San Antonio Koffie | Nederlandse ondernemer haalt 100% eerlijke Colombiaanse koffiebonen naar ons land

13-11-2020

  • San Antonio Koffie
  • San Antonio Koffie
  • Smaakprofiel van San Antonio Koffie
  • Uitzicht vanaf de San Antonio koffie finca

Nederland maakt kennis met San Antonio Koffie, een nieuw koffiemerk uit Colombia. San Antonio Koffie is het meest eerlijke koffiemerk dat hier verkrijgbaar is. San Antonio Koffie is eigendom van koffieboeren, waardoor de meest eerlijke prijs wordt gerealiseerd voor de koffiebonen die zij produceren. Het is de Nederlander Erik Touwslager die het is gelukt om deze bijzondere koffiebonen naar ons land te halen.

Lekkere koffie met een mooi doel! Wij hebben de San Antonio bonen geproefd en je maakt er een heerlijke espresso mee met een rijke, volle smaak. Het zijn 100% arabica koffiebonen (slow roast – medium/medium dark) van de variëteit Blend Caturra & Castillo Naranjal.

Stel je voor: Je werkt keihard in de volle zon op het land. Van zes uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds. Dag in, dag uit, zeven dagen per week. Toch verdien je nauwelijks genoeg om rond te komen en je gezin te voorzien in hun primaire basisbehoeften. Dat is de hedendaagse realiteit voor veel koffieboeren in Colombia. En dat terwijl hun heerlijke product overal ter wereld gewild en gewaardeerd wordt.

Van plantage tot en met de koffiemachine thuis

Hoog tijd voor verandering. In de befaamde Colombiaanse ‘koffiedriehoek’ produceren boeren op Finca de San Antonio al generaties lang heerlijke specialty-koffie van topkwaliteit. En nu is er ook een Nederlandse social venture die de export, import en exploitatie mogelijk maakt: San Antonio Koffie. “Het is het eerste koffiemerk dat de koffie volledig van plantage tot en met de koffiemachine thuis of op kantoor beheert. Door de hele keten voortaan in eigen handen te nemen zorgen de koffieboeren van dit nieuwe merk voor een leefbaar inkomen voor de boeren en funding voor impact-projecten. Dat maakt van San Antonio Koffie de eerlijkste koffie van Nederland”, aldus Erik Touwslager.

Een eerlijke prijs

Het merk onderscheidt zich daarmee van certificeringen zoals UTZ of Rainforest, die de focus vooral leggen op planet en minder op people. Deze prachtige certificeringen worden steeds meer ingezet voor greenwashing. Door de groei van de directe handel tussen boeren en koffiebranderijen kunnen veel koffieboeren weliswaar iets beter rondkomen, maar de hardwerkende mensen op de plantages – zoals de koffieplukkers – lukt dat nog zelden. Het zijn nog altijd de bedrijven aan het einde van de keten die de hoogste marges scoren.”

Specialty-koffie direct verkopen

Via het platform bestekoffiebonen.nl biedt San Antonio Koffie de geroosterde koffiebonen aan. Boeren uit Colombia krijgen hier de mogelijkheid om hun specialty-koffie direct aan de consument te verkopen. “Via het distributiekanaal blijven de koffieboeren al die tijd mede-eigenaar van elke koffieboon. Zo realiseert San Antonio Koffie voor meer boeren een leefbaar inkomen”, zegt Touwslager. “Met de specialty-koffiebonen van topkwaliteit kan iedereen nu genieten van de heerlijke smaak en aroma’s van Colombiaanse trots. En tegelijkertijd impact op de wereld realiseren.”

San Antonio Koffie gaat armoede tegen

De gemeenschap in de koffiedriehoek deelt namelijk mee in de opbrengsten. Per verkochte kilo koffie herinvesteert San Antonio Koffie €1 in impact-projecten in Colombia die de wereld een beetje mooier moeten maken. Zo wordt via regionaal aangeboden voedselpakketten hongersnood en armoede bestreden. En door schooluniformen en schoolpakketten uit te delen, gaat het merk kinderarbeid tegen. Educatie is voor kinderen de enige kans op een betere toekomst. Het doel van San Antonio Koffie is om dit jaar nog zeker 1.000 kinderen (terug) naar school te krijgen.

Website: San Antonio Koffie

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.