Social distance tool | Online inzicht in ‘corona-capaciteit’ van horeca en terrassen

7-5-2020

  • Argaleo - Gebruiksfuncties Panden Utrecht
  • Argaleo - Informatie Horeca Pand
  • Argaleo - Populatie van Horecapanden in Amsterdam
  • Argaleo - Social Distance Analyse voor het terras

Vanaf 1 juni mogen de horeca en terrassen weer open. Met de anderhalve meter regel is dit een grote uitdaging voor zowel ondernemers als handhavers. Startup Argaleo heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld. De online tool geeft inzicht in de locatie van horecapanden, oppervlakte van de terrassen en een inschatting van de ‘corona-capaciteit’.

Misschien kunnen steden met deze tool bekijken hoe ze meer openbare ruimte voor terrassen van cafés en restaurants beschikbaar kunnen stellen zoals de overheid van de hoofdstad Vilnius in Litouwen heeft gedaan. Hier zijn 18 plekken aangewezen waar ondernemers extra terrasruimte mogen innemen. Een sympathieke geste die zeker ook door de inwoners van de stad zal worden gewaardeerd, tenslotte snakken mensen naar een terrasje pikken in het zonnetje. Horecaondernemers en wethouders hebben nog bijna een maand om in hun eigen stad soortgelijke initiatieven op te starten. Al is het maar voor bepaalde weekenden, het is een positief gebaar naar de horecaondernemers en hun personeel in je stad en je geeft meer inwoners van je stad de ruimte om op gepaste wijze te genieten! ^Marjolein

Social distance tool

Met de keuze om de terrassen weer te openen zal er een toename zijn van publiek in de stad. Daarnaast moeten horecaondernemers maatregelen treffen om te voldoen aan de anderhalve meter regel. Een grote uitdaging voor uitbaters, maar ook voor de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor openbare ruimte en veiligheid. Waar zitten de horecapanden? Hoe verhouden deze panden zich tot andere publieke locaties? Hoeveel ruimte is er überhaupt voor een terras? Deze vragen worden beantwoord door de nieuwe tool van Argaleo. Twee weken geleden heeft het bedrijf de zogenaamde ‘social distance tool’ ontwikkeld en beschikbaar gesteld aan de autoriteiten. Het geeft inzicht in de capaciteit van de buitenruimte, waarbij het rekening houdt met de anderhalve meter regel. Inmiddels wordt de tool door verschillende veiligheidsregio’s en gemeentes toegepast. Nu is daar de mogelijkheid aan toegevoegd om de capaciteit van de vele terrassen objectief inzichtelijk te maken.

Bekijk hier een video over hoe het werkt: (de tekst gaat onder de video verder)

Argaleo | Data uit openbare bronnen

De tool is beschikbaar in een digitale 3D kaart van Nederland, een zogenaamde Digital Twin. De informatie in de Digital Twin is verzameld uit vele openbare bronnen. Dit levert een actueel en exact beeld op van elke omgeving en locatie. Denk aan voetpaden, pleinen, parken maar ook gebouwen en de functie hiervan. Zoals de bijeenkomstfunctie die geldt voor de horeca. In samenwerking met de autoriteiten wordt de tool doorontwikkeld om nog beter inzicht te bieden in de effecten van de anderhalve meter samenleving.

Website: Argaleo

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.