Restaurant Ambrozijn in Valkenburg geopend

16-12-2021

  • restaurant AmbrozijnChef's table van restaurant Ambrozijn
  • restaurant AmbrozijnJoëlle en Sven Nijenhuis van Restaurant Ambrozijn
  • restaurant AmbrozijnHet drankorgel van restaurant Ambrozijn
  • restaurant AmbrozijnVide van Restaurant Ambrozijn
  • restaurant AmbrozijnVide van restaurant Ambrozijn
  • restaurant AmbrozijnRestaurant Ambrozijn - Aardpeer - peer - chocolade dessert
  • restaurant AmbrozijnRestaurant Ambrozijn - coquille - schorseneren - beurse noissette

Opening – Op 4 december 2021 hebben chef Sven en gastvrouw Joëlle Nijenhuis de deuren van hun restaurant Ambrozijn in Valkenburg geopend. Het fine-dining-restaurant is gevestigd in de voormalige Irenekerk aan de Plenkertstraat 45 in Valkenburg. Uniek voor Limburg is het zogenaamde one-table-restaurant op de begane grond, waar gasten rond de open keuken aan de chef’s table eten.

Weer een culinaire opening in Limburg! Met een chef’s table waaraan 18 mensen kunnen plaatsnemen en je kunt er individueel voor reserveren. Daarnaast heeft het restaurant op de beneden verdieping in de voormalige kerk een drankorgel als eyecatcher en krijgt het volgend jaar een aperitiefruimte in een grot. Wij wensen Sven en Joëlle Nijenhuis en hun team veel succes!

Leestijd: 2 minuten

Restaurant Ambrozijn | Chef’s Table voor individuele reserveringen

Restaurant Ambrozijn is gevestigd in de uit 1891 stammende Irenekerk, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan de beroemde architect Pierre Cuypers. Na een brand in 2018 is het pand ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. De naam Ambrozijn is afkomstig uit de Griekse mythologie, waarin ambrozijn het voedsel, dan wel de drank van de goden is.

Bijzonder aan Ambrozijn is de open keuken in het midden van het restaurant. Sven Nijenhuis: “Rond de keuken staat de chef’s table, de enige tafel op de begane grond. Hier kunnen 18 gasten op individuele reservering op hoge comfortabele stoelen eten, terwijl ze de keukenbrigade aan het werk zien. Voor zover ons bekend is dit uniek voor Limburg. Op de vide is plaats voor 24 gasten. Zij eten aan eigen tafels en hebben via een doorkijk in de vloer zicht op wat er beneden gebeurt.”

Drankorgel als eyecatcher

Designer Tim Reiters van Ontwerpbureau Reiters in Maastricht tekende voor het interieurontwerp. De chef’s table is gemaakt van keramiek dat er uitziet als beton. Eyecatcher op de vide is het ‘drankorgel’, de bar met orgelpijpen van blauwstaal. De muren zijn ruw en onafgewerkt gelaten, waarbij door de brand zwartgeblakerde delen te zien zijn. Als contrast zijn er zachte materialen als stof en leer gebruikt voor de bekleding van de banken en stoelen en hangen er stoffen gordijnen.

Ruime ervaring in topsegment

Joëlle en Sven Nijenhuis hebben als gastvrouw, respectievelijk (sous-)chef ruime ervaring in het topsegment opgedaan in Nederland en België. Sven Nijenhuis kookt hedendaags vanuit een klassieke Franse basis, waarbij hij gebruik maakt van moderne kooktechnieken en waarbij het hoofdingrediënt herkenbaar blijft. De kaart bestaat uit een menu en à la carte gerechten. Sous-chef is Sven Cobben, die eerder werkte bij Ralf Berendsen (voorheen La Source) in Lanaken, Château Wittem in Wittem en Vanille in Eijsden.

Wijnkaart ingedeeld op smaakprofiel

Op de compacte wijnkaart staan wijnen van veelal kleinere kwaliteitshuizen. Joëlle Nijenhuis: “De indeling van de wijnkaart is lekker eigenwijs, we hebben de wijnen gerangschikt op smaakprofiel in plaats van herkomst. Natuurlijk is er aandacht voor Limburgse wijnen en bieden we naast ongeveer 15 open wijnen ook cocktails aan. RegisterVinoloog Heleen Loopstra van wijnhandel Vinolo adviseert ons team over de wijninkoop, de wijnkaart en de wijn-spijscombinaties.”

Roerige coronatijden

De opening van Ambrozijn vindt plaats in roerige coronatijden, inclusief een kort voor de opening afgekondigde avondlockdown, waardoor het restaurant alleen maar voor de lunch geopend mag zijn. Sven Nijenhuis: “We hebben direct de oorspronkelijke plannen aangepast en zijn een dag extra open gegaan. We zijn heel blij met de grote belangstelling en de positieve reacties die we in de eerste anderhalve week al mochten ontvangen. Hierbij willen we ook onze investeerders Nelleke en Fred Zwarts-de Meij, Heleen en Harm Loopstra van wijnhandel Vinolo en Silvia en Ronald de Meij bedanken voor hun steun en hun vertrouwen in ons. Silvia en Ronald de Meij waren bij het voormalige Kasteel Wittem onze werkgevers en hebben ons bijgestaan met adviezen en begeleiding en daar zijn we hen heel dankbaar voor.”

Grot als aperitiefruimte

In het voorjaar van 2022 wordt een terras aangelegd en zal ook de achter het restaurant gelegen grot in de Cauberg in gebruik genomen worden. Deze grot werd destijds gebruikt als ijs- en wijnkelder en grafkelder van de Valkenburgse familie Loisel en zal straks onder meer als aperitiefruimte voor kleinere gezelschappen worden gebruikt.

Aangepaste openingstijden

Restaurant Ambrozijn is in verband met de huidige avondlockdown tijdelijk geopend van donderdag tot en met dinsdag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De reguliere openingsdagen zijn van donderdag tot en met maandag van 15.00 tot 17.30 uur voor bites en vanaf 18.30 uur voor diner. Op zondag zal er straks tevens de mogelijkheid zijn om vanaf 12.00 uur te lunchen.

Over Joëlle en Sven Nijenhuis

Joëlle en Sven Nijenhuis hebben als gastvrouw, respectievelijk chef de partie en (sous-)chef ruime ervaring in het topsegment opgedaan in Nederland en België. Beiden werkten bij Château Wittem in Wittem en Ralf Berendsen (voorheen La Source) in Lanaken. Joëlle heeft daarnaast Harry’s en Tout à Fait in Maastricht op haar cv staan. Sven werkte als leerlingkok bij Da Vinci en De Leuf, waarna hij zijn carrière vervolgde bij onder meer Parkheuvel en Ivy in Rotterdam en Limburgse zaken als Beluga, Damianz en Château St. Gerlach.

Website: Restaurant Ambrozijn

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.