Nieuw type coöperatieve foodhal ‘World of Food’ in Amsterdam

26-3-2015

 

In het hele land schieten foodhallen als paddenstoelen uit de grond. Recent is in Amsterdam Zuidoost het startschot gegeven voor een nieuw type foodhal in een voormalige parkeergarage. Daar slaan tientallen startende ondernemers de handen ineen en zijn ze gezamenlijk niet alleen verantwoordelijk voor het koken van streetfood uit hun cultuur, maar zijn ze als kersverse coöperatie ook verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het project. ‘World of Food’ wordt eind mei 2015 geopend.

Foodcourtondernemers en de coöperatie ondertekenden 19 maart de contracten die een feit maken van de exotische foodhall in Amsterdam Zuidoost. De parkeergarage Develstein in Amsterdam Zuidoost is binnenkort de thuishaven van ‘World of Food’. De initiatiefnemers maken er een plek van waar mensen uit de hele wereld streetfood koken met technieken die ze nog van hun ouders hebben geleerd.

De internationale smaakmakers zullen de binnenkant van de foodhal voor hun rekening nemen, de buitenring wordt bevolkt door gevestigde foodketens en restaurants. De ondernemers die zich vestigen zijn verenigd in een coöperatie die samen met de gevestigde bedrijven van de buitenring om tafel gaat zitten om zaken als schoonmaak en beveiliging te bespreken.

Over de samenwerking binnen de coöperatieve foodhal

Martijn Bakker namens de betrokken projectontwikkelaar Lingotto, specialist in bijzondere projecten: “het doel is dat de ondernemers zichzelf uiteindelijk kunnen bedruipen. Samen moeten zij een succes maken van ‘World of Food’, want daar vaart uiteindelijk iedereen wel bij. Door ze nauw samen te laten werken, leren ze van elkaar en van de grotere bedrijven. Het is een kans om mensen uit Zuidoost hun culinaire kwaliteiten én hun ondernemerschap te laten ontwikkelen.”

Stadsdeel Amsterdam Zuidoost is blij met het project, portefeuillehouder Economie Urwin Vyent: “World of Food maakt de veelal verborgen culinaire talenten uit het stadsdeel zichtbaar. We bieden hen een springplank om in een professionele omgeving hun gerechten aan te bieden. Daarnaast sluit dit concept prima aan bij de ontwikkeling in de buurt met haar vele nieuwe bewoners. De honderden studenten van de Spinozacampus kunnen straks bijvoorbeeld op loopafstand de wereldkeuken proeven die dit stadsdeel te bieden heeft.”

Over het wel een wee van de ondernemers van World of Food wordt een zesdelige televisieserie gemaakt die vanaf mei op zondagmiddag wordt uitgezonden bij de NTR.

Website: World of Food Amsterdam

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.