Trends in het kort | Week 46

16-11-2018

  • Trends in het kort

Op de redactie van Horecatrends komen dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland binnen. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week onder andere een link naar een artikeltje over een Negroni-machine in de ondergrondse cocktailbar, Mr. Fogg’s en Londenaren kunnen hun Zweedse balletjes van IKEA laten bezorgen door Uber Eats. Ook een link naar het persbericht van Michelin, daarin geven ze aan de eerste gids over één keukenrichting uit te hebben gegeven met restaurants over de hele wereld, The Cantonese Food Guide 2019. En ook een link naar een video over de Avocaderia in Brooklyn en de EFSA (de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) heeft een nieuwe benadering voor voedselveiligheidsbeheer ontwikkeld die het voor kleine detailhandelaren eenvoudiger maakt om voedsel te doneren. We hebben ook een link gevonden naar een geweldige video over het maken van het Aviary Cocktail Book, een ‘must have’ voor cocktail liefhebbers. Vanaf 1 december kun je ijshockeyen op het dak van het Ramado Apollo hotel. En weet jij waar Zerobnb voor staat? Of heb je ooit een Kaffeost gedronken?

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

BRAM’S Gourmet Frites opent twaalfde vestiging in Breda

De twaalfde winkel van BRAM’S Gourmet Frites is een feit. Om de opening feestelijk te vieren wordt zaterdag 17 november omgedoopt tot de welbekende BRAM’S Experience Day: een dag waar jong en oud kennis maakt met de producten, gerechten én beleving van BRAM’S. Na een weekje proefdraaien is de containervestiging op het terrein van de Makro in Breda er klaar voor om iedereen op zaterdag heerlijke friet met stoof te serveren. Zo bereidt een chef één van de verse stoofs op de Green Egg én kunnen bezoekers hun eigen aardappel tot friet snijden met de enige echte ´aardappelhakker´. En wie iets te vieren heeft trakteert! Daarom mag iedereen van 13.00 tot 16.00 uur handgesneden frieten met stoofvlees naar oma’s recept gratis komen proeven.

Baker & Moore in Rotterdam heeft het lekkerste lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Rotterdam. De inzending van Paul Bakker, de eigenaar van lunchroom Baker & Moore, gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Mr. Baker goes Asia’ en doet de naam eer aan. De Aziatische invloeden zijn verfijnd, maar onmiskenbaar aanwezig. Voor wie trek heeft in sushi, maar eigenlijk ook in een lekker broodje, is deze creatie een uitkomst. De geflambeerde zalm is subliem van smaak en de nori mash en avocado – gecombineerd met de soja, sesam en gemberdressing – maken de beleving compleet. En wat dacht je van de ingelegde zoetzure bloemkool, die de smaakpapillen aan het denken zet en als kers op de taart de crunchy zadenmix, die op zijn beurt het geheel voorziet van een stevige ‘bite’?

Restaurant 5&33 in Amsterdam opent een pop-up truffelrestaurant

Vanaf 7 november kunnen we in Amsterdam genieten van een nieuw dining-concept volledig dedicated aan truffels. Restaurant 5&33 opent het concept in samenwerking met chef-kok Julius Jaspers.

IJshockeybaan op dak Ramada Apollo Amsterdam Centre

Floor17, de skybar van het Ramada Apollo hotel Amsterdam Centre krijgt deze winter een ijshockeybaan. Afgelopen zomer lag er nog een rolschaatsbaan op het dak. Vanaf 1 december kun je er aan ijshockey of curling doen. Het hotel vestigt regelmatig de aandacht op zichzelf met bijzondere acties op het dak, zo schreven we op horecatrends al over slapen op het dak in doorzichtige air-bubbles (voorjaar 2017) en met de kerst 2016 kon je op het dak curling spelen.

Voedselveiligheid: vereenvoudigde aanpak om voedseldonaties gemakkelijker te maken

De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuw, versimpeld managementsysteem voor voedselveiligheid ontwikkeld. Het terugdringen van voedselverspilling staat bij veel overheden en organisaties hoog op de agenda. Voedseldonatie neemt langzaam toe, zowel aan voedselbanken als aan andere organisaties die iets met afgedankt voedsel doen. Om het deze organisaties makkelijker te maken de veiligheid van gedoneerd voedsel te garanderen, heeft de EFSA een versimpeld voedselveiligheidssysteem gepubliceerd. Het systeem bevat stappen voor het controleren van de veiligheid van voedselproducten die het einde van hun tijd in de winkelschappen hebben bereikt. Retailers hoeven met het nieuwe systeem, in tegenstelling tot gangbare HACCP-systemen, geen gedetailleerde kennis te hebben over specifieke gevaren. Wel moeten retailers zich bewust zijn van de risico’s van allergenen en biologische, chemische en fysieke verontreiniging, en op basis daarvan bepaalde stappen uitvoeren.

Kookboek van Ron Simpson van The Avocado Show

Ron Simpson, founder van The Avocado Show, heeft een kookboek gelanceerd. Hiervoor werkte hij samen met food creator Colette Dike. Het design komt van de hand van ‘candy book store’ Mendo. In het roze gekleurde boek zijn de verhalen achter Simpson’s avontuur te lezen met daarnaast ruim veertig avocado gerechten, allen even ‘Instagrammable’.

Eleven Madison Park | Biedt hun gasten een doos om hun smartphone in op te bergen en te genieten van het moment

We volgen enkele chefs op Instagram en we zagen deze Instagram-post door chef-kok Daniel Humm van Eleven Madison Park: “Net buiten ons pand hebben veel inspirerende artiesten de afgelopen jaren, hun kunstwerken geposeerd in Madison Square Park. Het huidige kunstwerk van de lokale kunstenares Arlene Shechet, is ook erg inspirerend. Het heet ‘Full Steam Ahead’ en nodigt mensen uit om het ‘moment’ te waarderen, weg van hun telefoons en andere afleidingen. Geïnspireerd door haar expositie, hebben we een vleugje hiervan in ons restaurant gebracht. We presenteren onze gasten een doos waarin ze hun telefoons kunnen plaatsen, waarmee we hen willen aanmoedigen om te genieten van het gezelschap aan tafel en wat meer betrokken te zijn met een ander. Het is geweldig om te zien hoe gasten dit omarmen in het restaurant. #elevenmadisonpark #makeitnice”

Zerobnb | Wil duurzame woningopties vermeld zien op Airbnb

Zerobnb heeft zijn eigen alternatieve accommodatie website gemaakt voor duurzame woningen. Ze zeggen van Airbnb te houden maar ze willen dat ze een nieuwe categorie toevoegen voor duurzame opties voor overnachten. Ze lanceerden hun initiatief op de internationale dag van klimaatactie. De eigenaar van Zerobnb sluit de website zodra Airbnb een filteroptie toevoegt waarop je duurzame slaapplekken kunt bekijken! Zolang ze dat niet doen, kunnen degenen die zo’n duurzame slaapplek zoeken die vinden via zerobnb. Bijvoorbeeld de Nola-hut in Helsinki!

Het Aviary Cocktailboek

Een ‘must have’ voor de echte cocktailliefhebbers, cocktailrecepten van één van de meest inspirerende cocktailbars ter wereld. Grant Achatz en Nick Kokonas, de eigenaren van Alinea in Chicago, hebben samen met Allen en Sarah Hemberger, een kunstenaarsduo uit Californië, een bijzonder cocktailboek gemaakt over hun cocktailbar The Aviary. Je kunt het bestellen via de bovenstaande link, in deze YouTube-video is het zien hoe het boek tot stand is gekomen.

Avocaderia in Brooklyn, New York

Een video van Refinery29 over de Avocaderia in Brooklyn, volgens hun website ’s werelds eerste avocado-bar. Er zijn twee locaties, één in Brooklyn en de tweede in Manhattan. Er worden allerlei soorten merchandise verkocht onder het motto ‘let’s avocuddle’ via hun Avo Shop. Ook zij hebben een kookboek. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft in Nederland The Avocado Show net hun eerste kookboek gelanceerd!

Londenaren kunnen de beroemde Zweedse gehaktballetjes van IKEA laten bezorgen door Uber Eats 

IKEA’S beroemde Zweedse gehaktballetjes kunnen kortstondig in Londen thuis bezorgd worden. Het is de eerste keer dat de beroemde gehaktballetjes van de meubelgigant tot aan de deur worden bezorgd, omdat ze normaal alleen verkrijgbaar zijn in één van de 21 Britse vestigingen van de keten. Londenaren kunnen kiezen uit drie vaste menu’s op Uber Eats inclusief het ‘Snug-menu voor twee’, met daarin de beroemde Zweedse gehaktballetjes van Ikea. De deal is alleen voor fans die in centraal Londen wonen en het duurt slechts van deze vrijdag (16 november) tot dinsdag (20 november).

Kaffeost | Koffiekaas

In Noord-Scandinavië drinken ze koffie waarvan de smaak wordt versterkt met kaas. De gedroogde kaas, genaamd juustoleipä, wordt geabsorbeerd door de stoom van de koffie en verzacht zonder te smelten, als een rijke, vochtige kaasspons. Hoewel het een onwaarschijnlijk combinatie is met sommige smaakpapillen, is het delen van een mok met kaffeost een welkomstritueel onder de Sami-bevolking in Lapland en andere regio’s in het noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en Rusland.

In 2011 schreven we al eens over de smaakcombinatie koffie + kaas. Betty Koster van l’Amuse en Keurmeester Mirjam Kooij van Simon Lévelt organiseerden toen een kaas-koffie proeverij.

De Negroni-machine van Mr. Fogg’s

We noemden de opening van de underground cocktailbar Mr. Fogg’s al in onze ‘Trends in het kort – week 36’, in de bovenstaande video een impressie van de cocktailbar in Londen. Een bal wijst je de weg naar je tafel en er is een automatische Negroni-machine in Victoriaanse stijl!

Michelin geeft voor het eerst een gids uit die zich richt op één keuken

De Cantonese Food Guide 2019, is de eerste Michelingids die zich richt op één keuken, niet op een stad of regio. De Kantonese voedselgids heeft betrekking op 291 restaurants in 15 landen in Azië, Europa en Noord-Amerika en noemt restaurants die de kookstijl van de Chinese provincie Guangdong gebruiken. Met daarin alle vier de high-end Kantonese restaurants met drie Michelin-sterren, Táng Court in Hong Kong, Le Palais in Taipei, de Eight in Macau, en Lung King Heen in Hong Kong. Verder 11 restaurants met twee Michelin-sterren, 63 restaurants met één ster, 62 restaurants met een Bib Gourmand en 151 restaurants met een Assiette (Plate) Michelin.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.