Roca Recicla | Lege wijnflessen van El Celler de Can Roca veranderen in creatief servies

9-4-2019

  • © El Celler de Can RocaRoca Recicla by © El Celler de Can Roca
  • Anna TubauRoca Recicla - Anna Tubau
  • © El Celler de Can RocaRoca Recicla by © El Celler de Can Roca
  • Anna TubauRoca Recicla - Anna Tubau
  • © El Celler de Can RocaEat Sit by Andreu Carulla - © El Celler de Can Roca
  • Anna TubauRoca Recicla - Anna Tubau
  • © El Celler de Can RocaRoca Recicla by © El Celler de Can Roca

Restaurant El Celler de Can Roca in Girona (Spanje) is twee keer uitgeroepen tot ‘World’s Best Restaurant’ (2013 en 2015) en heeft sinds 2009 drie Michelin-sterren. Op jaarbasis worden in dit restaurant 22.500 flessen wijn geopend. Ze schatten zelfs dat er in hun kelder meer dan 40.000 flessen liggen. Normaal gesproken werden de meeste flessen aan het eind van de service in de glasbak gegooid maar sinds 2018 worden hiervan, via Roca Recicla, creatieve serviesstukken en glazen gemaakt. Alhoewel dit initiatief al vorig jaar is gestart willen we dit toch graag nog een keer delen. In Nederland hebben we trouwens een soortgelijk initiatief, Rebottled. Ook hier geloven ze dat upcyclen het nieuwe recyclen is en verlengen ze de levensduur van wijnflessen door er glazen van te maken op een werkplek van het Leger des Heils in Utrecht. Ook zij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt waardoor het sociale milieu van deze mensen wordt verbeterd.

Roca Recicla

“De natuur geeft ons alle grondstoffen die we in onze keuken gebruiken, en door glas te hergebruiken en upcyclen hebben we de mogelijkheid om alles terug te geven wat de natuur ons schenkt, en dat is veel”, zegt Jordi Roca, de patissier van de Roca Brothers. Vanuit deze gedachte hebben de Roca Brothers en hun team ‘Roca Recicla’ bedacht, een project dat een stapje verder wil gaan dan alleen maar glas recyclen, zij laten de  lege, glazen flessen uit hun restaurant creatief bewerken tot nieuwe serviesstukken en glazen. “We gebruiken creativiteit om deze flessen een tweede leven te geven, waardoor een verondersteld nutteloos object wordt veranderd in iets nuttigs en moois, daarnaast betrekken we in dit proces mensen die risico lopen op arbeidsuitsluiting, die daardoor ook een tweede kans krijgen”, zegt Joan Roca.

Glas workshop

Zoals in het geval van Elena Portillo, die elke ochtend de flessen verzamelt die de dag ervoor zijn leeggemaakt en ze meeneemt naar de glaswerkplaats in de buurt van restaurant El Celler de Can Roca. Deze vakvrouw is verantwoordelijk voor het smelten, snijden en polijsten van het glas waarmee het glas nieuw leven in wordt geblazen. Door haar handen en dit proces worden de flessen wijn, water, cava, champagne en drank veranderd in dienbladen, borden, glazen en originele houders die worden gebruikt om de bijzondere zoete, hartige en vloeibare creaties van de Roca Brothers vanaf te serveren.

Reduce, Re-use, Recycle

Het idee volgt de upcycling-trend die onder het motto ‘Reduce, Reuse, Recycle’ afvalvermindering wil bevorderen door creatief hergebruik. Door de lagere afvalproductie die hergebruik met zich meebrengt, kan creatief hergebruik een positief effect hebben op het milieu. Maar de effecten die de Roca-broers graag met dit project willen veroorzaken, gaan nog een stap verder. Niet alleen het milieu staat centraal maar vooral mensen, door middel van hun creativiteit willen zij meer arbeidsintegratie bereiken. Ze voeren ook campagnes uit om lokaal bewustzijn te creëren door kinderen met dit milieu, creativiteit en toekomstmogelijkheden te confronteren via workshops die worden gehouden in openbare bibliotheken in Catalonië.

Eat Sit | Een ander duurzaam project

Een ander duurzaam project van Roca Recicla is ‘Eat Sit’. Een serie gerecycleerde polystyreen krukken gemaakt van afval van El Celler de Can Roca. De Spaanse ontwerper Andreu Carulla heeft deze onder de codenaam RR201 gemaakt en dit project is op drie manieren innovatief: hergebruik van een niet-recyclebaar materiaal, het uitvinden van een geheel nieuw proces om het te recyclen en een nuttig en langdurig product te creëren als resultaat.

Website: Roca Recicla

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.