Take-away restaurant Vita Mojo | Eten gebaseerd op je DNA

23-10-2018

  • Vita Mojo, London via FacebookVita Mojo, London via Facebook
  • Vita Mojo, London via FacebookVita Mojo, London via Facebook
  • Vita Mojo, London via FacebookVita Mojo, London via Facebook
  • Vita Mojo, London via FacebookVita Mojo, London via Facebook

Een maaltijd die precies afgestemd is op jouw DNA? Dit klinkt misschien nog als een ver van je bed show maar hier komt verandering in: ultra-gepersonaliseerd eten ofwel precies eten wat je lichaam nodig heeft! Vita Mojo in Londen is het eerste take-away restaurant die deze maaltijden aanbiedt. Daarnaast zijn er meerdere aanbieders hiermee bezig, zo hebben we voorbeelden gespot van Nestlé en van een DNA bedrijf in Amerika dat samenwerkt met Amazon om gepersonaliseerde maaltijden thuis te bezorgen.

De maaltijden van Vita Mojo willen wij graag proeven… maar je DNA afgeven aan derden? Het is tegenwoordig wel zo’n beetje het enige dat nog echt ‘van jezelf’ is. Zou jij het doen?

Vita Mojo | Gepersonaliseerde voeding

Vita Mojo heeft een concept ontwikkeld om de stijgende vraag naar gepersonaliseerde voeding en gezondere eetopties te beantwoorden. Zij gebruiken technologie om hun klanten in staat te stellen hun maaltijden te personaliseren op basis van hun dieet, gezondheidsdoelen en eventueel hun DNA.

Deze ontwikkeling doen ze in samenwerking met Thriva. Thriva is een bedrijf dat zich specialiseert in gepersonaliseerde gezondheid via bloedonderzoek. De service van het bedrijf werkt door een monster van je bloed af te nemen en vervolgens toegang te krijgen tot je bloed biomarkers. De resultaten van deze bloedanalyses worden vervolgens verwerkt in een op maat gemaakt rapport in de vorm van een online portal. Dit rapport zal worden gekoppeld aan je Mojo-account. Vervolgens kun je de op maat gemaakte aanbevolen maaltijden online bestellen of via een iPad in de winkel en afhalen bij een van de restaurants.

Sinds kort kun je er als gast voor kiezen om te eten op basis van je DNA dan neemt DNAFit eerst met een speekselstaafje een monster van je DNA. Hier wordt een rapport van opgemaakt. Daarin vind je de benodigde informatie over of jouw lichaam beter zal reageren op uithoudings- of krachtsporten en of je gevoelig bent voor koolhydraten, zout of verzadigd vet. Verder is te zien of je lactose- of glutenintolerantie hebt. Als laatste laat het je individuele behoeften aan antioxidanten en vitamines zien. Je moet hiervoor de DNAFit-service gebruiken. Wanneer de resultaten uit deze service terugkomen kan het algoritme van Vita Mojo maaltijden aanbevelen die rekening houden met jouw individuele DNA-, gezondheids- en fitnessdoelen en smaakvoorkeuren. Lees er hier meer over!

Andere voorbeelden van Nestlé en uit Amerika

Steeds meer bedrijven spelen in op deze trend. Zo ook Nestlé die met behulp van de ‘Wellness Ambassador’-app van Nestlé het DNA van zijn consumenten test om hen van een gepersonaliseerd eetadvies te voorzien. Het voedingsconcern schrapt suiker, vet en zout uit zijn producten en investeert in innovatieve bedrijven die aan het gezondheidsfront actief zijn. Op basis van instagramfoto’s van hun eten adviseert de app op maat gemaakte voedingssupplementen.

Daarnaast investeert Nestlé in thuiskits waarmee mensen bloedstalen en DNA kunnen afnemen. Zo wil het voedingsconcern met behulp van data-analyses, genetica en artificiële intelligentie individuele leefstijl- en voedingsadviezen geven die het risico op ziektes en de gevolgen van een verhoogd cholesterol en diabetes kunnen verminderen.

In Amerika kunnen klanten van het DNA-bedrijf Habit zelfs hun gepersonaliseerde maaltijden thuis laten bezorgen door Amazon. Habit doet naast een DNA onderzoek tevens een bloedtest en zoekt uit hoe een persoon reageert op drankjes met een hoge concentratie vet, eiwit en suiker.

Werkt het en hoe moet je hier als individu mee omgaan?

Deze technologische ontwikkelingen worden naast alle voordelen ook beschouwd als ethische dilemma’s. Zo is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat een dieetplan op basis van bloedwaarden en DNA écht effectief is. De onzekerheid over de privacy van deze gegevens is ook een hekelpunt, zal de uitkomst van een slechte gezondheid gevolgen hebben voor de verzekering die we afsluiten?

Onze conclusie: De maaltijden van Vita Mojo willen wij graag proeven… maar je DNA afgeven aan derden? Het is tegenwoordig wel zo’n beetje het enige dat nog echt ‘van jezelf’ is.

Website: Vita Mojo

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.