Tea Menu bij HanTing Cuisine

12-5-2016

Afgelopen dinsdag had restaurant HanTing (1 Michelinster) in Den Haag een wereldprimeur te pakken. Als allereerste restaurant ter wereld lanceerde Michelin-chef Han Ji een innovatief Thee Menu. Bij elke gang wordt een andere thee geschonken, die, in combinatie met het eten, een positief effect heeft op het menselijk lichaam. Wij mochten dit Thee Menu proeven!

Tea pairing

Het Thee Menu sluit aan bij de trend dat mensen bewuster en gezonder willen eten en drinken. Ook restaurants merken dat er niet altijd behoefte is aan alcohol tijdens het diner. De laatste tijd zien we dan ook dat er meer geëxperimenteerd wordt met tea pairing. Net als bij wijn wordt er per gerecht gekeken welke thee bijpassend is. Zo hebben we bijvoorbeeld al kaas en thee pairing gezien.

Het Thee Menu bij restaurant HanTing gaat nog een stap verder. Bij elke gang van het menu is door chef Han Ji een mengsel van kruiden toegevoegd. Deze kruiden zijn gebaseerd op de kennis en ervaring van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hier wordt thee, net als voedingsmiddelen niet alleen gezien als voeding maar ook als medicijn. Bij HanTing smaakt de thee niet alleen qua smaak bij het eten, het heeft ook een positieve werking op het lichaam. De combinaties zorgen uiteindelijk voor harmonie in het lichaam.

Chinese Voedingsleer

Chef Han Ji: “Thee wordt door de Chinese voedingsleer gezien als voedingsmiddel én als medicijn. Als een bepaalde thee bij een gerecht wordt gedronken, kunnen bovendien sommige nadelige effecten van een gerecht worden verminderd en positieve effecten worden versterkt.’’

Het uitzoeken van de kruiden en de combinaties met thee was nog niet zo makkelijk. Chef Han Ji vertelde dat hij en zijn team er drie jaar mee bezig zijn geweest om de juiste kruidencombinaties samen te stellen. Hierbij werd nauw samengewerkt met de Shandong University of Traditional Chinese Medicine en werden er meerdere thee plantages bezocht in China. Nadat de kruidencombinaties waren samengesteld, heeft theesommelier Kiona Malinka hier de verschillende theeën op uitgezocht.

Thee Menu zoals wij het ervaarden

Wij hadden het genoegen om het Thee Menu zelf te mogen proeven afgelopen dinsdag. Voorafgaande aan elke gang van het vijf-gangen diner werd er door chef Han Ji en theesommelier Kiona uitgebreid uitgelegd welke thee we dronken, wat de werking van de kruiden was en wat de effecten zijn op ons lichaam. Een unieke ervaring, mede dankzij het enthousiasme en de mooie verhalen van het team van HanTing en Kiona. We kunnen dan ook iedereen aanraden om dit een keer te gaan beleven! Het eten smaakt heerlijk, de combinatie met de diverse theeën zijn heel bijzonder en het vriendelijke personeel legt uit wat je eet, erbij drinkt en de effecten hiervan. Voor foodies echt een bijzondere ervaring die je niet mag missen! ^Bram & David

Restaurant HanTing

Chef Han combineert 5.000 jaar kennis van de Chinese Voedingsleer met nieuwe bereidingstechnieken en Westerse smaken. Binnen een unieke stijl ontwikkelt hij verfijnde gerechten die passen binnen zijn filosofie van bewust eten. HanTing Cuisine heeft een Michelin-ster.

Website: HanTing Cuisine  

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.