Patisserie de Rouw in Vught maakt historische gebaksdoos voor 75 jaar bevrijding

26-9-2019

  • De Rouw gebaksdoos totaal
  • De Rouw gebaksdoos fragment
  • De Rouw gebaksdoos fragment
  • De Rouw overhandiging 1e gebaksdoos
  • De Rouw overhandiging 1e gebaksdoos

Patisserie de Rouw in Vught heeft ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding een unieke gebaksdoos uitgebracht voorzien van veelal niet eerder gepubliceerd historisch fotomateriaal. De gebaksdoos is uitgevoerd in de kleuren rood, wit, blauw en oranje en is voorzien van ruim 20 foto’s met origineel en veelal niet eerder gepubliceerd fotomateriaal. De beelden vertellen het verhaal van het kleine onbekende oorlogsmonument in de vleeskelder van slagerij Van Leusden en geven een impressie van Vught in de bezettingstijd en de periode erna toen meer noordelijke delen van Nederland nog niet bevrijd waren.

Mooi om op deze manier aandacht te besteden aan 75 jaar vrijheid. Zo kun je inspelen op actuele onderwerpen met je bezorgmaterialen zoals bijvoorbeeld de pizzadozen.

Uniek historisch fotomateriaal

Doris de Rouw: “We bespraken ons plan met Vughtenaren Hanneke Das, schrijfster van ‘Vughts historische reeks’ en Henk Smeets, wiens boek ‘De laatste oorlogsmaanden’ net uitgebracht is. Zij brachten ons in contact met mevrouw Liesbeth Sidler, die in de kelder heeft gewoond en daar vreselijke momenten heeft meegemaakt. Liesbeth Sidler gaf ons, naast veel informatie uit de eerste hand, diverse foto-albums en plakboeken met originele documenten, dat was hartverwarmend. Het is daarom dat we de eerste gebaksdoos op 24 september aan haar overhandigd hebben.”

Vleeskelder werd schuilkelder

Het verhaal van de hardwerkende ambachtelijke slagersfamilie Van Leusden sprak ondernemers Doris en Arthur de Rouw erg aan. “De Van Leusdens gaven tijdens en direct na de bezetting van Vught aan totaal zo’n 70 personen die meest uit de buurt kwamen een onderduikadres in de vleeskelder van de slagerij, die daardoor een schuilkelder werd. Een van hen was de Haagse evacué en kunstenaar Jan Vaessen, die delen van de kelder voorzag van muur- en plafondschilderingen die bewaard zijn gebleven. Na de bevrijding van Vught in oktober 1944 organiseerde een groep voormalige kelderbewoners als dank aan de familie van Leusden een feest met toneelstuk, waarvan het programma ook op de doos te zien is. De gebaksdoos is niet alleen een eerbetoon aan de ruimhartigheid van de familie Van Leusden, maar ook aan de vrijheid. Vrijheid is een groot goed dat we moeten koesteren”, aldus Doris de Rouw.

Kelder open voor bezichtiging

De vleeskelder en de schilderingen bevinden zich in het huidige pand van Boers Opticien aan de Kerkstraat 1 in Vught. De kelder is op 26 oktober 2019 te bezichtigen tijdens de feestelijkheden ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Vught en mevrouw Liesbeth Sidler zal er die dag rondleidingen geven.

Patisserie de Rouw | Etalage met originele jeneverkruiken

De etalage van Patisserie de Rouw staat vanaf 30 september in het teken van 75 jaar bevrijding. Arthur de Rouw: “De etalage wordt onder meer voorzien van originele jeneverkruiken die ook op de foto’s te zien zijn, ook is al 57 jaar de nougatinetaart onze specialiteit waar we inmiddels landelijk om bekend staan. Deze heerlijke schuimtaart met slagroom en knapperige nougat is de komende tijd extra aantrekkelijk geprijsd.” Patisserie de Rouw in Vught maakt al 57 jaar onderscheidende en creatieve patisserie van hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. Specialiteiten zijn onder meer de nougatinetaart, superhippe gebakjes met veel patisserie-innovaties, trendy chocolaatjes, wereldse bonbons en Brabantse worstenbroodjes. De winkel is een lust voor het oog en winkelbezoekers kunnen de patissiers aan het werk zien in het atelier via een glazen wand.

Website: Patisserie de Rouw

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.