St. Patrick’s Day Festival | De traditie van St. Patrick’s Day

12-3-2020

  • St. Patrick's Day festival in Den Haag
  • St. Patrick's Day festival in Den Haag
  • St. Patrick's Day festival in Den Haag
  • St. Patrick's Day festival in Den Haag - Guinness

Of het festival doorgaat met de huidige ontwikkelingen rondom het Corona virus is nog onzeker maar dit Ierse volksfeest krijgt op 17 maart wereldwijd normaal gesproken veel aandacht. In Nederland wordt het St. Patrick’s Day Festival in Den Haag op zondag 15 maart zelfs al voor het tiende jaar georganiseerd. We nemen aan dat er op de website of op het Facebook event melding gemaakt wordt als het festival niet doorgaat. Voor degene die er nog niet zo bekend mee zijn is het leuk om meer over de achtergrond van dit volksfeest te lezen!

Op zondag 15 maart begint de 10e editie van het St. Patrick’s Day festival op de Grote Markt in Den Haag. Ondertussen komen in pubs door het hele land feestgangers om samen te dansen, drinken en te feesten.

St. Patrick’s Day Festival in Nederland? 

Nederland is er goed in om feestdagen uit het buitenland net zo uitbundig te vier als in het land zelf. Dagen die in Nederland worden gevierd zijn bijvoorbeeld Valentijnsdag, Halloween, Single Day, Black Friday en nu ook St. Patrick’s Day. Dit zal plaatsvinden om 17 maart. De Ieren kleden zich op 17 maart in het groen en vieren feest, er zijn parades die plaatsvinden door het hele land. Mensen komen samen om te dansen, traditionele Irish stews te eten en pints met Guinness te drinken. Volgens de folklore word je op St. Patricks dag geknepen als je geen groen draagt. Kabouters houden van knijpen en groen maakt je onzichtbaar. Als ze je niet zien, kunnen ze je ook niet knijpen.

Wie was Sint Patrick?

Tijdens St. Patrick’s Day wordt Sint Patricius, de beschermheilige van Ierland herdacht. Patricius verdreef de slangen uit Ierland, hij introduceerde het klavertje als nationaal symbool en stichtte honderden kerken. Al was de heilige van origine geen Ier, hij werd in de geschiedenis wel zo opgenomen. Net zo gastvrij als de historie, is St. Patrick’s Day de feestdag die naar de heilige vernoemd is. Ier of niet, iedereen kan St. Patrick’s weekend vieren met parades, feesten en pints Guinness.

Guinness & St. Paddy’s

Guinness, het iconische donkere stout bier, is onlosmakelijk verbonden met de dag van Sint Patricius. Beide kennen een brede en rijke Ierse historie. In 1795 tekende Arthur Guinness een 9000-jarencontract, waarmee hij de St. James Gate Brewery in Dublin huurde. De Ieren zien Guinness als belichaming van de feestdag. Een glas donkere stout brengt net als St. Paddy’s, veel vrienden samen. Waar er op een willekeurige dag zo’n 7,5 miljoen pints Guinness gedronken worden, zijn dat er op St. Patrick’s Day ruim 13 miljoen. Sláinte!

Website: St. Patricksday Den Haag

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.