Trends in het kort | Week 13

2-4-2024

 • Trends we spotted
 • Column van Florentine Rijkmans over mogelijkheden voor de horeca in de zorgColumn van Florentine Rijkmans over mogelijkheden voor de horeca in de zorg
 • FHC Formulebeheer viert 30-jarig bestaan, Ralph MarkwatFHC Formulebeheer viert 30-jarig bestaan, Ralph Markwat
 • Vinden binden & boeien van medewerkers - Petra VenekampVinden binden & boeien van medewerkers - Petra Venekamp
 • Pizickle by BJ's Restaurants and BrewhousePizickle by BJ's Restaurants and Brewhouse
 • Pool at SURRENNEPool at SURRENNE
 • Yoga room SURRENNEYoga room SURRENNE
 • Peet's Coffee - Waste Not - Want NotPeet's Coffee - Waste Not - Want Not
 • Tokyo's Sézanne is No.1 in 50 Best Restaurants Asia 2024Tokyo's Sézanne is No.1 in 50 Best Restaurants Asia 2024

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’. Met deze week links naar artikelen over:

 • Waarom de horeca een meerwaarde kan zijn voor de zorg. Een column van Florentine Rijkmans, director Horecava. En een voorbeeld uit de praktijk!
 • Op 30 maart 2024 trapte FHC Formulebeheer haar 30-jarig bestaan af. Het formulehuis is bekend van de franchiseformules Foodmaster, scholencateringformule VITAL en Family.
 • Petra Venekamp (ConcreetAdvies) brengt deze maand haar nieuwste boek Vinden binden & boeien van medewerkers
 • Asparagus is het nieuwe kookboek van SVH Meesterkok Eric Swaghoven van Hotel Restaurant Valuas.
 • Op 1 april introduceerde BJ’s Restaurant & Brewhouse hun nieuwe Pizookie® | The Pizickle! Leuke 1 april grap?😉
 • Interessant leesvoer over het bereiken van tech-savvy reizigers door Anna Randow op de website van eHotelier.
 • Nieuwe sterren & awards – MICHELIN Gids Duitsland 2024.
 • In mei 2024 komt een enorm stedelijk themapark, Gravity MAX, naar het oosten van Londen.
 • SURRENNE in Knightsbridge opent deze maand een nieuwe Londense wellbeing ledenclub. Dit welzijnsmerk wordt gelanceerd door de Maybourne groep.
 • Peet’s Coffee viert de ‘Maand van de Aarde’ met duurzaamheidsinspanningen, kortingen en initiatieven in het kader van ‘Earth Day’.
 • Restaurant Sézanne in Tokio is nummer 1 op de lijst van 50 beste restaurants in Azië.

Veel leesplezier!

Waarom de horeca een meerwaarde kan zijn voor de zorg

Florentine Rijkmans, director Horecava, stelt dat de horeca van grote meerwaarde voor de zorg kan zijn. Een interessant artikel, link in de titel, met voorbeelden als het hospitality concept ‘Smaakchef’ van cateraar Albron, dat tijdens de Horecava 2024 uitgeroepen werd tot winnaar van de Horecava Innovation Award. En nog een aantal ideeën.

Ik kan mij herinneren dat wij in de start van ons bedrijf tijdens een onderzoek voor een gemeente al een restaurant tegenkwamen dat voor een aantal ouderen in de omgeving een soort tafeltje-dek-je service was begonnen. Met de wens van veel ouderen om steeds langer zelfstandig te blijven wonen, een interessante optie voor een extra inkomstenbron voor restaurants. Ondertussen zijn er al lokale cateraars die dit ‘gat in de markt’ hebben gevonden maar als vaste gasten te oud worden om langs te komen, is deze service aanbieden zeker een mogelijkheid!  ^Marjolein 

FHC Formulebeheer viert 30 jarig bestaan | Samen ondernemen

Op de iconische datum van 30 maart 2024 trapte FHC Formulebeheer haar 30-jarig bestaan af. Het formulehuis, bekend van de franchiseformules Foodmaster, scholencateringformule VITAL en Family, staat op het punt dit jubileumjaar groots te vieren.

Sinds de oprichting met één vestiging in Hillegom heeft FHC Formulebeheer een groei doorgemaakt tot een formulehuis met meer dan 160 vestigingen verdeeld over de drie formules. Elk van deze formules heeft zich voortdurend ontwikkeld en aangepast aan de veranderende marktomstandigheden. Ondanks de groei van de organisatie heeft FHC Formulebeheer altijd vastgehouden aan haar bedrijfscultuur, waarbij elke ondernemer persoonlijk wordt gekend en ondersteund. Deze inzet en flexibiliteit zijn wat FHC Formulebeheer onderscheidt binnen de franchisebranche; een persoonlijke bedrijfsvoering met aandacht voor elkaar.

Praktisch boek over personeelsbeleid

Petra Venekamp (ConcreetAdvies) brengt deze maand haar nieuwste boek Vinden binden & boeien van medewerkers uit. 51 tips voor personeelsbeleid in de horeca, zorg en retail uit. Daarin laat ze zien aan welke verschillende knoppen je als leidinggevende kunt draaien om je personeelsbeleid te optimaliseren.

Asparagus, het nieuwe kookboek van SVH Meesterkok Eric Swaghoven

In deze culinaire bijbel vol verhalen, recepturen en fantastische fotografie over het Limburgse goud, reis je mee van veld tot vork, duik je in de rijke historie en het onbegrensde karakter van de asperge en maak je kennis met de smaak van het Zuiden! Van de teelt tot het steken, de verschillende klassen, rassen en kleuren. Voel de trots van Noord-Limburg en begrijp waarom dit uitzonderlijke seizoen product groots in eenvoud is. Inclusief 56 recepten van Eric Swaghoven, chef van Hotel Restaurant Valuas. Te bestellen via de link in de titel.

Interessant leesvoer over het bereiken van tech-savvy reizigers

Zoals vermeld in de titel, een interessant artikel op eHotelier door Anna Randow over het bereiken van tech-savvy millennials en Gen Z reizigers, link naar het artikel in de titel. Volgens SiteMinder’s Changing Traveller Report 2023 gelooft 66% van de ondervraagde gasten dat hun boeking en ervaring ter plaatse beter zou kunnen zijn als het hotel meer technologie zou gebruiken. Ze zijn snel, geïnformeerd en weten precies wat ze willen ervaren in een hotel. Zij zijn de toekomstige gasten en als hotelier moet je deze snelle digitale transformatie bijhouden om ervoor te zorgen dat je bedrijf blijft bestaan.

Nieuwe sterren & awards | MICHELIN gids Duitsland 2024

Op 26 maart onthulde Michelin de nieuwe restaurantselectie voor de MICHELIN Guide Germany tijdens een lanceringsevenement in Hamburg, het persbericht staat in de link in de titel. Eén restaurant kreeg zijn derde ster: ES:SENZ Restaurant in Grassau. De volledige lijst is hier te vinden, in totaal heeft Duitsland nu:

 • 10 restaurants met drie MICHELIN-sterren (waaronder 1 nieuwe)
 • 50 restaurants met twee MICHELIN sterren (waaronder 3 nieuwe)
 • 280 restaurants met één MICHELIN ster (inclusief 32 nieuwe)
 • 77 restaurants met een MICHELIN Groene Ster (inclusief 10 nieuwe)
 • 199 Bib Gourmand restaurants (inclusief 15 nieuwe)

In mei 2024 komt er een gigantisch stedelijk themapark in het oosten van Londen

Gravity MAX brengt entertainment naar een heel nieuw niveau (letterlijk), verspreid over drie verdiepingen, vinden hun gasten hier allerlei soorten entertainment. Volgens Secret London, link naar hun artikel in de titel, vind je er digitale darts, karaoke booths, E-Karting, VR-activiteiten boordevol actie en de ouderwetse arcadespellen en kermisfavorieten.

Een nieuw tijdperk van welzijn | SURRENNE in Knightbridge

SURRENNE in Knightsbridge, dat deze maand wordt geopend, is de nieuwe Londense wellbeing ledenclub met oog voor het welzijn van en een lang leven voor hun gasten. SURRENNE combineert naadloos de wonderen van de aarde, de vooruitgang in de moderne wetenschap en cutting-edge behandelingen, en biedt een holistische benadering van emotioneel welzijn en lichamelijke gezondheid. Het concept is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde, op bewijs gebaseerde protocollen, in samenwerking met de opinieleiders van onze generatie, en biedt een grensverleggend menu van wellnessprogramma’s.

SURRENNE is een welzijnsmerk dat gelanceerd is door Maybourne, waarvan de prestigieuze wereldwijde hotelportfolio Claridge’s, The Connaught, The Berkeley, The Maybourne Beverly Hills, The Maybourne Riviera en binnenkort The Emory omvat, dat ook deze maand wordt geopend. SURRENNE gaat de ongeëvenaarde service en kwaliteit van de groep omarmen, met een nieuwe interpretatie van wellness ervaringen.

Peet’s Coffee viert ‘Maand van de Aarde’ met duurzaamheidsinspanningen, kortingen en initiatieven

Nu de Maand van de Aarde (april 2024) begint, verhoogt Peet’s Coffee de korting voor klanten die hun eigen kopje (BYOC) meenemen naar 25 cent. De BYOC-korting* is permanent van toepassing in alle vestigingen van Peet’s Coffee en geldt voor elk drankje, warm of koud (zie de * in hun persbericht, link in de titel). In een andere stap om wegwerpverpakkingen te verminderen, brengt Peet’s ook officieel porseleinen bekers terug. ‘Dine-in’ kopjes werden tijdens de pandemie niet meer gebruikt, maar tegen het einde van 2024 heeft Peet’s Coffee in alle vestigingen herbruikbare, porseleinen ‘dine-in’ kopjes.

Naast de BYOC-korting biedt Peet’s gedurende de hele ‘Maand van de Aarde’ speciale kortingen op geselecteerde artikelen van het lentemenu.

Op 1 april introduceerde BJ’s Restaurant & Brewhouse hun nieuwe Pizookie® | The Pizickle!

Gisteren, maandag 1 april 2024, debuteerde BJ’s Restaurants een ultra-gelimiteerde editie van de wereldberoemde Pizookie®: de Pizickle Pizookie®! Deze gekke-maar-toch-mooie versie van BJ’s wereldberoemde Pizookie® met daarop schijfjes dille augurk is gedurfder dan welke Pizookie® ooit.  Meer details over deze 1 april grap in hun persbericht, link in de titel.

Sézanne in Tokio is nummer 1 op de lijst van 50 beste restaurants in Azië

De prestigieuze ceremonie, gesponsord door S. Pellegrino & Acqua Panna, werd gehouden in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Plattelandszaken (MAFRA) en de Seoul Metropolitan Government. Bekijk de volledige lijst hier en hun persbericht in de link in de titel.

Restaurant Sézanne wordt geleid door chef-kok Daniel Calvert en biedt een neo-Franse keuken waarin moderne klassiekers met deskundige precisie worden gepresenteerd en waarin Japanse ingrediënten van hoge kwaliteit worden verwerkt. Het restaurant bevindt zich op de zevende verdieping van het Four Seasons Hotel Tokyo in Marunouchi en haalt zijn inspiratie uit de gelijknamige stad in de Franse Champagnestreek.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.