Rosalia’s Menagerie | Stijlvolle cocktailbar met oog voor duurzaamheid

21-3-2018

Rosalia’s Menagerie is een cocktailbar in het centrum van Amsterdam, dat de rijke Nederlandse geschiedenis in handel, distillatie en innovatie terug laat komen in de bedrijfsvoering. De bar is gelegen op de wal waar in de 17e eeuw herberg Blauw Jan gevestigd was, hier werden toen exotische dieren tentoongesteld. De geschiedenis is terug te zien in het interieur van de cocktailbar en daarnaast speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol.

Rosalia’s Menagerie

Bij binnenkomst in de cocktailbar vallen direct de opgezette dieren op, ontstaan uit de geschiedenis die deze plek met zich meebrengt. Aan Entree Magazine vertellen de oprichters: “Dit was ooit een menagerie, een herberg waar exotische dieren werden tentoongesteld. Dit was zo gegroeid doordat scheepslieden hun barrekeningen veelal betaalden met levende dieren, verzameld op hun reizen naar verre oorden. Herberg Blauw Jan wordt zelfs gezien als voorloper van Artis: gasten betaalden entree om zich te vergapen aan de uitheemse dieren.”

Duurzaamheid

Een andere pijler binnen het concept is duurzaamheid. Dit filmpje, wat afgelopen weekend op hun Facebookpagina geplaatst werd, wekte onze interesse en we namen contact op. Wouter Bosch, head bartender bij Rosalia’s Menagerie, liet ons weten dat afval niet als afval gezien wordt, maar als ingrediënt. Hij gaf hierbij ook een aantal voorbeelden: “De citroen husks die overblijven na het persen (dit wordt vooraf gedaan zodat cocktails sneller gemaakt kunnen worden) worden gebruikt om bittere likeuren te infuseren. Deze huisgemaakte citroen bitters gebruiken we weer in onze cocktails. Daarnaast worden uitgeperste limoenen hergebruikt om siroop te maken en pompoen resten die overblijven van een siroop worden weer verwerkt tot een chutney voor hapjes uit de keuken.”

Sinds kort wordt dus ook het papierafval bij het bedrag omgetoverd tot iets nieuws. Elke week worden onder meer ordertickets, bonnetjes en post-its verzameld en omgezet naar papier door in-house designer Emily Fay Buzzo, die toevallig veel weet van papier maken. “Eens per week verwerkt zij dit papier tot een slurrie en maakt ze in onze keuken gerecycled papier! Van dit papier maken wij dan weer onze eigen visitekaartjes met een stempel, zodat we onze gasten een stukje van de bar kunnen meegeven. Letterlijk!”

Website: Rosalia's

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.