Welcome to the Village | GreenBattery helpt dit festival op weg naar een circulair evenement

19-7-2019

  • GreenBattery at the 'Welcome to the Village' festivalGreenBattery at the 'Welcome to the Village' festival

Festival ‘Welcome to the Village’ dat dit weekend plaats vindt in natuurgebied de Groene Ster net buiten Leeuwarden, draait de komende drie jaar op nog duurzamere stroom. Vattenfall en Leeuwarden helpen dit festival op weg naar een circulair evenement.  Tijdens het festival wordt het gebruikelijke dieselaggregaat vervangen door een GreenBattery. De batterij bespaart gedurende het vierdaagse festival meer dan 6500 liter diesel en 17 ton CO2. De GreenBattery is een innovatief, mobiel energieopslagsysteem waarin grote hoeveelheden elektriciteit uit wind en zon worden opgeslagen. De batterij stoot geen CO2, NOx en fijnstof uit, en is bovendien stil. Vóór plaatsing wordt de batterij door Vattenfall opgeladen met stroom uit wind. Tijdens het evenement wordt de batterij met stroom vanuit de vaste stroomaansluiting in het gebied bijgeladen.

Welcome to the Village | Forse stap richting circulair festival

Ruben Bosch, algemeen directeur van het festival ‘Welcome to the Village’, is in zijn nopjes met de duurzame stroom. “Deze overeenkomst is een forse stap in de richting van onze ambitie om een volledig circulair festival te organiseren in 2022. Geen loeiende dieselaggregaten meer tijdens ons festival, geen roetdampen. Het duurzame karakter van ons festival wordt zo steeds tastbaarder voor het publiek. In samenwerking met LabVlieland, F&L en EventEngineers kunnen we het stroomplan zo maken dat, met behulp van GreenBattery, de vaste spanning perfect gaat werken voor het festival.”

Vattenfall & Gemeente Leeuwarden | GreenBattery

Cindy Kroon, directeur klanten van Vattenfall Nederland voegt toe: “Vattenfall wil het mogelijk maken fossielvrij te leven, werken en reizen binnen één generatie. Dat doen we niet alleen door blijvende oplossingen te bieden, zoals met wind- en zonneparken. Samen met GreenBattery bieden we óók een flexibele oplossing om festivals, evenementen en bouwplaatsen te verduurzamen. We zijn dan ook erg trots op deze samenwerking met een van de meest innovatieve festivals van Europa.”

Vattenfall werkt inmiddels samen met verschillende andere evenementenorganisaties die verduurzaming hoog in het vaandel hebben staan: Parkpop, Thialf en het Zomercarnaval in Rotterdam worden met hulp van de GreenBattery allemaal voorzien van duurzame energie. “We zien dat het door samenwerken mogelijk is om ook de grote evenementen fossielvrij te maken”, zegt Han Huisman van GreenBattery.  Daar sluit de gemeente Leeuwarden zich bij aan. Om een duurzame stroomvoorziening voor allerlei evenementen mogelijk te maken, heeft Leeuwarden dit voorjaar aansluitingen laten aanleggen waar ook de GreenBattery bijgeladen kan worden. Daar profiteert Welcome to the Village van, maar ook ieder ander die een evenement in recreatiegebied De Groene Ster wil organiseren.  Wethouder Sjoerd Feitsma: ,,Leeuwarden is een van de meest bruisende evenementensteden van Nederland en duurzaamheid is bij ons al jaren topprioriteit. Dankzij de GreenBattery wordt onze prachtige Groene Ster nog groener. We hopen dat andere evenementen het voorbeeld van Welcome to the Village volgen.’’

GreenBattery bij Welcome to the Village

  • Elke GreenBattery levert 50kVA. Er worden tijdens het festival vier ingezet.
  • Afmetingen zijn 3 meter lang, 2,5 meter breed en 2,5 meter hoog. Met het zonnepaneel er op is de GreenBattery 8 meter hoog.
  • Tijdens het festival wordt meer dan 6500 liter diesel bespaard en daarmee 17.250 kg CO2- uitstoot vermeden.

Over Welcome to the Village

Welcome to The Village is een vierdaags festival voor podiumkunst, beeldende kunst, social design, voedsel, en innovatie dat jaarlijks in juli plaatsvindt in natuurgebied de Groene Ster, net buiten Leeuwarden. Op het festivalterrein wordt niet alleen feest gevierd, maar tegelijkertijd hard gewerkt aan oplossingen voor de toekomst. De gedachte daarbij is dat als een idee of prototype in dat tijdelijke dorp werkt, het ook in de ‘echte wereld’ kan werken. Honderden studenten, muzikanten, kunstenaars, vrijwilligers, designers, wetenschappers en festivalbezoekers werken ieder jaar tijdens het festival aan een betere wereld en een volledig circulair festival in 2022.

 

Website: Welcome to the Village

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.