Trends in het kort | Week 1

9-1-2023

  • Horecava Innovation AwardsHorecava Innovation Awards
  • Het ‘broeduurtje’ bij Bagels & BeansHet ‘broeduurtje’ bij Bagels & Beans
  • The Don van DAVO brouwerijThe Don van DAVO brouwerij
  • Horeca Expo Hardenberg - januari 2024Horeca Expo Hardenberg - januari 2024
  • Nationale ‘Week van Snoep Goed’Nationale ‘Week van Snoep Goed’
  • Puzzle of White CastlePuzzle of White Castle

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week links naar artikelen over o.a. het ‘broeduurtje’ bij Bagels & Beans, ter ere van de lancering van hun nieuwe menukaart en in Dubai wordt de hoge belasting op alcohol voor 2023 geschrapt als test.

Koffiepads zonder pods – een duurzaam product van CoffeeB dat een hoop ‘cup’-afval kan voorkomen. In Nederland verkopen ‘De Koffie Jongens’ ook biologisch afbreekbare cups.

Op 29, 30 en 31 januari 2024 vindt in de Evenementenhal Hardenberg de compleet nieuwe vakbeurs, Horeca Expo Hardenberg, plaats. En 16 januari aanstaande – op Blue Monday – start de derde editie van de Nationale ‘Week van Snoep Goed’. Een actie waar je als restaurateur op kunt inspelen door gezonde zelfgemaakte koekjes van bijvoorbeeld dadels en gemalen amandelen te serveren bij het kopje koffie.

Op de Horecava in Amsterdam is Redefine Meat uitgeroepen tot overall winnaar van de Horecava Innovation Awards. In december heeft ABN AMRO een rapport gelanceerd over de kansen voor vlees- en zuivelvervangers. Dit nadat in 2022 de verkoop hiervan is gestagneerd in de supermarkten. Interessant om te lezen als je voor de keuze staat om wel of niet te investeren in vleesvervangers op je menukaart.

De winnaar van de ‘Bier van het jaar 2022 verkiezing’ is bekend: The Don van brouwerij DAVO. En de Amerikaanse keten White Castle heeft samen met New Yorkse kunstenaar van onderscheidend kunstwerk een puzzel gemaakt.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Redefine Meat overall winnaar Horecava Innovation Award

Tijdens de opening van Horecava 2023 zijn de winnaars van de Horecava Innovation Award bekendgemaakt! Onder de categorie Food & Beverage vallen producten met nieuwe smaken, smaakcombinaties of toepassingen. Vernieuwend in de markt, verrassend voor de gast, bedrijfseconomisch interessant voor de ondernemer. Alle voedingsmiddelen (in alle staten van verwerking; van vers tot kant-en-klaar) en dranken. Ook food & beverage producten uit streek en regio vallen binnen deze categorie. Redefine Meat heeft in deze categorie gewonnen met het product ‘Redefine Runder Bavette’, ze hebben tevens de overall Horecava Innovation Award gewonnen. Redefine Meat gebruikt voor hun vleesproducten technologie, in plaats van dieren. Zij noemen dit New-Meat™ omdat het dezelfde smaak, textuur, mondgevoel en veelzijdigheid heeft als dierlijk vlees, maar dan 100% plantaardig is.

Bagels & Beans introduceert het ‘broeduurtje’ ter ere van lancering nieuwe menukaart

Op dinsdag 10 januari start Bagels & Beans met een nieuwe menukaart. Ter ere van deze nieuwe menukaart introduceren zij het wekelijkse ‘broeduurtje’ in de maand januari. Deze introductie en de lancering van de nieuwe menukaart wordt afgetrapt bij Bagels & Beans in Bussum op donderdag 12 januari tussen 11.01-13.01 uur. Speciaal hiervoor plaatst Bagels & Beans de boom van verwondering bij de vestiging in Bussum.

Tijdens het broeduurtje kunnen gasten van Bagels & Beans in de maand januari iedere week bij op maandag tussen 09.01-10.01 uur genieten van een extra gratis koffie. Het broeduurtje zal starten op maandag 16 januari. Vanaf 10 januari 2023 ligt de nieuwe menukaart klaar op elk tafeltje in iedere Bagels & Beans en kun je je zintuigen verwonderen.

Koffiepads zonder pads

Onlangs schreven we over een koffie zonder bonen van de Nederlandse start-up Northern Wonder en eerder spotten we de moleculaire koffie van Atomo uit Seattle. Nu spotten we koffiepads zonder de pod, klinkt als duurzame bedrijven die makkelijk te combineren zijn.

CoffeeB maakt koffiepads zonder de pod. CoffeeB levert het gemak en de smaak van capsule pads zonder afval. Opgericht door het Zwitserse bedrijf Delica, wil CoffeeB de ruim 100.000 ton afval die jaarlijks wereldwijd door meer dan 63 miljard geconsumeerde koffiepads wordt gegenereerd volledig verminderen. In 2021 groeiden de Nespresso’s en Keurigs van de wereld met 18% en verdienden ze bijna 13,5 miljard dollar volgens, achtergrondlinks in het artikel op Fast Company, link in de titel. Bekijk de CofeeB video hieronder.

Hier in Nederland verkopen ‘De Koffie Jongens’ ook biologisch afbreekbare koffiecups voor je Nespresso-apparaat.

Dubai schrapt hoge alcoholbelasting voor een jaar

De 30% alcoholbelasting wordt dit jaar opgeschort in Dubai. De opschorting van de belasting duurt een proefperiode van een jaar, tot 31 december 2023. Het betekent dat bars, pubs, clubs, restaurants en hotels geen belasting hoeven te betalen wanneer zij hun voorraad inkopen en de regering van Dubai verwacht naar verluidt dat dit voordeel wordt doorgegeven aan de klanten, hoewel dit niet verplicht is.

Naar verluidt is het de bedoeling de stad in 2023 een meer betaalbare plaats te maken, aangezien de drankprijzen tot eind 2022 tot de hoogste ter wereld behoorde. Hiermee hopen ze hun concurrentiepositie ten opzichte van andere VAE-emiraten te vergroten. Meer details in het artikeltje op Time Out Dubai, link in de titel.

Horeca Expo brengt Nederlandse horeca samen in Hardenberg

Op 29, 30 en 31 januari 2024 is in de Evenementenhal Hardenberg de compleet nieuwe vakbeurs: Horeca Expo Hardenberg. Horecaprofessionals kunnen drie dagen lang al hun zintuigen laten prikkelen door de nieuwste producten, services, technieken, smaken en trends. Horeca Expo Hardenberg brengt de horecaondernemers en hun teams in een ‘wereld van gastvrijheid’ samen met de leveranciers van deze sector. Easyfairs ging in gesprek met een groot aantal horecaleveranciers en -ondernemers. Van kleine speciaalzaken tot sterrenrestaurants en van leveranciers van food & drinks tot aan personeelsdiensten. Er bleek een duidelijke behoefte aan een horecabeurs in Hardenberg te zijn. De internationale beursorganisator Easyfairs is ook de organisator van Horeca Expo Gent, al 30 jaar de grootste beurs voor de Belgische horecasector met meer dan 600 exposanten.

Winnaar ‘Bier van het jaar 2022’ bekend

De winnaar van de ‘Bier van het jaar 2022 verkiezing’ is bekend. In totaal streden 12 bieren om deze prestigieuze titel. The Don van brouwerij DAVO wist de beste score te behalen en stond al sinds maart op kop en werd daarna niet meer ingehaald. ‘I have a brush on you’ van Jopen Bier wist ook een prachtige score te behalen waarmee zij op een tweede plek zijn geëindigd.

DAVO – The Don is een Russian Imperial Stout en heeft een zoete smaak met een bitter accent met toetsen van chocolade, karamel en vanille. Het bier is verrijkt met Firean Whisky wat het bier een stevige body geeft. Bekijk de totale uitslag in de link in de titel.

Kansen voor vlees- en zuivelvervangers | Rapport ABN AMRO

Na een aantal jaar van flinke groei, stagneerde in 2022 de verkoop van vlees- en zuivelvervangers via het supermarktkanaal. Voor verdere groei zijn er kansen voor de producenten op het gebied van innovatie, schaalvergroting, internationale afzetmarkten en nieuwe doelgroepen.

De verkoop van vlees- en zuivelvervangers nam vanaf 2017 met dubbele cijfers toe. Het afgelopen jaar daalden de verkopen echter. Dit is voor een belangrijk deel een correctie op de hoge supermarktverkopen in 2020 en 2021 als gevolg van de coronamaatregelen waardoor de horeca gesloten bleef. Daarnaast daalt de koopkracht van consumenten en zijn ze kritischer op waar ze hun geld aan uitgeven. Dit vertaalt zich in minder dure supermarktaankopen. Zowel voor zuivel- als voor vleesvervangers geldt dat het nog een relatieve niche is, waar nog zeker potentie in zit. ABN AMRO ziet daarom voor de komende jaren volop kansen voor deze producten. In de titel een link naar het rapport van ABN AMRO. Interessant om te lezen als je voor de keuze staat om wel of niet te investeren in vleesvervangers op je menukaart.

Nationale ‘Week van Snoep Goed’ start op 16 januari 2023

Ruim een kwart van de Nederlanders houdt een negatief gevoel over na het eten van een ongezonde snack. Ondanks dit negatieve gevoel vervangt maar 12 procent van de Nederlanders dagelijks een ongezond tussendoortje voor een gezond alternatief. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Week van Snoep Goed, uitgevoerd door Markteffect. Om Nederlanders bewuster te maken van hun snoep- en snackpatroon en de gevolgen hiervan op de korte en lange termijn, start aanstaande 16 januari – op Blue Monday – de derde editie van de Nationale ‘Week van Snoep Goed’. Kom in actie tijdens de Week van Snoep Goed (link naar website in de titel):

Begin klein – Switch niet van de ene op de andere dag naar een totaal andere levensstijl. Dit is minder makkelijk vol te houden. Focus je tijdens de Week van Snoep Goed op de tussendoortjes en laat dit de eerste stap zijn richting meer (kleine) veranderingen.

Weet wat je eet – Eet zo voedzaam en gezond mogelijk, zoals groente, fruit, peulvruchten en noten. Toch zin in een snelle verpakte snack? Ga dan voor een verantwoord alternatief met minder zout en geraffineerde suikers. Check dus goed de ingrediënten zodat je weet wat je eet.

Size matters – Let op de grootte van je portie. Je kan nog zo gezond snacken, maar wanneer je te veel eet van een bepaald product kan het alsnog ongezond zijn.

Doe het samen – Betrek je partner, kinderen, vrienden, collega’s of teamgenoten bij de Week van Snoep Goed en ga samen de challenge aan: iedereen kan meedoen! Op deze manier kan je elkaar blijven motiveren.

Weer een actie waar je als restaurateur op kunt inspelen door gezonde zelfgemaakte koekjes van bijvoorbeeld dadels en gemalen amandelen te serveren bij het kopje koffie.

White Castle werkt samen met New Yorkse kunstenaar en maakt van onderscheidend kunstwerk een puzzel

De Amerikaanse keten White Castle werkt samen met de New Yorkse kunstenaar Dave Pollot om van een van zijn klassieke stukken een puzzel te maken die te koop is op de website van White Castle’s House of Crave. De netto-opbrengst van de puzzel komt ten goede aan het Team Member Relief Fund van White Castle.

De beroemde thuisbasis van The Original Slider® heeft van een van Pollots verzamelbare kunstwerken een 285-delige puzzel gemaakt, die nu te koop is zolang de voorraad strekt in de House of Crave, de online winkel van White Castle. De netto opbrengst van de puzzel, die 24,99 dollar plus belasting kost, wordt gedoneerd aan het White Castle Team Member Relief Fund, een noodhulpprogramma om teamleden te helpen die te maken krijgen met onverwachte financiële problemen. Meer details in hun persbericht, link in de titel.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.