JUST meat en JUST egg | Vlees gemaakt van een kippenveer

26-10-2018

JUST meat is weer een mooi initiatief om de vleesproductie in de wereld te verminderen. JUST meat is in staat om van een kippenveer, kipnuggets te maken! Vlees kan worden omschreven als een combinatie van spier- en vetcellen en het bedrijf JUST gebruikt cellen uit de veer als basis van waaruit zij hun vlees telen. Volgens onze bron hebben ze aangekondigd om de gekweekte kipnuggets voor het einde van 2018 te introduceren.

Dit is echter waarschijnlijk niet mogelijk in de VS vanwege het feit dat de USDA en de FDA nog steeds terughoudend zijn in de regelgeving.

Just Meat

JUST is een voedseltechnologie bedrijf met een missie om schoon vlees te produceren en hiermee de denkwijze te veranderen van mensen die denken dat het niet mogelijk is om gezond, duurzaam voedsel te kweken dat ook nog eens betaalbaar en heerlijk is.

De eerste stap om JUST meat te produceren, was het cruciaal om een plant te vinden die de cellen, verkregen vanuit de kippenveer, kon voeden. Deze planten leveren de voedingsstoffen aan de cellen waardoor de cellen groeien. Bekijk de video op hun website, deze duurt zo’n kleine 5 minuten en laat het proces zien!

JUST egg | Ei gemaakt van groene bonen

Naast JUST meat heeft JUST ook het concept van JUST egg uitgevonden, ei gemaakt van mungbonen, die net zo smaken als een normaal ei. Daarnaast bieden mungbonen ook dezelfde eiwitten als een normaal ei. Bekijk de video hierboven!

Het dilemma van gekweekt vlees

Een dilemma dat zich in de komende jaren zal voordoen, is het imago gebaseerd op de ingrediënten van hun producten. De grote producenten worden steeds meer gedwongen om zo transparant mogelijk te zijn over de ingrediënten in hun producten. De consument wil transparantie rondom de vlees/vis/kip en eigenlijk producten die men koopt. Dat wil zeggen geen kunstmatige conserveringsmiddelen; zo weinig mogelijk verwerkt voedsel in het product stoppen; vee dat gevoed is met vers gras; uitloop kippen; lijn gevangen vis; het vlees in de verpakking moet het liefst traceerbaar zijn naar één beest; zo min mogelijk zout en suiker enzovoorts. Maar als je gaat kijken naar de producten in de ‘nieuwste ontwikkelingen’ op vlees gebied, zoals de bijna niet van echt te herkennen ‘vegan burgers’, dan wordt je geconfronteerd met een lijst ingrediënten waar menig consument niet van zal kunnen bepalen wat dit precies inhoudt. Dit schijnt ook het geval te zijn voor gekweekt vlees! Dus, hoewel we denken dat het proces om gekweekt vlees bij ons in de schappen te brengen snel zal gaan, vragen we ons ook af hoe consumenten zullen reageren op dit vlees. Maar voor nu moeten we allemaal wachten op de goedkeuring van de FDA en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)!

Bron: Foodbeast

Website: JUST Meat

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.