Zeewier | Hoe gebruiken restaurants dit groene goud?

13-3-2020

  • pasta met zeewier - Gastblog van Axl Crompvoets van Paarshuis.nl
  • zeewier - Gastblog van Axl Crompvoets van Paarshuis.nl

Nederland, en voornamelijk de Randstad, bruist tegenwoordig van ecologische restaurants die lief zijn voor mens, dier en milieu. Dat is niet enorm verrassend: in de afgelopen jaren houden we ons veel meer bezig met de herkomst van onze maaltijden. Een deel van de consumenten en restaurantbezoekers vindt het essentieel dat hun ecologische voetafdruk zo gering mogelijk blijft! Restaurants spelen daar maar al te graag op in en experimenteren met nieuwe ingrediënten, die minder impact hebben op het milieu, minder grondstoffen nodig hebben om te groeien én ook nog eens smakelijk en gezond zijn.

Gastblog van Axl Crompvoets, redacteur bij Paarshuis.nl die in dit artikel bespreekt hoe professionele keukens zeewier gebruiken. Zo doe jij voor thuis inspiratie op én leer je de voordelen van dit snelgroeiende wier.

Zeewierpasta in The Greenhouse, Londen

We steken het Kanaal over en naderen hartje Londen, waar The Greenhouse met twee Michelinsterren staat. Op de kaart staan verschillende Frans georiënteerde voorgerechten die verwerkt zijn met, jawel, zeewier. Een van die gerechten is een zeewierpasta met verse krab en paarse zee-egel. Een pasta serveren die verwerkt is met een ander ingrediënt is niet nieuw. Het verschil met veel andere verwerkingen, is dat dit ook écht wordt gebruikt als smaakmaker van de pasta. De ziltige smaak die het zeewier afgeeft past perfect bij de zoete krab. Het nut van zeewier wordt erkend door dit sterrenrestaurant.

Dat geeft aan dat ook restaurants in het hoogste segment zeewier zien als een interessant product. Heston Blumenthal, een gerenommeerde en avontuurlijke chef kok, is één van de vroege voorvechters van het gebruik van zeewier in de keuken. ‘’Het moet serieuzer genomen worden.’’ zegt de chef. Het menu van The Greenhouse zorgt voor een stap in de goede richting.

Nu hoef je niet alleen naar Michelinsterren restaurants om een lekkere zeewierpasta te proberen. Dat kan ook thuis met een dosis geduld, een pastamachine en dit recept.

Heldergroene burgerbroodjes door zeewier bij The Dutch Weedburger

The Dutch Weedburger in Amsterdam serveren het beste wat het plantaardige koninkrijk te bieden heeft. Elk gerecht wat op de kaart staat wordt verrijkt met zeewier. Dat is mooi, want zeewier is een bron van vitaminen en mineralen die in ons moderne dieet vaak afwezig zijn.

Zo heeft de seaweed burger zijn kenmerkende heldergroene broodje te danken aan het zeewier. Ook de zogeheten seawharma, zeewier als shoarma inderdaad, trekt veel bezoekers. We krijgen een flink gevulde wrap met gegrilde seitan, die op smaak is gebracht met Zeeuws zeewier. Het is absoluut geen gimmick, de zeewier maakt beide gerechten beter dan ze zijn zonder. Dat is misschien wel het belangrijkste, willen restaurants dat zeewier uitgroeit tot een basisproduct in de toekomst.

Nu denk je misschien: mooi al dat zeewier, maar wat maakt het dan zo klimaatvriendelijk? Al het zeewier wat The Dutch Weedburger gebruikt wordt duurzaam geteeld door zeewierboerderij Zeewaar. Dat het speciaal geteeld wordt betekent dat wilde zeewierbedden niet worden aangetast. Deze behouden hun functie en filteren zeewater, nemen koolstofdioxide op en geven zuurstof af.

Wat ons betreft is deze verwerking van zeewier zeker een blijvertje. Het is een mooie eerste én tweede stap voor het grote publiek richting eetgewoonten die meer leunen op duurzame alternatieven.

Website: Paarshuis

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.