Kaffeeform, koffiekopjes en bekers gemaakt van koffiedik | Hoe duurzaam wil je het hebben?!

13-6-2019

  • Kaffee Form reusable cupsKaffee Form reusable cups
  • Kaffee Form to go cupsKaffee Form to go cups
  • Logo Kaffee FormLogo Kaffee Form
  • Kaffee FormKaffee Form

Het idee om koffie kopjes te maken van koffiedik kwam vanuit de studie product design die de oprichter van Kaffeeform, Julian Lechner, in Italië heeft gevolgd. Na het drinken van talloze kopjes espresso vroeg hij zich af of het overgebleven koffiedik niet kon worden gebruikt voor iets nieuws. Na veel experimenteren en met hulp en steun van experts, bedrijven, familie en vrienden werd het oorspronkelijke idee verwerkt in een daadwerkelijk product. De ontwikkelingsperiode van vijf jaar had veel ups en downs maar sinds 2015 maakt Kaffeform kopjes en bekers van koffiedik!

Wij hadden dit duurzame product volledig gemist terwijl het gemaakt wordt in ons buurland, Duitsland. En ook in Nederland op diverse plekken wordt gebruikt en verkocht! 

Kaffeeform | Koffiedik gebruiken voor herbruikbare bekers met een lange levensduur

Wat als, in plaats van in vuilniszakken te gooien, koffiedik zou kunnen worden gerecycled tot iets nuttigs en duurzaam? Dat is het doel van het bedrijf genaamd Kaffeeform. Van elke kopje koffie dat je drinkt, komt er ongeveer twee eetlepels koffiedik in de prullenbak terecht. Dat klinkt misschien niet als echt veel, maar vermenigvuldig dat maar eens met de hoeveelheid koffie dat jaarlijks wordt gedronken..

Kaffeeform, biedt hiervoor een oplossing in de vorm van de productie van espressokopjes, bekers en –schotels gemaakt van gedroogd koffiedik en biopolymeer. De kopjes lijken op steen maar zijn licht en gemakkelijk op te pakken. Het materiaal voelt glad aan, is duurzaam, is bestendigd tegen de vaatwasmachine en overleeft in principe zelfs valpartijen op harde oppervlakten!

“Ze ruiken zelfs nog een beetje als koffie,” vertelt de eigenaar van Kaffeeform. Om de kopjes zo stevig mogelijk te maken is er veel tijd besteed aan het onderzoeken van verhardingsmogelijkheden. Het koffiedik alleen is namelijk niet bestand tegen de herhaalde blootstelling aan vloeistoffen en warmte. De uiteindelijke koffiekopjes zijn samengesteld uit koffiedik, biopolymeren (de wanden van plantcellen), zetmeel, cellulose, hout, natuurlijke harsen, wassen en oliën. Dit innovatieve materiaal is gebaseerd op hernieuwbare materialen en is vrij van bindmiddelen op basis van ruwe olie. bekijk hieronder de video van Tech Insider!

 

Koffiedik

Kaffeeform haalt het koffiedik dagelijks op bij cafés en cateraars in Berlijn. De productie wordt uitgevoerd in samenwerking met een sociale organisatie, die ook helpt bij het drogen en de logistiek van de koffiekopjes. Inmiddels is het team van de sociale organisatie een onderdeel geworden van de Kaffeeform-kern.

In Nederland worden deze kopjes en to go bekers onder andere gebruikt en verkocht door: het Conscious Hotel Westerpark, het Conscious Hotel The Tire Station en bij Matter of Material in Amsterdam. In Den Haag bij Edwin Pelser, in Eindhoven bij DENF Coffee, in Nijmegen bij Deja Vu, in Rotterdam bij Evermore Thee-Koffie-Chocola en in Zutphen bij Van Rossum’s Koffie. Bekijk hier waar ze nog meer verkocht worden in Europa.

Website: Kaffeeform

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.