TikTok | Wat kan je ermee als horecabedrijf?

12-11-2020

  • Robin van Spronsen

Een blog van Robin van Spronsen over het fenomeen TikTok. Zoals ze al aangeeft moet je als horecabedrijf vooral kijken naar degene die je wilt bereiken, TikTok is vooral interessant voor bedrijven die zich richten op de jongerenmarkt. Robin geeft een aantal voorbeelden over hoe horecabedrijven TikTok gebruiken.

TikTok is het fenomeen van 2020. De App werd net op tijd gelanceerd om miljoenen mensen bezig te houden en te vermaken terwijl ze vanuit huis werkten. Terwijl Amerika de app tevergeefs probeerde te verbannen, worden er elke dag wereldwijd nieuwe ‘influencer’-carrières gelanceerd. Met over 800 miljoen gebruikers is TikTok het perfecte medium om je bedrijf in een goed dag licht te zetten, maar hoe doe je dat eigenlijk?

Dus.. Wat kun je met TikTok als horecabedrijf?

Terwijl creativiteit een belangrijk aspect is van een succesvolle TikTok’er, is het niet de sleutel naar de harten van je mogelijke volgers. Met 41% van de TikTok gebruikers tussen de 16 en 24, heb je vooral te maken met Generatie Z. Ondanks dat een pakkend begin, creativiteit, goede kwaliteit en humor ingrediënten zijn voor een goede video, gaat het bij deze generatie vooral ‘authenticiteit’. Wij zijn de generatie (als ik namens mijzelf mag spreken), die de wereld al een keer gezien heeft, online. Opgegroeid met technologie en social media zorgt ervoor dat wij verrast willen worden, omdat we meestal alles al 10 keer voorbij hebben zien komen.

 Dus wat houdt authenticiteit nou eigenlijk echt in, voor ons? De Amerikaanse keten Chipotle heeft meer dan een miljoen volgers, door onder meer te laten zien wat er wel niet allemaal mis gaat, soort bloopers. Ook worden er op TikTok humorvolle video’s met gangbare recepten geplaatst of gebruiken restaurants populaire personages zoals ‘Karen’ om hun restaurants te beoordelen. Op deze manier leggen ze aandacht op hun eten, restaurants en medewerkers, zonder te duidelijke promotie. Ze gebruiken de menselijke factoren en echte situaties in de restaurants om een band te creëren met de volger.

Terwijl TikTok misschien als een App voor jongeren wordt gezien, zitten er ook restaurants uit het hogere segment op. Zij maken video’s over hun gerechten en over hoe de tafels worden opgemaakt. Het is natuurlijk nog wel steeds gebruikelijker voor fast food en fast casual restaurants, zij hebben veel meer inloop van onze generatie.

Ondanks dat de videootjes maar gemiddeld 15 seconden zijn moet er wel tijd en moeite in zitten. Het is niet zo makkelijk om een verfrissende, nieuwe en aandachttrekkende video te maken. Terwijl TikTok je bedrijf binnen 12 uur wereldberoemd kan maken, kan het algoritme er ook voor zorgen dat je restaurant moeilijk gevonden wordt. Daarvoor heb ik een aantal tips op een rijtje gezet, om te zorgen dat je restaurant wel op de ‘For You Page’ verschijnt. Je bent dan beter vindbaar op de tijdlijn, deze heet hier de ‘For You Page’, een goed voorbeeld hiervan is ‘a cook named Matt’.

  • Luister naar je kinderen of kleinkinderen. Volwassenen lezen misschien over wat TikTok is, maar zij begrijpen wat TikTok is. Zij zijn de groep die zorgen dat je TikToks gedeeld worden en je meer volgers krijgt, dus waarom zouden zij niet je adviseurs kunnen zijn?
  • Enthousiasme is belangrijk, maar niet doorslaggevend. Voordat je enthousiast video’s begint te maken, zoek eens andere restaurant TikTok’ers op, en kijk wat zij produceren. Zoals @chefjulima die nu in quarantaine thuis haar recepten laat zien.
  • Trends zijn er voor een reden, doe er aan mee. Dit betekent niet dat je elke trend roekeloos moet overnemen, maar kijk altijd of je het wellicht kan toepassen op je video’s. Meegaan op golven van populariteit zorgen meestal voor een snellere toename van volgers en likes. Zoals deze chef die inspeelt op de trend van thuisvideo’s onder de titel ‘Hospitality workers during the Lockdown’.
  • Elke Generatie Z en Millenial is bekend met #Foodporn, de term heeft dus effect! Gerechten met populaire ingrediënten (denk aan chocolade, steak, avocado, alcohol en fruit) zullen altijd veel mensen aanspreken als je het maar goed presenteert.
  • Verras je volgers. Heeft één van je medewerkers een nors gezicht? Laat hem/haar dan juist sketches opnemen. Zoek de humor op, en misschien heb je binnenkort een hele nieuwe markt om te inspireren met je gerechten.

Bron: Robin van Spronsen

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.