Nieuw interieur voor sterrenrestaurant Ratatouille Food & Wine Haarlem

9-3-2020

  • Ratatouille Haarleminterieur - credits Ivo Geskus @SpecialPixels
  • Ratatouille Haarleminterieur - credits Ivo Geskus @SpecialPixels
  • Ratatouille Haarleminterieur - credits Ivo Geskus @SpecialPixels
  • Ratatouille Haarleminterieur - credits Ivo Geskus @SpecialPixels
  • Ratatouille Haarleminterieur - credits Ivo Geskus @SpecialPixels
  • Ratatouille Haarlem Jozua Jaring - credits Ivo Geskus @SpecialPixels

Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem heeft haar interieur volledig vernieuw. Het aantal stoelen is teruggebracht van 85 naar 55. Chef-eigenaar Jozua Jaring wil hiermee het comfort en de privacy van de gast verhogen. Het met een Michelinster bekroonde restaurant aan het Spaarne heeft op 4 maart 2020 de deuren weer geopend na een verbouwing van ruim 2 weken.

Met bijzondere interieur elementen voor dit restaurant in het monumentale pand aan het Spaarne in Haarlem zoals handgeblazen kristallen Tim lampen. Daarnaast zijn er boven de kasten plateaus met planten gemaakt en de bestaande moswand is verder uitgebreid. Het verminderen van het aantal zitplaatsen veroorzaakt ook meer ruimte voor de keuken om jou culinaire te verwennen! Dat wil je toch zeker ervaren?

Eigenaar Jozua Jaring over het nieuwe interieur van Ratatouille Food & Wine

Tijdens de ruim twee weken durende verbouwing is het hele restaurant op de schop gegaan. Met een nieuwe indeling is ook de routing in het monumentale pand aan het Spaarne in Haarlem geoptimaliseerd. Chef-eigenaar Jozua Jaring (41 jaar): “Na vijf jaar in dit prachtige pand was het tijd voor een nieuw interieur. Het resultaat is een warm en stijlvol interieur waarin de tinten honing, goud, zwart en wit de boventoon voeren. De stoelen en banken zijn uitgevoerd in stof en er zijn veel ronde tafels. Eyecatchers zijn de negen enorme handgeblazen kristallen Tim lampen in het midden van het restaurant. De lampen zijn een ontwerp naar Olgoj Chorchoj. Ze wegen tientallen kilo’s en zijn ruim een halve meter lang, wat dimensies zijn die maar weinig glasblazers in de wereld kunnen bereiken. Ik heb de glasblazers aan het werk gezien en het is indrukwekkend hoe ze zulke grote en zware lampen aan de blaaspijp kunnen houden. De lampen symboliseren voor mij het ambacht zoals wij koks dat in de keuken kunnen uitoefenen, want koken is ook een ambacht”.

Privacy en duurzaamheid

Vrijwel alle interieurelementen zijn op maat gemaakt, zoals buffetkasten met ingebouwde flessenkoelers die tevens scheidingswanden vormen zodat de gast meer privacy heeft. Boven de kasten zijn plateaus met planten gemaakt en de bestaande moswand is verder uitgebreid. Voor een optimale wijnbehandeling zijn er nieuwe klimaatkasten op de vide gemaakt en daarnaast is de privatediningruimte aangepakt en vernieuwd. Jozua Jaring: ‘’Bij zo’n verbouwing kijk je ook naar duurzaamheid. Voor de verlichting gebruiken we ledlampen en verwarming door middel van een warmtepomp staat in de planning. De open keuken in het hart van het restaurant was twee jaar geleden al vernieuwd, dus op een nieuwe warmtebrug na is die onveranderd gebleven”.

Verhoging serviceniveau

Het aantal couverts is teruggebracht van ruim 80 naar 55 couverts. Jozua Jaring: ‘’Ik vind het belangrijk dat gasten veel privacy hebben, ook de zakelijke gast. En het geef ons de mogelijkheid om het serviceniveau te verhogen met meer persoonlijke aandacht en beleving, waarbij we wel zorgen dat de sfeer laagdrempelig blijft. Tegelijkertijd werken we gestaag aan de verhoging van het culinaire niveau. Mijn sous-chefs Wesley Borstel en Matteo Chiari hebben in topzaken gewerkt en dat geldt ook voor maitres Richard Eerhardt en Bas Avendijk. De sommeliers Boudwijn Böhre en Paul Geerts. De sommerliers beheren een wijnkaart met zo’n 500 referenties die onderscheidend is in de regio Haarlem. Daarnaast staan ze borg voor professionele wijnadviezen. Ik ben harstikke trots op hoe Ratatouille er nu uitziet en samen met het team van 22 medewerkers gaan we de gasten in een prachtige nieuwe omgeving weer helemaal culinair in de watten leggen.’’

4 maart 2020 weer open

Ratatouille Food & Wine is sinds 4 maart 2020 weer geopend. Het restaurant is open van woensdag tot en met zondag voor lunch en diner, op dinsdagavond wordt er alleen diner geserveerd. Ratatouille is lid van de restaurantvereniging Euro-Toques, heeft een Michelinster, 16/20 Gault & Milliau-punten en staan op de drempel van de Lekker top 100.

Website: Ratatouille Food & Wine

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.