Proeftuin Noordwijk | Noordwijkse restaurants serveren gerechten van de toekomst

30-1-2023

  • Lancering Proeftuin NoordwijkLancering Proeftuin Noordwijk
  • Lancering Proeftuin NoordwijkLancering Proeftuin Noordwijk
  • Lancering Proeftuin NoordwijkLancering Proeftuin Noordwijk
  • Lancering Proeftuin NoordwijkLancering Proeftuin Noordwijk

Kennismaken met de gastronomie van de toekomst, dat kan sinds kort in negen Noordwijkse restaurants. De Noordwijkse chefs laten zich inspireren door lokale en duurzaam geteelde seizoensproducten, op de menukaart herkenbaar aan het stempel van ‘De Tuin van Holland – Proeftuin Noordwijk’.

Leestijd: 3 minuten

Proeftuin Noordwijk | Resultaat van een samenwerking binnen de Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’

Roberto ter Hark, wethouder gemeente Noordwijk, gaf het officiële startsein voor Proeftuin Noordwijk, een initiatief van Noordwijk Marketing, provincie Zuid-Holland en Koninklijke Horeca afdeling Noordwijk. Deelnemers zijn Beachclub O. (gerecht: Schar filet, rouleau van groene kool, spruiten), De Baak Seaside (gerecht: tartaar van oerbiet (gedroogd en gemarineerd tot structuur van spier. Met pikkels en radijsjes, crème van piccalilly en kruim van gedroogde olijven), Grand Hotel Huis ter Duin (gerecht van Restaurant Latour: schorseneren met aardpeer en vadouvan en macadamianoot) en (gerecht van Breakers Beach House: paddenstoelen, knolselderij, saus van truffel, krokante aardappel), Nomade Beach House (gerecht: Ossobuco; kalfsvlees mousseline van oca knolletjes, gewokte spruitjes, atjar van rode kool), Van der Valk Palace Hotel, Restaurant Onder de Linde (gerecht: zachtgegaarde makreel, crème van witlof/biet, vinaigrette peen/yuzu. Rauw gemarineerde spruitjes. Parels van wortel) , Villa de Duinen (gerecht: faux gras met stoofpeer, timutpeper, gerookte amandel, kikkererwt-champagne) en Zorghotel De Kim (gerecht: wilde rijst met geroosterde Hollandse spruitjes met boeren Leidse kaas, hazelnoten en citroenolijfolie en een frisse salade van groene en rode kool).

Proeftuin Noordwijk is het resultaat van een samenwerking binnen de Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’. Daarin werkt een brede coalitie van chefs, boeren, artsen en ketenpartners toe naar een hedendaagse, gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen. Daarmee willen ze bijdragen aan toekomstbestendige oplossingen voor de agrarische sector. Duidelijk is dat structurele oplossingen inzet vragen van de hele keten – van boer tot bord.

Gedeputeerde Meindert Stolk (Economie en innovatie): “Zuid-Holland staat voor grote opgaven die om een integrale aanpak vragen: een transitie naar meer lokaal en plantaardig voedsel en het verbeteren van de gezondheid van de agrarische sector, van onze bodem, ons water én van onszelf. Zo’n complex proces gaat niet vanzelf, maar het kán wel. We zetten stappen in de juiste richting door met elkaar te kijken naar wat wél kan. Zo wordt zichtbaar waar kansen en knelpunten liggen.”

Handvatten voor gezonde duurzame keuzes

In samenwerking met Dutch Cuisine zijn uitgangspunten ontwikkeld die de chef-koks in de keuken handvatten geven om te komen tot gezonde, duurzame keuzes. De Noordwijkse chefs geven met hun gerechten een culinair perspectief op het voedselsysteem van de toekomst. Bij elk deelnemend restaurant staan een of meer gerechten met het stempel van De Tuin van Holland op de menukaart.

Stephan Stokkermans, voorzitter Koninklijke Horeca Noordwijk: ‘Ik ben enorm trots op het ondernemerschap, de creativiteit van onze restaurants en chefs en de energie en het aanjagen en verbinden vanuit Noordwijk Marketing. Want zo hebben we er samen voor gezorgd dat Noordwijk voorop loopt in De Tuin van Holland en dat Proeftuin Noordwijk concreet van start gaat.”

Keten van teler tot keuken in Proeftuin Noordwijk

Om te komen tot een robuuste landbouw voor de toekomst is een duurzaam verdienmodel voor producenten essentieel. De Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’ zet zich daarom in om hoogwaardige, duurzame producten uit de regio te verbinden aan hotels, restaurants, cateraars en werklocaties. Veel logistieke ketens zijn niet of nauwelijks ingericht op producten van dichtbij. Een soepele keten van teler tot keuken is echter noodzakelijk om de vraag naar duurzame producten uit het seizoen te vergroten. In Proeftuin Noordwijk faciliteren horecagroothandels Rungis en Horesca Horescavo de inkoop en staan garant voor de beschikbaarheid van duurzaam geteelde seizoensproducten en ingrediënten van lokale producenten.

Gezondheid en genieten hand in hand

Proeftuin Noordwijk draagt ook bij aan de ontwikkeling van een gezonde en energieke regio en Noordwijk heilzame badplaats. Directeur-bestuurder Noordwijk Marketing Quirine Kamphuisen: “Met Proeftuin Noordwijk zetten we een prachtige concrete stap in de ontwikkeling van Noordwijk als dé plaats waar gezondheid en genieten hand in hand gaan. De koks laten hiermee zien hoe lekker gezond eten kan zijn en wie weet kunnen ze daarmee de bewoners en bezoekers inspireren om er ook zelf mee aan de slag te gaan.”

De Tuin van Holland | Vergeten voedselrevolutie als inspiratiebron

Inspiratiebron voor De Tuin van Holland is het historische verhaal van een vergeten 17e-eeuwse voedselrevolutie in onze regio. Artsen en wetenschappers begonnen het belang van gezond eten te beseffen. Groenten en fruit kregen een belangrijke rol op het menu. Rauw en gefermenteerd kwam in de mode en er werd veel minder suiker gebruikt. Deze vergeten voedselrevolutie legde de basis voor het karakteristieke Hollandse polderlandschap en de moderne land- en tuinbouw in de regio.

Website: De Tuin van Holland

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.