SafeFoodies | Veilig uit eten voor iedereen

12-3-2019

  • SafeFoodiesSafeFoodies
  • SafeFoodiesSafeFoodies
  • SafeFoodiesSafeFoodies
  • SafeFoodies

SafeFoodies is een app die ontwikkeld is zodat mensen met een voedselallergie veiliger en meer ontspannen uiteten kunnen. Stef Meijns, oprichter van SafeFoodies, heeft zelf last van een dodelijke notenallergie en hij selecteert restaurants in Nederland die voedselveiligheid net zo belangrijk vinden als hun culinaire prestatie. Die bundelt hij in een app. Zodat mensen met een allergie, en de mensen in hun omgeving, hier zonder angst kunnen reserveren. Als je als restaurant toch al optimaal bezig bent met de allergenen wetgeving is het misschien een idee om eens te kijken of je ook op deze app vindbaar wilt zijn!

SafeFoodies | De droom van Stef Meijns

Stef Meijns, oprichter van SafeFoodies, heeft zelf last van een dodelijke notenallergie. Na 4 keer met een brancard een restaurant uitgedragen te zijn durfde hij nooit meer uiteten. Stef: “En ik ben niet alleen. Een half miljoen mensen in Nederland heeft een lichte vorm van voedselallergie. Maar liefst 50.000 een zware vorm die onmiddellijk medisch ingrijpen noodzakelijk maken. En 8.500 mensen zoals ik, met zelfs een dodelijke voedselallergie.”

Op de menukaart zeggen veel restaurants rekening te houden met allergieën maar vaak blijkt dat ze hun organisatie en discipline daar niet voldoende op inrichten. Tijd voor verandering dacht Stef en probeert nu restaurants bij elkaar brengen die hun verantwoordelijkheid hierin wél nemen. Want die zijn er wel, maar zie ze maar te vinden! Restaurant-reserverings-sites geven aan hoe lekker er gekookt wordt maar niet of het er ‘allergie’ veilig is. Daarom heeft hij de SafeFoodies organisatie opgezet. Voor veilig voedsel.

SafeFoodies Protocol

SafeFoodies bouwde een Restaurant Reserverings app waar uitsluitend die restaurants op vermeld worden die mensen met een allergie willen omarmen. Die de wetgeving niet alleen kennen, maar deze ook opvolgen en vervolgens op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. SafeFoodies ontwikkelde hiervoor “De Routeplanner naar Voedselveiligheid voor Mensen met een Allergie”. Daarin staat wat nodig is om iedere gast voedselveiligheid te bieden. Een handige digitale tool om iedere medewerker van het restaurant  een SafeFoodies medewerker te maken. Van de chef tot de stagiair, het is de bedoeling dat het restaurant in totaliteit een SafeFoodies Restaurant is! Daar ligt de veiligheid voor gasten met allergie.

Met ondertekening van de SafeFoodies Convenant geeft het restaurant aan SafeFoodies Restaurant te willen zijn en het SafeFoodies protocol te willen respecteren.  Het is een kwaliteitskenmerk met grote waarde. De SafeFoodies organisatie zal met publiciteit uitdragen wat het betekent als een restaurant dit kwaliteitskenmerk mag voeren.

SafeFoodies | De stichting Weg met Alle(rgie)

Naast de app is vanuit SafeFoodies ook de Stichting Weg met Alle(rgie) opgericht. Een stichting die zich ten doel heeft gesteld onderzoek te doen naar allergieën, om deze onder controle te brengen, terug te dringen en uiteindelijk proberen te voorkomen. Het is aan de gasten om dit fonds te vullen. Gewoon door een restaurant te reserveren via de SafeFoodies app. Met elke reservering wordt door het restaurant de stichting gesteund met € 0,50 per persoon.

Website: SafeFoodies

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.