Pop-up MelkSalon

13-3-2015

Amsterdam krijgt een pop-up MelkSalon, een tijdelijk proef- en ontwerplokaal waar de waarde van melk wordt herontdekt. Van 1 tot 30 april op de Oude Spiegelstraat 6.

De MelkSalon brengt consumenten, melkveehouders, zuivelverwerkers, ontwerpers en wetenschappers samen, om de waarde(n) van melk te herontdekken. Er zullen onder andere lezingen, ontwerpsessies, filmavonden en stadswandelingen worden georganiseerd. Het volledige programma is hier te bekijken. Met als highlights een aantal Milk Talks en ontwerpsessies onder begeleiding van deskundigen, een Old Amsterdam Milk Tour en een aantal diners met pakkende titels zoals Milk Unchained! en Melk Multi Culti! De diners staan onder begeleiding van Gilbert Kolff. De pop-up MelkSalon is tegelijkertijd een winkel en een melkbar waar je binnen kunt lopen om bijzondere melken te proeven.

Waarom een MelkSalon?

Rond 1900 kende het straatbeeld van Amsterdam vele melksalons, waar stadsbewoners een glas melk nuttigden van boeren uit de buurt. Melk kopen we tegenwoordig in de supermarkt, maar nog steeds speelt melk een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis, (eet)cultuur, economie, innovatiegeest en het landschap. Toch weten velen maar weinig van deze rijke invloed van melk. Melk in de supermarkt is veelal een anoniem bulkproduct geworden. Tegelijkertijd is er een sterke maatschappelijke discussie gaande over de consumptie van melk, de invloed op milieu en landschap, en de prijs die men ervoor betaalt. Met de pop-up MelkSalon wordt melk uit de anonimiteit gehaald en gaan we in dialoog over de betekenis van het product voor onze cultuur en maatschappij.

De pop-up MelkSalon is een initiatief van Sietske Klooster en Food Cabinet en wordt ondersteund door de Nederlandse Zuivel Organisatie, The Milk Story, Triodos Foundation en Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant.

Website: De MelkSalon

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.