Poesiat & Kater | Bier&Bite proeverij bij de ooit grootste brouwerij van Nederland

4-4-2017

  • Bart Poesiat en Klaas Kater
  • Interieur Poesiat & Kater
  • Princesse Bier
  • Bar Poesiat en Kater
  • Eten en Borrelhapjes
  • Interieur Poesiat & Kater
  • Planceauspanten dak interieur
  • Entresol Poesiat & Kater

Vorige maand opende brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater in Amsterdam, de opvolger van wat ooit de grootste brouwerij van ons land was: Van Vollenhoven’s bierbrouwerij ‘De Gekroonde Valk’. De traditionele en historische Hollandse bieren van Van Vollenhoven zullen hier gebrouwen worden evenals nieuwe en eigentijdse bieren van Poesiat & Kater. Met een menukaart die is afgestemd op de bieren kun je hier terecht voor lekkere bier en eten-combinaties of een kleine Bier&Bite proeverij proberen.

Geschiedenis

De brouwerij is een voortzetting van de Van Vollenhoven Brouwerij ‘De Gekroonde Valk’ die 250 jaar bestaan heeft en rond 1900 zelfs de grootste brouwerij van Nederland was. Het bekendste en meest gedronken bier was de Van Vollenhoven’s Extra Stout. In 1949 werd de brouwerij overgenomen door Heineken. Even later werd de brouwerij gesloten en gingen de brouwvolumes over naar de ketels van Heineken (en Amstel). Alleen het aloude Van Vollenhoven’s Extra Stout overleefde, en werd nog op kleine schaal gebrouwen en op de markt gebracht. Toen Heineken begin deze eeuw stopte met de productie van het stout, greep stichting De Gekroonde Valk haar kans. Zij bezit de originele receptuur en brengt sinds 2006 het roemruchte Van Vollenhoven’s Extra Stout zelf op de markt.

Bier&Bite

De brouwerij staat onder leiding van Julián Álvarez Zárate. Bij Poesiat & Kater brouwt hij de Van Vollenhoven bieren, naar traditionele en historische recepten waarvan sommige al eeuwenlang bestaan, daarnaast ontwikkelt en maakt hij ook moderne Poesiat & Kater bieren. Het hele jaar door zijn er zeven bieren op de tap beschikbaar die gecombineerd kunnen worden met gerechten op de menukaart. Je kunt ook kiezen voor een ‘Bier&Bite proeverij’, een proeverij van drie proefglaasjes bier gecombineerd met drie kleine hapjes. De keuken is dagelijks geopend voor lunch, borrel en diner.

Poesiat & Kater

De nieuwe brouwerij is vernoemd naar meester-timmerman Bart Poesiat en meester-metselaar Klaas Kater. Zij waren ‘werklieden’ van de Van Vollenhoven brouwerij, die eind 19de  eeuw een belangrijke rol speelden in de verbetering van de werk- en woonomstandigheden van arbeiders in ons land.

Website: Poesiat & Kater

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.