Steakholder Foods heeft de eerste gekweekte visfilet 3D geprint

28-4-2023

  • Local Singaporean fish dish by Chef Moran Lidor. Photo by Shlomi ArbivLocal Singaporean fish dish by Chef Moran Lidor. Photo by Shlomi Arbiv
  • Local Israeli fish dish by Chef Moran Lidor. Photo by Shlomi ArbivLocal Israeli fish dish by Chef Moran Lidor. Photo by Shlomi Arbiv

Steakholder Foods heeft ’s werelds eerste gekweekte visfilet 3D-geprint: Het bedrijf heeft een belangrijke mijlpaal bereikt door met succes bio-inkten aan te passen met behulp van door Umami Meats geleverde zeebaarscellen om een gekweekt zeebaarsproduct te printen – een belangrijke stap naar de commercialisering van zijn 3D-bioprinter.

Leestijd: 2 minuten

Proeven van 3D-geprinte vis

Om deze prestatie te vieren, organiseerde Steakholder Foods een proeverij in zijn vestiging in Israël. De proeverij omvatte een ‘zeebaars chef’s table’, met visdelicatessen bereid door de chef-kok van het bedrijf, Moran Lidor, waaronder visgerechten in Singaporese en Israëlische stijl. Het evenement kwam vlak na het bezoek van de Israëlische premier, die ook met eigen ogen zag hoe de vis werd geprint en het prototype proefde, waarmee hij de eerste premier ooit werd die 3D-geprinte gekweekte vis proefde.

Steakholder Foods maakt met nieuwe ‘bio-inkt’ weg naar commercialisering makkelijker

Het printen en de aanpassing van de bio-inkt zijn stappen op weg naar de commercialisering van de 3D-printer van Steakholder Foods, die bewijst dat zijn bioprinting- en bio-inkt technologieën een geavanceerd productieplatform zijn voor gestructureerde hybride en gekweekte producten, die verschillende soorten en dus verschillende bedrijven en industriële spelers kunnen faciliteren.

De samenwerking met Umami Meats, die wordt gesteund door een subsidie van de Singapore-Israël Industrial R&D Foundation, heeft tot doel een schaalbaar proces te ontwikkelen voor de productie van gestructureerde gekweekte visproducten met behulp van Steakholder Foods’ eigen 3D-bioprintingtechnologie en aangepaste bio-inkten.

Sinds het team de zeebaarscellen van Umami heeft ontvangen, is het hard aan het werk om aangepaste bio-inkten te maken en de smaak en textuur van de geprinte zeebaars te optimaliseren. Het 3D-printen van de vis is een succesvolle en betekenisvolle mijlpaal in het partnerschap tussen Umami Meats en Steakholder Foods.

Kant-en-klaar om te verwerken na het 3D printen

In tegenstelling tot volledig gekweekte vleesproducten, die na het printen nog moeten rijpen, is het visproduct van de zeebaars na het printen klaar om te koken, dankzij de unieke technologie van Steakholder Foods waarmee de vlokkige textuur van gekookte vis kan worden nagebootst – een technologie waarop een voorlopige octrooiaanvraag is ingediend.

De CEO van Steakholder Foods zei tijdens het evenement dat het bedrijf lange termijnplannen heeft om visproducten te ontwikkelen.

Meer details in hun persbericht.

We schreven eerder over dit internationale deep-tech voedingsmiddelenbedrijf dat vooroploopt in de kweekvleesindustries. 

Website: Steakholder Foods

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.