Rynbende Vintage Genever | Jenever als eerbetoon aan leiderschap

23-3-2023

  • Rynbende Vintage GeneverRynbende Vintage Genever
  • Sjaak Pappe en Erik Post van Rynbende Vintage GeneverSjaak Pappe en Erik Post van Rynbende Vintage Genever

Op zaterdag 25 maart aanstaande zal in samenwerking met het Jenevermuseum tijdens het Jenever Festival te Schiedam de officiële herintroductie van het eeuwenoude drankmerk Rynbende en lancering van haar eerste oude jenever, Rynbende Vintage Genever, plaatsvinden. Waarbij de eerste fles overhandigd gaat worden aan de burgemeester van Schiedam Cor Lamers.

Leestijd: 2 minuten

Rynbende Vintage Genever

Met de lancering van de Vintage Genever (oude jenever) met de naam ‘The Mayor of of Exploration’, laat het oude merk Rynbende na een afwezigheid van bijna 40 jaar, weer van zich horen. Op het Nederlands Jenever Festival, waarover we eerder schreven, een jaarlijks terugkerend evenement in Schiedam, gehouden in de Havenkerk en het museum, zal met de productpresentatie en het aanbieden van eerste fles aan de burgervader van Schiedam het startsein gegeven worden voor Rynbende Spirits B.V. onder leiding van Sjaak Pappe en Erik Post.

De geschiedenis van het merk Rynbende

Ondernemer Erik Post: “Het merk Rynbende behoort tot de grote vooroorlogse drankmerken die diepgeworteld zijn in Schiedam.” Opgericht door Simon Rynbende in 1793 bezit het merk een lange geschiedenis. “Zo zijn zij de bedenkers van onder andere de welbekende ‘KLM-huisjes’, unieke flesontwerpen (populaire verzamelaarsobjecten) en een maandblad (waar schrijvers als Simon Carmiggelt aan mee werkten)”, aldus Post. In de jaren 80 van de vorige eeuw verdween het merk van de markt.

Sjaak Pappe zijn grootvader was Job Kramer Freher. Hij begon als bijna 15-jarige manusje-van-alles in 1911, en via jeneverstoker en meesterknecht was hij vanaf 1940 tot aan zijn pensioen in 1963 bedrijfsleider bij distilleerderij Simon Rynbende. Pappe bracht zijn jeugd door in en om de distilleerderij. Opa en kleinzoon deelden de wens om ooit eens zelfstandig dranken uit te brengen.

Met het erven van het Rynbende-recepten boekje van opa Job startte voor Pappe een twaalfjarige reis, waaronder het merk in eigen handen krijgen, om deze droom waar te maken en het erfgoed nieuw leven in te blazen. “Het merk Rynbende behoort tot de vooroorlogse grote drankmerken die diepgeworteld zijn in Schiedam, de gin en jenever hoofdstad van de wereld.”

De nieuwe koers van Rynbende Spirits

De Vintage Genever is gebaseerd op één van de recepten uit het oude receptenboekje en is een eerbetoon aan Simon die naast brander, succesvol zakenman, kantonrechter, burgemeester van Schiedam en zeevaarder was. Vandaar de naam ‘The Mayor of Exploration’. Rynbende Spirits zal wel een andere koers gaan varen dan het oude Rynbende. Achter de schermen is Pappe druk bezig met het uitwerken van zijn ‘Rynbende Community’ waar diverse activiteiten en producten in de nabije toekomst het licht gaan zien.

Website: Rynbende Spirits B.V.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.