Manzanilla | Gaat deze ‘dame Aurora’ ons deze zomer de sherrywijnen laten herontdekken?

10-4-2018

  • Bodega Yuste, ManzanillaBodega Yuste, Manzanilla
  • Bodega Yuste, RebujitoBodega Yuste, Rebujito
  • Bodega Yuste, Manzanilla, Oloroso, Amontillado, Pedro XiménezBodega Yuste, Manzanilla, Oloroso, Amontillado, Pedro Ximénez

Jarenlang kampte sherry met een ouderwets imago, maar door Manzanilla wordt sherry momenteel herontdekt. Manzanilla is één van de vele verschillende typen sherry en vanwege de droge, frisse en delicate smaak een perfecte ‘instap-sherry’. Opeens zijn alle ogen gericht op deze ‘dame’ onder de sherry-wijnen, dankzij het opvallende nieuwe merk Aurora. Aurora wordt geproduceerd door de Spaanse wijnmaker Paco Yuste en valt op door het handzame formaat en de het prachtige etiket. Het portret op deze manzanilla-fles is van Aurora Ambrosse Lacave.

Manzanilla | Aurora by Paco Yuste

Dame Aurora Ambrosse Lacave nam in 1911 de Aurora wijnmakerij over van haar overleden man. Een vrouw aan het roer bij een wijnmakerij zorgde in die tijd voor veel scheve gezichten. Ondanks de vele obstakels heeft het huis altijd kwalitatieve Manzanilla geproduceerd. Paco Yuste eerde haar werk door het vernieuwde merk naar haar te vernoemen. De bleekgele Manzanilla van Aurora wordt koud geserveerd en gaat goed samen met tapas, witte vis, soep of gedroogde ham.

Manzanilla is een droge witte wijn gemaakt van de palomino-druif en gerijpt in eiken vaten onder een sluier van gistcellen; ook wel ‘flor’ genoemd. Manzanilla wordt exclusief geproduceerd in Sanlucar de Barrameda. De nabijheid van de zee en in het bijzonder de unieke klimatologische omstandigheden van dit plaatsje in de Spaanse regio Andalusië, karakteriseren deze wijn. De smaak heeft in de verte iets weg van kamillethee. Dit wordt in het Spaans Manzanilla, genoemd. Dit verklaart ook de bijzondere naam.

Er wordt zelfs een cocktail gemaakt met deze sherry | De Rebujito

Sherry is een versterkte wijn uit het zuiden van Spanje, uit een gebied dat ook wel de sherry-driehoek wordt genoemd, tussen de steden Jerez de Frontera, Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria. Sherry is een Engelse verbastering van de naam Jerez (de Moorse naam van deze stad was Sherish). Er zijn verschillende soorten sherry. Naast Manzanilla zijd de belangrijkste Fino, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso en Pedro Ximénez.

Er zijn al vier edities van de ‘International Sherry Week’ geweest, dit is een initiatief van het ‘Consejo Regulador Jerez-Xeres-Sherry’, (de Sherry wijnraad) in Spanje. Dit festijn is een hoogtepunt is voor veel Sherryfans over de hele wereld die hun favoriete wijn in het zonnetje zetten. De afgelopen jaren werden er in 25 landen bijna 6.000 Sherry activiteiten georganiseerd. Ook Nederland is als tweede exportland van Sherry een belangrijke deelnemer aan de Sherryweek, vandaar ‘Heel Holland Sherriet’. Toch zien we dit nog niet terug op het terras misschien dat de Rebujito hier geschikter voor is. In Andalusia wordt Manzanilla ook gebruikt in de Rebujito en dit is al jaren een zeer populair zomerdrankje. Het is vrij eenvoudig te maken met Manzanilla, 7UP en verse munt. Serveer in een laag glas met ijsblokjes.

Bekijk hier een video over Manzanilla:

 

Website: Bodegas Yuste

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.