Trends in het kort | Week 5

11-2-2021

 • trends we spotted this week

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week links naar artikelen over o.a. een cocktail-gram voor Valentijnsdag van Taverna Avli uit Chicago en restaurant Frenchette zorgt voor picknicks bij de schaatsbaan op Rockefeller Center.

Inspirerend: de ‘MEATliquor x Southern Comfort’-home kit ter ere van Mardi Gras en een artikel over contactloos bestellen dat restaurants dwingt om in 2021 na te denken over 9 technische strategieën.  Onder andere over het feit dat individuele restaurants moeten reageren op het ‘Internet of Behaviors’  en dientengevolge ook hun cybersecurity moeten vergroten.

PepsiCo lanceert een drankje dat speciaal op tieners is gericht: Frutly, één van de ‘better-fou-you’-drankjes. En 2 fast casual concepten in Amerika, Shake Shack en Freebirds World Burrito, bieden hun werknemers de mogelijkheid om zich binnen werktijd te laten vaccineren.

Een interessant, maar lang artikel op de website van Nutritional Outlook over de smaaktrends in eten en drinken voor 2021. Met smaken als Banana 2.0, de Ispahan, bloedsinaasappel, kurkuma, yuzu, guave, bergamot, verjaardagstaart en nog veel meer. En Beyond Meat en PepsiCo gaan samen plantaardige snacks ontwikkelen.

Het aantal blikjes dat in 2020 het milieu belandde nam niet af, maar juist met 27% toe. Wij krijgen dus nu ook 15 cent statiegeld op blikjes vanaf 2023. En BACARDÍ® lanceerde de eerste remake van de wereldhit ‘Conga’, klik door om de video te bekijken.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Cocktail-gram voor Valentijnsdag

Restaurant Avli Taverna in Chicago heeft een Valentijns maaltijdbox-deal gecreëerd, met hedendaagse Griekse gerechten om te delen maar ook toegankelijke Griekse wijnen en een Grieks geïnspireerd cocktailprogramma ontworpen door Peter Vestinos. De filosofie van de groep is een eerbetoon aan de Griekse traditie en mythologie van Philoxenia (gastvrijheid), Kefi (vreugde) en Meraki (passie). Zij geven hun gasten ook de mogelijkheid om een ‘Cocktail Gram’ te sturen waarbij de ontvanger een cocktail, zelfgemaakte truffels en een kaart krijgt toegestuurd.

Picknick bij de schaatsbaan van Rockefeller Center door restaurant Frenchette in New York 

Ook in 2021 en waarschijnlijk nog langer zullen restaurants trachten het ‘al fresco dineren’ te maximaliseren. Je kunt hierbij denken aan buitenbars, patio’s en loungeruimtes, en er zal ook gezocht worden naar creatieve manieren om gebruik te maken van parkeerterreinen, trottoirs en tuinen. Voor restaurants die deze mogelijkheden niet hebben, biedt een picknickthema een uitstekende optie! Zeker als je samenwerkt met bijzondere locaties. Zo biedt het restaurant Frenchette (met een James Beard Award bekroond), deze winter 2x per week een picknick aan op de ijsbaan bij het Rockefeller Center in New York. Welk park, bijzondere tuin, museum enzovoorts kan jij voor dit soort samenwerkingen benaderen? En hoe leuk is jouw picknickmand?

Fast casual concepten bieden hun werknemers de mogelijkheid om zich in werktijd te laten vaccineren

Hoewel we hier nog niet zover zijn om jongeren te gaan vaccineren, is dit initiatief van deze twee fast casual concepten wel inspirerend voor hopelijk binnenkort in Nederland. In een poging werknemers aan te moedigen om COVID-19-vaccinaties te nemen, bieden Shake Shack uit New York en Freebirds World Burrito in Austin werknemers betaalde vrije tijd om zich te laten vaccineren. Shake Shack, dat bijna 7.600 werknemers heeft, dekt tot zes uren en Freebirds biedt vier PTO-uren aan elke werknemer van één van hun 55 locaties in Texas. Beide merken geven ook instructies over hoe je vooraf moet registreren voor het COVID-19-vaccin. Meer op de website van Fast Casual, link in de titel.

MEATliquor X Southern Comfort home kits voor het vieren van Mardi Grass 

Ter ere van het stadsfeest in New Orleans, Mardi Gras (ofwel Vette Dinsdag, de laatste dag van de Carnavalperiode), heeft Southern Comfort besloten om in februari hierop in te spelen in het Verenigd Koninkrijk, alhoewel het merk oorspronkelijk uit New Orleans komt. Ze zijn hiervoor de samenwerking aan gegaan met MEATliquor. Zo bezorgen ze de komende tijd de zuidelijke hitte in food kits, met bijvoorbeeld Chili Cheese Dog of Vegan Chili Cheese Dog, en Southern Comfort-cocktails bij geïnteresseerden thuis. Bekijk hun menu’s en kleine cocktailflesjes op de website van Great Food 2 u, link in de titel. Inspirerende samenwerking?

Contactloos bestellen dwingt restaurants om over deze 9 strategieën na te denken in 2021

Contactloos bestellen is niet alleen blijvend, maar dwingt restaurants ook om na te gaan denken over deze 9 technologieën en strategieën. Een artikel op de website van Fast Casual, link in de titel, waarvan wij denken dat het interessant is voor restauranteigenaren. Hierin komen de volgende technologieën en strategieën aan bod:

 1. Contactloos bestellen zorgde voor een heropleving van een platform waarvan de meesten van ons dachten dat het zijn hoogtijdagen voorbij was: QR-codes.
 2. Contactloze betalingen met telefoons en apps.
 3. Digital-only restaurants.
 4. Digitale loyaliteit programma’s.
 5. Veranderingen bij de drive-thru, bekijk de nieuwe concepten voor de Burger King drive-thru.
 6. Levering door derden – hoewel bezorging cruciaal is geweest voor restaurants om te overleven, gebruiken restaurants nu technologie om de hoge commissies die platforms hanteren te verminderen. Hoe zullen die grote partijen daarop reageren?
 7. Ghost-kitchens of zoals wij ze kennen, Dark Kitchens, bewijzen hoe snel restaurants hun activiteiten innoveren door alleen locaties te openen die zich richten op bezorging.
 8. Technologie gebruiken om gedrag te voorspellen: het Internet of Behaviors (IoB) is een nieuwe trend die toeneemt door contactloze bestellingen. Ze weten zoveel over hoe, wat en op welk tijdstip en adres wij bestellen! Menu’s worden samengesteld door het bestelgedrag i.p.v. door de chef…
 9. En een logische nummer 9: cyberbeveiliging. De toename in data-lekken in het afgelopen decennium betekent dat restaurants ook hun cyberbeveiliging onder controle moeten hebben. Het verlies van gevoelige klantinformatie kan leiden tot ernstige schade voor het merk en imago van het restaurant.

15 cent statiegeld op blikjes vanaf 2023

Het aantal blikjes dat in het milieu belandt nam niet af, maar juist met 27% toe in 2020. Dat maakt de afgesproken daling onhaalbaar, en dus wordt statiegeld op blikjes verplicht. Nederland volgt daarmee onder andere Duitsland, Denemarken en Noorwegen op, waar al statiegeld op blik wordt gerekend. Over twee jaar moet je 15 cent statiegeld betalen bij aankoop van een blikje bier of frisdrank. De maatregel gaat per 31 december 2022 in, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Beyond Meat en PepsiCo ontwikkelen plantaardige snacks

The PLANeT Partnerschip is de nieuwe joint venture van Beyond Meat en PepsiCo. De Amerikaanse bedrijven gaan innovatieve plantaardige snacks en dranken ontwikkelen, maken en verkopen. De nieuwe organisatie profiteert van Beyond Meats expertise in plantaardige vleesalternatieven (zie afbeelding) en de commerciële kwaliteiten van PepsiCo. Lees het persbericht, link in de titel.

BACARDÍ® lanceerde de eerste remake van de wereldhit ‘Conga’

De allereerste remix ooit van het nummer Conga is gelanceerd door BACARDÍ in samenwerking met Leslie Grace, Meek Mill en Boi-1da. En vooral in deze minder leuke tijden, hebben we allemaal wat happy vibes nodig en dit nummer zal je zeker opvrolijken. We schreven al over hun oproep om mee te doen aan deze remake. Zoals aangekondigd in december, is de video ook in samenwerking gemaakt met allerlei dansers en zangers over de hele wereld die hun video hebben ingestuurd. Alles is verwerkt in één nummer dat het “Do What Moves You” platform belichaamt. De tekst gaat onder de video verder, o.a. over smaaktrends!

2021 smaaktrends voor eten en drinken

Interessant artikel op de website van Nutritional Outlook (link in de titel) maar een beetje lang om te lezen. Hierin laten ze deskundigen van diverse instituten de smaaktrends voor 2021 toelichten. Ze geven o.a. een connectie aan tussen de huidige smaaktrends en de pandemie. Door de pandemie willen we veilig thuis blijven, maar verlangen we ook weer naar het vrij en veilig kunnen reizen. Deze paradoxale verlangens kwamen naar voren in de smaken van eten en drinken die consumenten in 2020 zochten, omdat ze zowel vertrouwde, geruststellende smaken als nieuwe en avontuurlijke smaken omarmden. Enkele van de smaaktrends die ze noemden:

 1. Comfort, verwennerij en zoet, met als voorbeeld ‘childhood favorites’ (consumenten zijn gestrest en nostalgische smaken troosten). Denk aan smaken als S’mores, verjaardagstaarten, zelfgebakken zoetigheden en snoep.
 2. Seizoenssmaken – terug naar de natuur – met ‘limited time offers’ aanbiedingen op het menu met peer, pompoen, kaneel, chocolademelk, boerenkool etc.
 3. Verlangen naar avontuur – we kunnen het verre en Midden-Oosten niet bezoeken, maar we kunnen Azië-geïnspireerde smaken eten, zoals yuzu, calamansi, tamarinde, guave, vaak gecombineerd met bekende smaken zoals aardbei of passievrucht. Pittige smaken zoals chili gecombineerd met bijvoorbeeld mango chili limoen.
 4. Verlangen naar avontuur – Mediterraan-geïnspireerde smaken zoals bloedsinaasappel, bergamot, vijgen en dadels.
 5. Ze vermelden ook de populariteit van het Ispahan-gebak (gemaakt door Pierre Hermes in de jaren negentig). Dit is een grote macaron met de smaak van rozen, gecombineerd met frambozen en lychee. Erg lekker, chique en momenteel populair!
 6. Een andere ontwikkeling in smaak is de banaan 2.0, met bananenbroodsmaak, bananenroomsmaak en ook een kindertijd favoriet uit het Verenigd Koninkrijk: banoffee-smaak.
 7. Plant-based vleesvervangers.
 8. Drankjes gebaseerd op Botanicals.
 9. Health Halo – met immuniteit-stimulerende smaken zoals vlierbessen, hibiscus, gember, kurkuma en honing.
 10. Pittige en tintelende smaken kunnen ook zorgen voor de kick waar consumenten naar op zoek zijn. Davis van National Flavors adviseert zelfs de introductie van ‘zoetere smaakprofielen zoals pittig gekruide pecannoten verwerkt in alcoholische dranken’.

 

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.