Summer of Seltzer in Nederland?

7-8-2020

  • Gaan hard seltzers in Nederland populair worden

7 augustus 2020 – Leonie van Spronsen blogt over een nieuwe dranklijn dat uit Amerika komt en nu ook op de Nederlandse markt te krijgen is, Hard Seltzer. Zij vraagt zich af of dit hier net zo populair gaat worden als in Amerika? Deze blog is ook verschenen op de website van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

 

Recent publiceerden wij op onze website horecatrends over de Nederlandse ‘hard/spiked seltzer’ die recent ook bij ons op de markt is verschenen. ‘Interessant’ was mijn eerste gedachte, vorig jaar rond deze tijd woonde ik nog in New York en zaten we midden in de ‘Summer of Seltzer’ in Amerika. Merken als Whiteclaw, Truly, High Noon en Bon & Viv braken alle records. Online gingen alle memes over deze ‘spiked seltzers’, het vakantiekiekje van de zomer was op het strand, in het zwembad of op je floatie met je seltzer in de hand! Je kon niet naar een feest zonder deze drankjes.

Het grote succes van deze Hard Seltzer was aan een aantal factoren te wijden:

  • De voorliefde van Amerika voor bier en spirits, het grootste gedeelte Amerikanen die alcohol drinken bestellen op het terras of in de bar een biertje in de middag en spirits ’s avonds. Er wordt wel wijn gedronken maar veel minder dan in Nederland en eerder in een wijnbar dan op een terrasje. Een ‘spiked seltzer’ past precies tussen dit biertje en spirits in, op het kruispunt dus van deze twee favoriete drankjes.
  • De grote markt van alcoholische drankjes met weinig calorieën is in Amerika ‘big business’ en het is al jaren de gewoonste zaak van de wereld om ‘light’ bier te drinken. Mannen, vrouwen, iedereen drinkt de light (met weinig calorieën) versie van hun lievelingsbieren. Een alcoholisch drankje met weinig calorieën dat erbij komt op de markt heeft dus al een doelgroep die hier voor open staat. In Nederland kennen we dit soort drankjes een stuk minder.
  • ‘Spiked lemonades’ waren al een bekend drankje in Amerika. In de horeca waren deze zeker minder bekend maar via de retail was Amerika al jaren bekend met alcoholische zoete drankjes als ‘Mike’s Hard Lemonade’ of ‘Twisted Tea’. Deze worden ook gedronken door allerlei ‘doelgroepen’. Niet alleen door de jeugd die begint met drinken, zoals bij ons bijvoorbeeld Smirnoff Ice.

Momenteel lijkt er nog geen verslapping van de opkomst van deze spiked seltzers in Amerika plaats te vinden. Producenten hadden verwacht dat er een omzetdaling zou zijn door de corona lockdown (gezien het ideale karakter van dit drankje voor buiten en feestjes) maar dit is niet gebeurd.

Als je naar bovenstaande argumenten kijkt, lijkt het ingewikkeld te worden voor hard seltzers om de markt in Nederland te veroveren maar toch zie ik het niet zo somber in. Deze seltzers werden in Amerika veelal online opgepikt, door partnerships met grote sportwedstrijden en influencer platformen, zoals o.a. barstool, en organische groei. Dit kan natuurlijk ook in Nederland gebeuren, zeker aangezien jonge Nederlanders wellicht allang over deze drankjes hebben gehoord via deze platformen.

Dus wie zal het zeggen? Voor deze zomer is het misschien al wat laat, vooral omdat het nog niet op veel Nederlandse terraskaarten staat, maar wie weet hebben wij in 2021 een Nederlandse ‘Summer of Seltzer’.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.