L’épicerie du Cirque, under the Palm Trees | In Antwerpen een #kleinideeke eten

31-5-2018

  • Under the Palm Trees
  • Under the Palm Trees
  • Under the Palm Trees
  • Under the Palm Trees
  • Under the Palm Trees
  • Under the Palm Trees

Dennis Broeckx en Ellen Destuyver, het koppel achter het gerenommeerde L’épicerie du Cirque, opende dit weekend hun nieuwe concept: L’épicerie du Cirque – under the Palm Trees. L’épicerie du Cirque, in zijn oorspronkelijke en zeer succesvolle vorm, ging midden april op de huidige locatie dicht. Op de locatie van de gesloten L’épicerie openen ze in oktober een nieuwe zaak onder een nieuwe naam, met een nieuw team.

Ze heropenen als L’épicerie du Cirque – under the Palm Trees, op een nieuwe locatie onder Bar Palmier en Moss, de twee andere zaken van het duo. Under the Palm Trees is te vinden op de Volkstraat 13 in Antwerpen.

Under the Palm Trees | Akkergedreven werkwijze

Under the Palm Trees trekt resoluut de kaart van streek- en seizoensgebonden producten en focust op akkergedreven werkwijze: wat op dat moment regionaal beschikbaar is, komt op de kaart. Bij Under the Palm Trees is plaats voor 38 gasten, die kunnen kiezen uit een menukaart met een negental gerechten. Daarnaast staan er op de kaart uiteraard ook enkele desserts. Daaruit kies je een viergangenmenu dat je zelf kan samenstellen. Gasten kunnen bovendien ook kiezen voor het zogenaamde #kleinideeke, waarbij de chef een compleet menu samenstelt met zeven (kleinere) gerechten.

 

Drijvende factor achter het menu zijn seizoens- én regio gebonden grondstoffen. Dennis en zijn team werken met producten van Belgische ambachtsmensen, en gaan zo voor oprechte en eenvoudige gerechten met signatuur van Dennis en geïnspireerd op wat de Vlaamse velden ons te bieden hebben. Under the Palm Trees wordt op die manier een uitgepuurde, volwassen versie van L’épicerie du Cirque.

Dennis gaat op maandag en dinsdag, de sluitingsdagen van de zaak, ook zelf op bezoek bij lokale vis- en vleeshandelaars en groenteboeren, om zo de beste producten van dat moment persoonlijk te selecteren. Dit was een heel bewuste keuze, om zo te kunnen werken aan een persoonlijke relatie met de leveranciers, voeling met het product te krijgen en om te zorgen voor een constante evolutie van het menu.

De ervaringen die Broeckx opdeed in het buitenland met Jong Keukengeweld deden hem beseffen hoe rijk het Belgische aanbod aan grondstoffen is. Hij besloot ze dan ook de aandacht te geven die ze verdienen.

De Under the Palm Trees experience

L’épicerie du Cirque – under the Palm Trees gaat voor een overkoepelende vibe. Gasten kunnen aperitieven bij Bar Palmier, of rechtstreeks afdalen naar het nieuwe restaurant. Ook nadien kan er, indien gewenst, nog worden nagetafeld in de bar. De sfeer van Bar Palmier wordt op die manier ook doorgetrokken in de nieuwe zaak. Ook enkele elementen uit het interieur keren terug.

Het design van zowel Bar Palmier en Moss, als Under the Palm Trees is van de hand van designstudio NotBeforeTen.

Drankenkaart

Ellen is sommelier en gaat uit van het principe dat wijnen minstens even belangrijk zijn als wat er op het bord komt. En dat een geslaagde combinatie van beiden het geheel naar een hoger niveau kan tillen. Zelf is ze liefhebber van “raw wines”, wijnen die unplugged zijn en zo puur mogelijk de expressie van de druif weergeven. Bij voorkeur komen de wijnen van minder voor de hand liggende regio’s en van kleinschalige wijnbouwers.

Naast een uitgebreide selectie wijnen kunnen gasten bij Under the Palm Trees ook kiezen voor een aangepast coldpressed sapje of een craft beer, al dan niet passend bij het gerecht. De sapjes worden zelf koudgeperst, in hun zijproject Racine op de Pakt site, waar ze ook verkocht worden. Hierin wordt de zero waste filosofie van Dennis onderstreept, want de groenten- en fruitoverschotten van de keuken worden zoveel mogelijk bij het produceren van de sapjes verwerkt.

5 zaken in één jaar tijd

Dennis en Ellen hebben het voorbije jaar niet stilgezeten. Zo openden ze vorig jaar zowel ontbijt- en lunchzaak Moss als craft beer en wijnbar Bar Palmier, maar ook Racine, het coldpressed juice atelier op de site van Pakt, waar ze quinoa boterhammen, salades en koudgeperste plantbased sappen serveren met zicht op de daktuinen. De groenten en kruiden die ze daar gebruiken voor de salades en de sappen zijn afkomstig van die daktuinen en de boeren van het PAKT-collectief. Daar komt nu dus nog Under the Palm Trees bij.

Op de plek waar L’épicerie du Cirque tot voor kort zat, opent in oktober een nieuwe zaak, met een nieuwe naam en met een nieuw à la carte concept. Een nieuw team serveert er vanaf dan signature dishes van de voorbije 12 jaar bij L’épicerie du Cirque en een aantal nieuwe gerechten van één van Dennis’ poulains, die in de nieuwe zaak als chef zal aantreden.

Jong keukengeweld

Broeckx is ook al jaren een vaste waarde bij Jong Keukengeweld, een initiatief van Toerisme Vlaanderen. Vlaamse topchefs jonger dan 35 jaar delen hun culinair vakmanschap en hun onstuimige liefde voor Vlaamse gastronomie en lokale producten met jongeren van 18 tot en met 30 jaar. Dennis trok met Jong Keukengeweld ook al een aantal keer naar het buitenland, om samen met andere “Flemish Kitchen Rebels”, inspiratie op te doen bij internationale chefs en er de Belgische gastronomie te vertegenwoordigen.

Website: Under the Palm Trees

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.