Trends in het kort | Week 29

20-7-2018

  • Trends in het kort

Op de redactie van Horecatrends komen dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland binnen. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week onder andere over een onderzoek van GFK in opdracht van Made Blue waaruit blijkt dat Nederlanders best willen betalen voor kraanwater in restaurants mits ze op deze manier een goed doel steunen. Heb jij trouwens al gehoord over Lucuma? Daarnaast brengt Domino’s drie ‘oude bekenden’ terug op het menu. The NextGen Cup Challenge heeft grote sponsoren, ze hadden Starbucks al aan boord en nu gaat McDonalds ook investeren. En in Rotterdam kun je binnenkort natuurlijk gekleurde, roze, blauwe en zwarte vegan hamburgers eten bij Flower Burger.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Nederlander wil best betalen voor kraanwater in restaurant

Veel restaurantgasten vinden het prima om kraanwater geserveerd te krijgen in plaats van bronwater uit een flesje. Mits ze op deze manier een goed doel steunen. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder ruim 47.000 Nederlanders in opdracht van MADE BLUE. Het is al wekenlang erg warm in Nederland en op terrasjes en in restaurants vragen veel gasten dan ook om water. De plastic of glazen flessen waarmee bronwater wordt getransporteerd zijn echter bepaald niet duurzaam. Dit onderzoek laat zien dat veel Nederlanders best willen betalen voor gekoeld kraanwater. Zo’n 60 procent geeft aan dat ze bereid zijn om daarvoor de portemonnee te pakken, als ze daarmee tevens een goed doel steunen. Gasten willen zelfs tot 75 procent meer geld uitgeven aan een karaf kraanwater in een restaurant als ze weten dat ze daarmee bijdragen aan schoon drinkwater in een derdewereldland.

Restaurantgasten zijn over het algemeen kritisch over kraanwater. Maar liefst 94 procent van alle ondervraagde gasten vindt dat kraanwater in een restaurant gratis moet zijn als zij ook andere consumpties bestellen. Als het gaat om water met een goed doel, zoals MADE BLUE dat nastreeft, dan is 59 procent van de gasten bereid om te betalen voor tafelwater. “Dit gevoel uit zich ook in een hogere prijs”, aldus Van der Tang. “Deze gasten willen maar liefst 1,42 euro extra betalen voor een karaf kraanwater als zij weten dat dit leidt tot 1000 keer zoveel schoon drinkwater in derdewereldlanden.”

Hotel de Bloemenbeek: dakpannen met zonnecellen

Landhuis Hotel de Bloemenbeek in De Lutte heeft dakpannen laten plaatsen met daarin zonnecellen. Eigenaar Raymond Strikker: ‘Het zijn mini-zonnepanelen die met elkaar geschakeld zijn. De traditionele grote panelen passen niet bij ons hotel. Deze pannen wel. Sterker nog, van afstand zie je geen verschil.’ De Bloemenbeek is volgens de eigenaar het eerste hotel in Europa dat een dak heeft met deze zonnecel-dakpannen. De pannen worden al wel op woningen gebruikt.

Lucuma | Peru heeft een nieuwe superfood

Het lucuma-fruit is moeilijk te vervoeren uit zijn geboorteland maar het vindt steeds vaker een weg naar restaurants, supermarkten en zelfs naar de schappen bij Walmart in de VS. Deze nieuwste nutritionele krachtpatser  lucuma is een vrucht die groeit op een hoogte van ongeveer 9000 voet. Hoewel het lijkt op een grote, ronde avocado met oranje vruchtvlees, heeft lucuma een uitgesproken karamelsmaak. Het is bijna onmogelijk om deze vrucht vers buiten Zuid-Amerika te vinden; Lucuma is ongewoon delicaat en begint kort na het plukken te rotten.

Domino’s brengt de cheeseburger pizza terug op het menu

Na honderden verzoeken van klanten, brengt Domino’s drie ‘oude bekenden’ terug op het menu. Vanaf maandag 9 juli kunnen klanten kiezen uit: de ‘cheeseburger pizza’, ‘beenham pizza’ en ‘gyros pizza’. Tyla Robinson, chef van Domino’s vertelt: “dagelijks zijn we bezig nieuwe pizzarecepten te ontwikkelen. Natuurlijk hoop je dat een nieuwe pizza een succes wordt. Sommige pizza’s staan vast op het menu en andere weer tijdelijk. Zo blijven we ons menu vernieuwen. Toen we de cheeseburger pizza van het menu haalden, kregen we ontzettend veel telefoontjes en mailtjes binnen. Ook via onze social mediakanalen ontvingen we honderden berichten of we alsjeblieft de cheeseburger pizza terug op het menu wilden brengen. Daar kun je natuurlijk niet omheen. Ik ben blij dat we vanaf maandag heel veel mensen kunnen verrassen met de ‘come back’ pizza’s.” Naast de cheeseburger pizza, komt op verzoek van velen ook de ‘beenham pizza’ en ‘gyros pizza’ terug op het menu. Afhaalprijzen liggen tussen de €4,95 en €6,95 (medium).

De grote vraag is of de ‘comeback’ pizza’s vast of tijdelijk op het menu komen. Nicky Claeys, CMO Domino’s: “vooralsnog zijn de drie comeback pizza’s verkrijgbaar van 9 juli t/m 7 oktober. Wie weet, als de pizza’s het ook deze maanden zo goed doen, gaan we zeker kijken of we een ‘come back’ pizza vast op het menu zetten. Via onze winkels en social mediakanalen hebben we iedere dag contact met onze klanten. Laat daarom vooral weten wat je vindt.”

Restaurant La Vie*** in Osnabrück van chef Thomas Bühner per direct gesloten

De reden dat het met drie Michelin sterren bekroonde restaurant sluit heeft te maken met de Georgsmarienhütte Groep volgens het artikel op Tageskarte. De kernactiviteit van deze groep is staalproductie en staalverwerking en hun culinaire activiteiten worden nu per direct afgestoten.

Korting voor horecaondernemers met Nationale Horecapas

Voor slechts 2,50 euro per maand profiteer je bij (inmiddels) veertig betrouwbare groothandels van direct voordeel op je aankopen. Wie nu zijn pas aanschaft, steunt ook nog eens het goede doel. ‘Voor iedere verkochte kaart maken wij 2,50 euro over aan een nader te bepalen organisatie.’

De Nationale Horecapas is een initiatief van Alex Gurpinar, die bijna vier jaar een eigen horecaonderneming had en meer dan tien jaar werkzaam was in de branche. ‘Ik maakte lange werkdagen en miste daardoor de tijd om op zoek te gaan naar de beste aanbieders. Bovendien was het als individuele ondernemer lastig om mooie kortingen te krijgen.’ Met de Nationale Horecapas heeft hij de oplossing voor deze beide problemen. ‘We hebben inmiddels afspraken met veertig betrouwbare groothandels (kijk voor alle namen op hun website), die kortingen geven tot liefst 25 procent. Voor hen is het ook interessant, omdat er al ruim 1500 ondernemers zijn met een pas.’ Als ondernemer ontvang je een unieke code, waarmee je tijdens je bestelling de korting direct verrekend krijgt op je totale rekening. ‘Niets achteraf dus, maar meteen een besparing.’

Deliveroo komt met eigen restaurantkeuken in Amsterdam

Geen gasten, geen bedienend personeel, maar wel een stuk of drie keukens met sterrenchefs en een batterij fietskoeriers. Dat is in het kort Deliveroo Editions, een nieuw concept dat de maaltijdbezorger lanceert in Amsterdam. In de grotere steden hoef je de deur al niet meer uit voor een goed restaurant. Via apps als Deliveroo, Foodora en Uber Eats kun je ook bij de wat sjiekere tenten gemakkelijk eten bestellen, in plaats van de traditionele pizza, sushi of Chinees. Maar er zijn complicerende factoren. Zo kun je buiten het bezorggebied van een bepaald restaurant wonen, of het restaurant heeft geen tijd. Dan houdt het op. Deliveroo wil daar een einde aan maken met Editions: een extra keukenruimte op een handige locatie, die puur en alleen bedoeld is voor Deliveroo. In het artikel geeft onze collega Guido Verschoor zijn mening over het initiatief.

Flower Burger brengt roze, blauwe en zwarte hamburgers naar Nederland

De veganistische hamburgerketen Flower Burger uit Milaan opent op 27 juli een vestiging in Rotterdam. Het concept staat vooral bekend om bijzonder kleurrijke burgers. Flower Burger is in 2015 opgericht in Milaan en heeft zeven zaken in Italië. Op de menukaart staan 100 procent veganistische burgers gemaakt met natuurlijke ingrediënten. De broodjes zijn zeer opvallend; ze worden gekleurd met natuurlijke kleurstoffen.

In 2021 wil Mosa Meat kweekvlees op Nederlandse markt brengen

Het Nederlandse bedrijf Mosa Meat wil in 2021 kweekvlees op de markt brengen. Via fundraising heeft het bedrijf hiervoor 7.5 miljoen euro opgehaald. De Europese voedselautoriteit EFSA moet eerst nog goedkeuring verlenen aan het kweekvlees voordat het op de markt kan worden gebracht.

wagamama | Noodle lab in Dean Street, Londen

The Noodle Lab in Londen is de enige plaats in het Verenigd Koninkrijk waar wagamama nieuwe gerechten, producten, conceptuele wijzigingen en zelfs personeelskleding test. Gasten die The Noodle Lab bezoeken kunnen alles uitproberen zolang er maar feedback gegeven wordt. Op deze manier wordt bepaald wat wel en wat niet landelijk wordt uigerold. wagamama test momenteel een aantal nieuwe visgerechten, waaronder chili prawn ramen, tonijn kokoro bowl en sakana vis curry. Deze gerechten zijn bedacht in samenwerking met ‘The London Nutritionist’ Jo Travers, die in dit artikel nog eens de voordelen van Omega 3 uitlegt. Bekijk de video in de link.

De 2018 World’s Best Hotels Awards

Elk jaar zet het Amerikaanse tijdschrift Travel + Leisure de 100 beste hotels ter wereld op een rijtje. Deze verzameling is bepaald door 5 miljoen T+L-lezers van over de hele wereld, zij vulden een enquête in over hun reiservaring. Hotels werden beoordeeld op hun faciliteiten, locatie, service, eten en totale waarde. 27 van de 100 beste hotels ter wereld bevinden zich in Azië, waaronder de winnaar van het Four Seasons Resort Bali in Sayan, Indonesië. Europa heeft 18 hotels op de lijst.

Starbucks en McDonald’s werken samen voor een duurzamere planeet

McDonald’s en Starbucks – normaal gesproken concurrenten van elkaar, zeker in de ontbijtcategorie – bundelen hun krachten voor een betere wereld. McDonald’s liet dinsdag weten zich aan te sluiten bij de plannen van Starbucks om het proces van het ontwikkelen van recyclebare of composteerbare beker te versnellen. De ontwikkeling van deze bekers voor zowel koude als warme dranken kost miljoenen. McDonald’s belooft nu 5 miljoen te investeren in de NextGen Cup Challenge. We schreven over de NextGen Cup Challenge in onze ‘trends in het kort in week 18’.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.