Trends in het kort | Week 4

27-1-2020

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week onder andere links naar artikelen over ruim een week voordat de Michelinsterren in Frankrijk bekend werden gemaakt, het Michelin laten weten dat restaurant Paul Bocuse zijn 3de ster is kwijtgeraakt. En Amsterdam krijgt de eerste hbo-koksopleiding bij het ROC.

Al gelezen over de allerduurste fles gin ter wereld van Skully Gin? En Restaurant Zeeland brengt op 23 maart ‘the Experience 4D’.

Een bijzondere oplossing voor drukte bij het ontbijtbuffet door het Fairmont in San Francisco! En de food waste app Karma plaatst slimme koelkasten in supermarkten! 

En partycentrum en pannenkoekenhuys ’t Noorden heeft 2 prijzen gewonnen op de Horecava, o.a. de derde prijs bij ‘de lekkerste pannenkoek’ van 2020 met hun ‘Of je Worst Lust?!’creatie. En van 13 tot en met 15 maart vindt The Amsterdam Coffee Festival 2020 weer plaats.

Een interessant artikel in het Parool van Mara Grim over ‘sterrenkoffie’. En  Kruidenlikeur Schrobbelèr, dat in haar distilleerderij rondleidingen organiseert, is volgens de ANWB het leukste uitje in Noord-Brabant.

Al eens vegetarische sushi gegeten met visvervangers? We zien dit nog niet heel vaak in Nederland maar in New York open Beyond Sushi alweer haar 7de vestiging. En je kunt nu ook bij Harrod’s in Londen genieten van ‘Breakfast at Tiffany’s’.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

L’Auberge du Pont de Collonges – Restaurant Paul Bocuse verliest derde Michelinster

Precies twee jaar na zijn dood, verliest het legendarische en wereldberoemde restaurant van wijlen chefkok Paul Bocuse een Michelinster. Het restaurant, L’Auberge de Collonges-au-Mont-d’Or, gaat van drie naar twee sterren. Michelin heeft tegen het Agence France-Presse gezegd dat het restaurant niet meer voldoet aan het 3-sterren niveau. Het restaurant was deze maand tot en met 23 januari gesloten voor een verbouwing.

Amsterdam krijgt eerste hbo-koksopleiding van Nederland

In Nederland is het voor jonge koks niet mogelijk om een hoger diploma dan mbo niveau 4 te behalen. Zonde, vindt het ROC van Amsterdam. Daarom start de onderwijsinstelling de opleiding Culinary Professional, de eerste hbo-koksopleiding van het land. Lees meer in het artikel op de website van het Parool.

Duurste fles gin ooit gemaakt door Skully Gin

Het Nederlandse label Skully Gin zocht contact met 13 internationale artiesten om 13 verschillende flessen gin te ontwerpen; de ‘Skully Art Collection’. Eén van deze artiesten is de Belgische juwelenontwerper Jochen Leën, die ervoor koos om een zeldzame toermalijn edelsteen in de gin te dompelen. Deze toermalijn verantwoord de belachelijke prijs, de fles kost €4.700.000, en is daarmee de allerduurste fles ter wereld. Sterker nog, het is de duurste fles drank uit elke categorie.

Restaurant Zeeland | ‘The Experience 4D’

Op 23 maart komen beeld, geluid, geur en smaak samen in een uniek 7-gangen menu bereid door de chefs van Restaurant Zeeland, met o.a. de Zeeuwse JRE leden ’t Vlasbloemeken in Koewacht, Scherp in Middelburg en Spetters in Breskens. Het evenement vindt plaats in de voormalige Philipsfabriek in Terneuzen. Je kunt in de link in de titel VIP of Gold kaarten kopen voor ‘The Experience 4D’.

Een oplossing voor overvolle ontbijtbuffetten bij conferenties?

Een tijdelijke actie in het Fairmont Hotel in San Francisco om het ontbijtbuffet beter bereikbaar te maken. Degenen die lang willen ontbijten in het hotel zullen naast de ontbijtprijs van $ 50 per persoon en 18% servicekosten ook voor elke minuut boven de standaard tijd van 90 minuten moeten betalen. Een extra $ 30 voor elke minuut! Deze regel werd ingesteld als antwoord op de extreme drukte door de komst van een jaarlijkse vierdaagse conferentie.

Slapen tussen kunst in het constant veranderende Zweedse Icehotel

Bekijk de prachtige afbeeldingen op de website van Luxuo, deze laten zien waarom het Icehotel in Zweden populair blijft! Je kunt hier de kou ervaren in een steeds veranderend landschap van kunst gemaakt van ijs en sneeuw. Het Zweedse Icehotel, tweehonderd kilometer ten noorden van de poolcirkel, is een travelodge en een kunsttentoonstelling in één.

Karma, een Zweedse app tegen voedselverspilling, installeert 100 gemeenschappelijke slimme koelkasten in Zweden, het VK en Frankrijk.

Momenteel kunnen restaurants en supermarkten hun overtollige eten verkopen via de app van Karma, maar omgaan met Karma-klanten blijkt soms tijdrovend te zijn en vereist extra training van het personeel. Het nieuwe initiatief betekent dat leveranciers overtollig voedsel kunnen achterlaten in een gemeenschappelijke koelkast en dat klanten van Karma de koelkast vervolgens zelf kunnen ontgrendelen zodra ze artikelen via de app hebben gekocht. Een proef in Zweden wees uit dat de slimme koelkasten de hoeveelheid ‘gered’ voedsel met 68% verhoogden. Meer hierover op de website van Trendwatching!

Partycentrum ’t Noorden in Aalten scoorde op de Horecava!

Tijdens de finale Beste Leermeester en Leerbedrijf Horeca op de Horecava is donderdag 16 januari de winnaar bekend gemaakt van deze vakwedstrijd. De prijs voor beste leermeester ging naar Nita Huning–Koster. De prijs voor Beste Leerbedrijf Horeca is dit jaar gegaan naar Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen.

Daarnaast is Simon Heisinkveld van Pannenkoekenhuys ’t Noorden derde geworden bij ‘DE LEKKERSTE PANNENKOEK’ van 2020. Hij won op donderdag 17 januari de bronzen medaille tijdens de Horecava in Amsterdam met zijn creatie ‘Of je Worst Lust?!’ Een pannenkoek met zuurkool dat gekookt is in Borghman Bokbier, kook en rookworst van Keurslager Gleis, prei, gegarneerd met wat uitgebakken spek, krokantje van brood, augurkmayo en een chipje van zoete aardappel. De basis van het prijswinnende pannenkoeken beslag van ’t Noorden is met meel, boekweit en bloem van Molen De Vier Winden uit Vragender. Winnaar was Edwin Hollanders van Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray en tweede werd Bas van Zoggel van Den Tol in Velp.

The Amsterdam Coffee Festival 2020

De 7e editie van The Amsterdam Coffee Festival zal dit jaar van 13 tot en met 15 maart plaatsvinden. Het wordt een showcase van de moderne koffiecultuur en creatieve subculturen. Er zijn verschillende wedstrijden van o.a. het branden van koffiebonen, barista championships en diverse tastings. Naast de koffieliefhebbers kunnen ook de theeliefhebbers hun hart ophalen met de fijnste theemerken en zal onder anderen de European Tea Society bezoekers inspireren met innovaties binnen de thee community.

Sterrenkoffie

Een artikeltje in het Parool over sterrenkoffie! Hierin geeft Mara Grimm voorbeelden zoals de eigen koffie en coffeeshops van Alain Ducasse. Hij serveert zijn eigen koffie in zijn restaurants en in zijn nieuwe coffeeshops in Londen en Parijs. Verder komt de Paul Bocuse Sensation op de markt en heeft Sergio Herman sinds vorige voorjaar ook zijn eigen koffie, de Inkbrew Coffee.

Het leukste uitje van Noord-Brabant | Schrobbelèr

Woensdag 22 januari werden in Asten, in museum Klok en Peel, de Leukste uitjes van Noord-Brabant bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst. Kruidenlikeur Schrobbelèr, dat in haar distilleerderij rondleidingen organiseert, deed dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezing en won.

De ANWB houdt jaarlijks deze verkiezing om allerlei attracties, parken en toeristentrekkers te beoordelen. Tijdens de stemronde van deze ANWB-verkiezing werden in totaal 80.000 stemmen uitgebracht. De uitjes werden beoordeeld op aanbod, faciliteiten, personeel, prijs-kwaliteit en sfeer.

Kruidenlikeur Schrobbelèr heeft haar distilleerderij in Tilburg staan en organiseert al jaren rondleidingen. Maar sinds oktober 2018 is de beleving flink vernieuwd. Bezoekers worden tijdens een bezoek op meerdere momenten verrast. Qua sfeer en afwerking past het helemaal bij de Schrobbelèr stijl. Een bezoeker over de Schrobbelèr rondleiding: “Het is een unieke beleving en oergezellig!” Natuurlijk hoor en zie je veel over de historie, de productie en de ingrediënten. En worden de zintuigen getest in het Smaaklab. Maar veel muziek, zang en entertainment maken de sfeer die de rondleiding tot het Leukste uitje van Noord-Brabant maakt.

Vanaf februari kun je genieten van ‘Breakfast at Tiffany’s’ in Londen

Vanaf 14 februari kun je ontbijten bij Tiffany’s! Het Londense café in Harrod’s is het eerste Tiffany’s café in Europa en zal de stijl en service van het origineel op Fifth Avenue in New York, weerspiegelen. Ze serveren er onder andere croissants, Eggs Florentine met truffel, pannenkoekjes met kaviaar en gerookte zalm van de Faeröer eilanden. Meer informatie en afbeeldingen op de website van Secret London.

Het vegetarische sushi-restaurant ‘Beyond Sushi’ in New York groeit

Het populaire vegetarische sushirestaurant dat in 2012 opende op Union Square als een ‘grab and go’ winkel breidt flink uit. De eigenaren chef Guy Vaknin en zijn vrouw Tali Vaknin maken zich klaar om hun 7e locatie te openen, dit keer een full-service restaurant aan de Upper East Side in New York, waar ze ook cocktails gaan serveren. In de komende twee jaar zijn er ook plannen voor vestigingen in Williamsburg en op de Upper West Side. We hebben niet veel vegetarische sushirestaurants in Nederland, dus als je naar New York gaat, ga dan eens kijken bij ‘Beyond Sushi’ en laat je  inspireren!

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.