Lowlander Tree to Table kit | Koken met kerstboomnaalden

21-12-2020

  • Tree to Table kit by Lowlander
  • Tree to Table kit by Lowlander - Eton Mess
  • Tree to Table kit by Lowlander - Picking needles
  • Tree to Table kit by Lowlander - Syrup
  • Tree to Table kit by Lowlander - Table butter

Je kerstboom weggooien na de feestdagen? Dat is volgens botanisch brouwer Lowlander tegenwoordig geen optie meer. Na het brouwen van een Winter I.P.A. met sparrennaalden van afgedankte kerstbomen, roept het biermerk heel Nederland nu op om te koken met je kerstboom. Met de Lowlander Tree to Table kit, die vanaf vandaag te bestellen is, ontvang je een pakket vol tips, tools, recepten en botanisch bier om jouw eigen kerstboom om te toveren tot een heerlijk viergangendiner. Een echt feest op het bord én in het glas.

Leestijd: 3 minuten

Maak van je kerstboom een culinair hoogstandje

Ieder jaar worden er in Nederland zo’n 2.500.000 echte kerstbomen gekocht én weer weggegooid. Deze belanden voornamelijk in de hakselaar of in de verbrandingsoven. Zonde! Zeker met de wetenschap dat de boom bomvol smaak zit. Chief Botanical Officer van Lowlander Frederik Kampman: “Bij Lowlander brouwen we met botanicals. Door onze ervaring met kruiden, fruit en specerijen, wisten we dat de topjes en de naalden subtiele citrustonen en een warme winterse geur bevatten. Hierdoor zijn ze niet alleen een ontzettend veelzijdige toevoeging aan bier, maar ook aan gerechten. De naalden zijn bijvoorbeeld hartstikke lekker om zalm mee te roken en pesto van te maken voor door de pasta. Zo krijgen waardevolle reststromen toch nog een mooie bestemming.”

Lowlander Tree to Table Kit

Dat het consumeren van je kerstboom een veel beter alternatief is dan het weggooien ervan is duidelijk. Maar om heel het land aan de (kerstboom)kook te krijgen, mag een goede dosis inspiratie zeker niet ontbreken. De Lowlander Tree to Table Kit helpt je dan ook goed op weg. Kampman: “We ontwikkelden verrassende recepturen voor een feestelijk viergangendiner waarin de kerstboom de hoofdrol speelt. Van een knolselderij steak met sparren hollandaisesaus tot een eton mess trifle met sparrennaalden confituur. Alles uiteraard perfect gepaard met onze bieren die je erbij krijgt. Als extraatje ontvang je ook nog eens alle ingrediënten om je eigen botanical sparrennaalden gin te maken!” Ook het voorbereidende werk heeft Lowlander al voor je gedaan: van het benoemen van de eetbare boomsoorten tot een handige how-to om je kerstboom gebruiksklaar te maken.

En dat alles onder het genot van een sfeervolle playlist.

Duurzaam kerstbomenbos

Lowlander zet zich al een aantal jaar actief in tegen de wegwerp kerstboom. In 2018 riepen ze voor het eerst op om kerstbomen na de kerst niet langs de weg te zetten, maar te doneren aan de brouwer om er Winter I.P.A. van te maken. Al snel bleek dat het kerstboom probleem groter was dan recyclen. Samen met Erwin & Kyra van Adopteer een Kerstboom heeft Lowlander dan ook de grote ambitie om de 2.500.000 echte kerstbomen die ieder jaar in Nederland worden gekocht en weggegooid te vervangen voor biologische, duurzame adoptiekerstbomen die meerdere jaren gebruikt kunnen worden. Zo ontstond het Lowlander Kerstbomenbos. De Winter I.P.A. die tevens in de Lowlander Tree to Table kit te vinden is, is deze keer voor het eerst gebrouwen van het natuurlijke snoeiafval van de door Lowlander zelf geplante kerstbomen.

De Lowlander Tree to Table kit is vanaf vandaag verkrijgbaar via de Lowlander webshop. De kit bevat 8 Lowlander bieren, twee Lowlander glazen, Lowlander botanicals, een DIY-kerstbomengin en een boekje met recepten voor twee personen. Ook in non-alcoholische variant verkrijgbaar.

Over Lowlander Botanical Beers

Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. En zo ontstond het idee voor Lowlander.

Website: Lowlander Botanical Beers

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.