‘s Werelds eerste online 100% direct trade koffieplatform TYPICA nu ook gelanceerd in Nederland

14-10-2021

  • Online 100% direct trade coffee platform TYPICA
  • Online 100% direct trade coffee platform TYPICA
  • Online 100% direct trade coffee platform TYPICA
  • Online 100% direct trade coffee platform TYPICA
  • Online 100% direct trade coffee platform TYPICA

Vanaf deze week is het internationale koffieplatform TYPICA in Nederland gelanceerd. Dit revolutionaire online initiatief maakt de weg vrij voor (kleinschalige) koffieproducenten en familiebedrijven om hoge kwaliteit groene koffiebonen op een duurzame manier te distribueren. Koffiebranders kunnen al vanaf één jute zak groene koffiebonen importeren. Ook hebben ze toegang tot exclusieve informatie over de koffieproducent en de koffieplantage, stimuleren ze de productie van (kleinschalige) koffieproducenten en de koffiebrander heeft keuze uit meer dan 1000 unieke specialty coffees. Het platform is gebaseerd op een goed functionerend business model dat de duurzaamheid van hoge kwaliteit koffie verbeterd en meer omzet overlaat voor de (kleinschalige) koffieproducent. Het platform bestaat op dit moment uit meer dan 2000 koffiebranders en koffieproducenten uit twaalf landen die direct met elkaar handelen.

Leestijd: 3 minuten

Wereldwijde uitbreiding | koffieplatform TYPICA nu ook in Nederland

Het succes van TYPICA is enorm. Sinds de lancering in april 2021, is TYPICA binnen één jaar uitgegroeid tot een netwerk van meer dan 2000 koffieproducenten en koffiebranders uit 12 landen. Deze maand wordt TYPICA gelanceerd in Europa, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en Taiwan. “Door het vergroten van de direct handel van groene koffie, kan tegelijkertijd de levenskwaliteit van de producenten, branders en consumenten worden verbeterd en de duurzaamheid van onze wereld worden vergroot. Hierdoor streef ik naar het blijven ontwikkelen van een platform waar alle koffieliefhebbers ter wereld deel van kunnen zijn”, aldus Mashahi Goto.

Bekijk hoe het werkt in de video hieronder. De tekst gaat onder de video verder.

100% direct trade beschikbaar voor de (kleinschalige) koffieproducent

TYPICA is in April 2021 opgericht door de Japanse Ayane Yamada en Masashi Goto vanuit de behoefte aan een platform waar 100% directe handel mogelijk was, ook voor kleinere koffieproducten. Deze groep viel vaak buiten de boot vanwege de hoge minimale hoeveelheid per levering (1 volle zee container) en de hoge financiële kosten. TYPICA verandert dit: via het online platform is 100% directe handel al mogelijk vanaf 1 jute zak (60 kg). Met dit revolutionaire platform krijgen (kleinschalige) koffieproducenten, die voorheen niet de kwantiteit en financiële middelen hadden om te exporteren, de kans om deel te nemen aan het direct leveren van hoge kwaliteit koffiebonen aan de koffiebrander. Efficiënt en eerlijk, want via deze weg blijft er meer omzet over voor de (kleinschalige) koffieproducent.

Het belang bij het verduurzamen van directe handel

Momenteel staat de koffie-industrie voor een grote sociale kwestie. De constante veranderingen in vraag en aanbod en de instroom van zwerfkapitaal heeft gezorgd voor schommelingen in de koffieprijzen. Dit maakt koffie een extreem moeilijk product om stabiele inkomsten mee te verkrijgen. Door deze instabiliteit kiezen veel producenten ervoor om andere gewassen te gaan verbouwen of te stoppen met hun landbouwbedrijf, waardoor we de breedheid aan koffievariëteiten en hun diverse oorsprong verliezen.

Het is één van de missies van online platform TYPICA om het aanbod van directe handel te vergroten om de levenskwaliteit van de producenten te verbeteren, door financiële onafhankelijkheid en de arbeidsmogelijkheden te vergroten. “Door betere koffiedistributie kunnen er positieve veranderingen plaatsvinden binnen communities in ontwikkelingslanden, positieve effecten zoals het oplossen van armoede en het bouwen van infrastructuur voor scholen en ziekenhuizen. We zijn trots om te kunnen mededelen dat wij deze veranderingen al zien gebeuren binnen onze community. We zijn hier om de koffie-industrie te transformeren.”, aldus de oprichters.

Duurzaamheid en transparantie

Eerlijke handelsvoorwaarden worden behaald door het direct leveren van koffiebonen aan de mensen die het nodig hebben, in de benodigde hoeveelheid (vanaf 60 kg) en voor een eerlijke prijs. TYPICA garandeert ook volledige transparantie. Via het online platform is er toegang tot informatie over de koffieproducent, de koffieboerderij, de leveringsroute en informatie over de koffiebonen. De koffieproducenten kunnen zelf hun prijs zelf bepalen op het TYPICA platform, zonder beïnvloeding door schommelingen in de internationale markt.

Over TYPICA

TYPICA is ‘s werelds eerste revolutionaire online platform dat het mogelijk maakt om hoge kwaliteit groene koffiebonen te distribueren wereldwijd door middel van directe handel en al vanaf 1 jute zak (60kg). TYPICA streeft naar transparantie in de distributie van groene koffiebonen. Via het platform wordt de winst van de koffieproducenten en de waarde van de koffiebrander verhoogd. Dit verbetert tegelijkertijd de koffie-ervaring van de consument. Verse groene koffie kan door koffieproducenten en koffiebranders snel en voor een eerlijke prijs worden verhandeld. Het doel van TYPICA is het transformeren van de koffie-industrie waar 100% directe handel mogelijk is voor iedereen.

Voor 2025 wil TYPICA uitgroeien tot een community met meer dan 5000 koffieproducenten in 70 landen. De focus voor het eerste jaar ligt op het creëren van een community met 3000 koffieproducenten in 59 landen, waaronder Nederland.

Website: TYPICA

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.