Tankshops: Niet meer stoppen voor de auto, maar voor bestuurder

1-11-2018

  • Guido - tankshops

Guido Verschoor blogt over zijn presentatie op een inspiratie dag voor tankshophouders en heeft het over kansrijke conceptinvullingen om een tankshop om te toveren naar een plek waar de auto stopt omdat de bestuurder meer behoeftes heeft dan alleen tanken.

Tankshops: Niet meer stoppen voor de auto, maar voor bestuurder

Onlangs mocht ik op een inspiratie dag voor tankshophouders, georganiseerd door Tank Pro in het Inspiratielab ZiN van Sligro, presentaties geven over de vestigingsplaatsonderzoeken die wij doen en de trends die wij in de markt zien. Steeds meer tankshops zien noodzaak om het concept te verbreden of juist over te gaan naar onbemande stations. Langs de snelweg zien we al langer volwaardige foodconcepten, maar ook langs de N-wegen en gewone doorgaande wegen zien we steeds vaker dat het nodig wordt om ‘iets’ toe te voegen aan de shop om te overleven.

Zo gaat in Amsterdam een shop tegenwoordig door als Tank- en Autowascentrum De Zwart, waarbij zij ook bedrijven in de omgeving cateren en voorzieningen aanbieden om kleding en zelfs de hond te wassen. Er is zelfs een ‘repairdesk’ waar je je telefoon kan laten maken. Goede voorbeelden van inspelen op de specifieke behoeften van de consumenten en gebrek aan desbetreffend aanbod in de omgeving.

Kansrijke conceptinvullingen

In onze onderzoeken doen wij een soortgelijk iets. Kijken naar specifieke kenmerken en behoeftes van passanten, bewoners en bedrijven in de omgeving en een beoordeling van het type passanten (forensen, vrachtverkeer, toeristen enzovoorts). Dit, in combinatie met een grondige analyse van potentiële concurrenten in de omgeving, geeft inzicht in kansrijke conceptinvullingen om een tankshop om te toveren naar een plek waar de auto stopt omdat de bestuurder meer behoeftes heeft dan alleen tanken. Een tankshop dat ook goed bereikbaar is voor voetgangers en fietsers heeft andere mogelijkheden dan shops waar alleen éénrichtingsverkeer met de auto mogelijk is.

Bijkomend aandachtspunt is de noodzakelijke verandering voor het personeel. Een benadering van klant naar gast, van zitten achter de kassa naar proactief bedienen, koffie maken en etenswaren bereiden. Al met al genoeg mogelijkheden, maar zeker net zoveel uitdagingen. Staat u ook voor dit dilemma? Graag ga ik met u in gesprek om te kijken waarbij u de mogelijkheden liggen!

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Bron: Van Spronsen & Partners horeca - advies

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.