Nieuw in Nederland | Mousserende berkenwijn uit Zweden

17-7-2020

  • SAV sparkling en snaps, credits SAVhuset
  • SAV sparkling met oester, credits SAVhuset
  • SAV Sparkling, credits SAVhuset

Champagne-importeur Dis Donc haalt een nieuwe mousserende berkenwijn uit Zweden naar Nederland: SAV Sparkling. Deze Zweedse berkenwijn is geproduceerd volgens de méthode traditionelle. “Het is dé zomerhit uit Zweden”, aldus importeur Jaqueline Smit. De berkenwijn is vanaf 15 juli verkrijgbaar voor de horeca. Consumenten kunnen hem vanaf 12 augustus bestellen bij Dis Donc.


We schreven al een aantal jaren geleden over de SAV sparkling wijn maar toen is het niet zo populair geworden. We zijn benieuwd of mensen er nu nieuwsgierig naar zijn! Vorige keer hebben we er over geschreven omdat we veel positieve berichten over deze berkenwijn lazen op Twitter.  Het klinkt in ieder geval heerlijk voor de zomerdagen op het terras.

Tweede gisting

SAV Sparkling is een unieke mousserende berkenwijn uit de bosrijke regio Jämtland, in het noorden van Zweden, en is gemaakt van puur berkensap. “Het sap komt uit berkenbomen in de oerbossen van Zweden en wordt aan het begin van het voorjaar geoogst”, legt Jaqueline Smit uit. “De producenten maken een gaatje in de stam van de berkenboom, doen daar een slangetje in en vangen zo de sapstromen op. Dat gaat met liters per uur.” De oogst vindt ongeveer een maand lang iedere dag plaats, daarna wordt het gaatje met een wig gesloten zodat de bomen niet worden aangetast.

Het zoete berkensap wordt vervolgens behandeld als een wijn. Eerst wordt er een stille berkenwijn van gemaakt met een vergisting op lage temperatuur (voor de perfecte, gastronomische balans), daarna wordt het gebotteld, waarbij er een tweede gisting is op fles en de natuurlijke bubbels ontstaan. De méthode traditionelle.

Tonic-achtig

Het resultaat is een lichte gele mousserende berkenwijn met rijpe citrustonen, mandarijn, hooi, haagdoorn, kweepeer en tonic-achtige aroma’s. “De SAV Sparkling smaakt heel puur, is een beetje tonic-achtig en heel gastronomisch. Zowel op een zomers terras in de zon als bij een haardvuur in de winter is hij heerlijk om te drinken”, aldus Jaqueline.

Je proeft de Zweedse bossen terug in de licht aardse tonen van paddenstoel, de kruidige aroma’s van de zwarte bessenstruik, roos en bergamot. SAV Sparkling heeft verder smaken van kweepeer en witte perzik en een lange, beetje nootachtige afdronk. Heerlijk in een cocktail, of gecombineerd met sushi, foie gras, oesters, gerookte vis, kaas of pure chocolade.

Assortiment Berkenwijn

Horeca kan vanaf woensdag 15 juli de berkenwijnen van SAVhuset bestellen bij Dis Donc. Er zijn twee soorten. De SAV Sparkling (750 ml) heeft ongeveer 14 maanden rijping op de gisten gehad, de SAV Sparkling 2012 (750 ml) is een reserve-variant die exclusiever en nog gastronomischer is dan zijn kleine broertje. Het berkensap is bij de 2012 voor de vergisting gereduceerd voor een meer uitgesproken smaak. Daarna is hij ongeveer 7 jaar gerijpt op de gisten.

Over SAVhuset

Het sap (SAV is het Zweedse woord voor sap) voor de mousserende berkenwijnen van SAVhuset wordt geoogst en geproduceerd volgens een traditioneel recept uit 1785. In de poolstreken gebruiken ze het sap van de berk al sinds de oudheid om het lichaam na de lange winterperiode een boost aan vitamines en mineralen te geven. De berkenwijnen zijn natuurlijk en vegan gemaakt.

De oerbossen van Jämtland zijn de inspiratiebron voor de berkenwijn. Omdat de bossen de basis van het Zweedse leven vormen, zorgt SAVhuset extra goed voor de bomen. Elke berk wordt zorgvuldig gecontroleerd en moet minimaal 30 jaar oud zijn.

Over Dis Donc

Het gezicht achter Dis Donc is Jaqueline Smit. Sinds 2013 importeert zij kwaliteitschampagnes van onafhankelijke, kleine wijnboeren. Daarbij werkt ze direct samen met de champagnefamilies. Jaqueline en haar team zijn altijd op zoek naar de beste kwaliteit en gastronomische producten. Doordat alles rechtstreeks wordt geïmporteerd kan Dis Donc de champagnes en berkenwijn voor een goede prijs-kwaliteitverhouding aanbieden.

 

Website: Dis Donc

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.