Zeewier dat smaakt naar gefrituurde spek?

9-11-2015

Amerikaanse onderzoekers hebben een zeewiersoort ontdekt dat naar gefrituurde spek smaakt als het gebakken is. Het zeewier smaakt niet alleen lekker, maar is ook nog eens bijzonder voedzaam.

De zeewiersoort ‘dulse’

De gevonden zogenoemde ‘dulse’ is een rode alg die langs de kust van de Atlantische en Grote Oceaan wordt gevonden en die al veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Dit vanwege het hoge eiwitgehalte en de ‘umami’ smaak. ‘Dulse’ wordt in Europa voornamelijk gebruikt in gedroogde vorm voor smoothies en als voedingssupplement. De volle en rokerige smaak van spek komt echter pas echt naar voren als het gefrituurd wordt. Het wordt gekweekt in offshore farms, op een ecologisch verantwoorde manier. ‘Dulse’ groeit in hergebruikt water en het heeft alleen een beperkte hoeveelheid zeewater en wat zon nodig.

Zeewier als vervanger voor vlees

Het zeewier is een toekomstige vervanger voor vlees. Daarnaast geeft het vegetariërs de mogelijkheid ‘gefrituurde spek’ proeven zonder het daadwerkelijk te eten. Door de indrukwekkende voedingswaarden, zal ‘dulse’ echt als een superfood gezien worden. Alhoewel de term ‘superfoods’ steeds minder populair wordt, zal dit type zeewier wel als zodanig worden gekenmerkt. Onafhankelijk van het feit of het wordt gestigmatiseerd als ‘superfood’ is dit zeewier weer een mogelijke alternatieve voedselbron.

Inspiratie

Misschien een leuk idee voor restaurants, vooral aan de kust, om te gaan experimenteren met dit type zeewier. Ook in Amerika wordt er momenteel mee geëxperimenteerd door The Food Innovation Center (FIC) samen met nog 2 partijen. Hun Agricultural Experiment Station is gevestigd in Portland, Oregon. Lees meer over deze vleesvervanger.

Bron: Inhabitat

Website: Oregon State

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.