Save more bread! | De Tweede Jeugd gaat nog fanatieker broodverspilling proberen te voorkomen

13-8-2018

In oktober 2016 opende Manuel en Benjamin op de Jan Evertsenstraat in Amsterdam de eerste ‘broodoutlet’ van de wereld. Beide zijn voormalige koks en willen zoveel mogelijk broodverspilling tegen gaan. Ze hebben nu een goedlopende Tostibar op de NDSM werf waar ze hun Supertosti’s en Crostini produceren. Ondertussen hebben ze al zo’n 14.000 broden van de prullenbak gered. Voor het einde van 2018 willen ze nu alle broden die de 11 winkels van BBBROOD dagelijks over hebben een tweede leven geven! Dus zijn ze een crowdfunding actie gestart.

De start van De Tweede Jeugd

De Tweede Jeugd begon met de verkoop van het ‘Brood van Gisteren’, brood van een dag oud dat verkocht werd voor de helft van de originele prijs. Maar ze hebben vooral veel geëxperimenteerd: van broliebollen tot granola, van croutons tot broodkruim en van wentelteefjes tot gefermenteerde brooddrank. Uiteindelijk bleken vooral de ‘Supertosti’s’ en de Crostini te voldoen aan al hun maatstaven, en nu is het tijd om deze twee echt in de markt te zetten! Vanuit de Tostibar op de NDSM bar produceert De Tweede Jeugd steeds meer voor andere lunchconcepten.

Save more bread! | Supertosti’s en Crostini voor bij jou thuis op de bank

Wat is eigenlijk een Supertosti? Dat zijn dikke snedes zuurdesembrood van BBROOD, meestal spelt, anders meergranen of mais. De klassieker komt met gerookte wild zwijn-ham van Wild van Wild, huisgemaakte uiencompôte en romige Stolkse boeren belegen kaas. De nieuwste klassieker is de tosti kimchi met op Koreaanse wijze gefermenteerde Chinese kool. Ook verkopen ze een tosti Surinaamse pom met kousenbandchutney en een tosti paddenstoelenstoof met manchego en rucola. De nieuwste spruit is vegan: met palak (indiase spinazie-curry), cashewnoten, zongedroogde tomaten, gezouten tofu en koriander. De crostini’s worden gebakken met knoflook, rozemarijn, zwarte peper en zeezout.

Om aan de retail te kunnen leveren is er gestart met een crowdfunding actie voor minimaal € 25.000,=. Hiervan komt er een nieuwe huisstijl inclusief verpakkingsontwerpen, zodat de producten er net zo lekker uitzien als dat ze smaken. Om de verpakking per product betaalbaar te houden moet er in één keer tienduizenden verpakkingen tegelijk worden ingekocht. Daarnaast moet er hulp komen om de crostini te verpakken aangezien dit met het huidige kleine team niet lukt. Het grootste deel van het bedrag zal echter gebruikt worden voor de aanschaf van een elektrische bestelbus. Het concept staat voor duurzaamheid, circulariteit en kwaliteit en daar past deze elektrische bestelbus dus prima binnen. Mocht er over het laagste doelbedrag heengegaan worden, dan krijgt ook de productiekeuken een make-over. Om met de beoogde groei mee te gaan is hier nieuwe apparatuur en meer werkruimte nodig. Denk aan een automatische snijmachine voor de kaas en ham, eigen broodsnijmachines, koelventilatoren, een goede opslagruimte, extra RVS werkbladen, een vaatwasser, meer vriesruimte…

Bekijk op de website van CrowdAboutNow welke beloningen Manuel en Benjamin hebben bedacht voor je investeringen naast eeuwige dank en heel veel, hele dikke knuffels ;-).

Website: De tweede jeugd

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.