Internationaal debuut 010/020 diners | Amsterdamse en Rotterdamse chefs en sommeliers naar New York

31-7-2018

Het toonaangevende Amerikaanse culinaire instituut de James Beard Foundation heeft Amsterdamse en Rotterdamse gastronomische toptalenten uitgenodigd om in New York een showcase van de Nederlandse grootstedelijke gastronomie te serveren. Na vijf succesvolle edities in Nederland maakt het bijzondere concept 010/020 diners, waarbij Amsterdamse en Rotterdamse restaurants samen koken, de stap naar het buitenland. Op 24 oktober 2018 wordt er gekookt in het James Beard House maar op 9 september kun je voorproeven bij Kaagman en Kortekaas want dan wordt er daar een fundraiser diner gegeven. 010/020 diners: Diners van de tofste zaken uit Rotjeknor en Mokum samen.

010/020 diners | Koken in hét culinaire instituut van Amerika

De afgevaardigden, Choux, Kaagman en Kortekaas, Vermeer, Aloha en Dertien zullen op 24 oktober koken in het legendarische James Beard House, de holy grail voor chefs in de VS en de top van de New Yorkse dining-scene.

De James Beard Foundation is al meer dan 30 jaar aanjager van gastronomische ontwikkelingen in de Verenigde Staten, “to celebrate, nurture, and honor chefs and other leaders making America’s food culture more delicious, diverse, and sustainable for everyone”. Jaarlijks rijkt de stichting de prestigieuze James Beard Awards uit, die worden gezien als de Oscars van de food-wereld in Amerika.

010/020 nodigt altijd restaurants uit die zich op dit moment in het ‘oog van de storm’ van gastronomische ontwikkelingen bevinden, van laagdrempelige brasseries tot zaken met een Michelin ster. Juist daarin sluit het concept van 010/020 aan bij de missie van de James Beard Foundation, die diversiteit en kwaliteit over de volledige breedte van de restaurant- en voedselwereld probeert te ondersteunen.

Voorproeven | Fundraiser event op 9 september

Dit 010/020 diner is hét moment om uit te pakken, dus om zo goed mogelijk voor de dag te komen in New York is het belangrijk dat het team daar goed kunnen slapen, inspiratie kunnen opdoen bij andere zaken en vooral, de beste producten en wijn kunnen bestellen of meenemen voor ons diner op dé plek waar alle gastronomie samenkomt in NYC. Daarom wordt gaan ze het menu proefkoken en daar is een fundraiser event ofwel een supportersdiner van gemaakt. Alle opbrengsten van dit diner op 9 september bij Kaagman en Kortekaas worden geïnvesteerd in het New York avontuur.

Over 010/020 diners

010/020 is in 2016 gestart door organisator Guus Thijssen van Guustronomie op uitnodiging van Pepijn Schmeink van restaurant Dertien in Rotterdam. Deelnemers aan eerdere edities van 010/020 waren onder meer BAK, Brand & Levie en Pendergast uit Amsterdam en Lux, Lof der Zoetheid en De Jong uit Rotterdam.

010/020 diners is een terugkerend evenement dat beoogt de samenwerking en verbroedering tussen de Amsterdamse en Rotterdamse restaurantwereld te stimuleren. Zes tot tien restaurants uit Amsterdam en Rotterdam verzorgen in wisselende samenstelling, met een ander thema een diner in steeds een ander gastrestaurant in een van de twee steden. Het 010/020 diner speelt bewust met de spanning die normaal tussen de twee steden lijkt te heersen, omdat juist in de keukens dit helemaal niet aan de orde is. De koks koken graag samen en de sommeliers laten elkaar net zo graag elkaars wijnen proeven. Daarom brengen we hen samen, om niet alleen een mooie dag te hebben met elkaar maar ook daadwerkelijk samen te komen in het koken en serveren. Hierdoor ontstaan voor alle deelnemers nieuwe ideeën en die uitwisseling zorgt voor verschillende bedoelde en onbedoelde ontwikkelingen in de toekomst.

Op een 010/020 diner werkt een verschillende samenstelling van restaurants eenmalig samen om de gasten een unieke avond te geven. Daarmee hebben food-liefhebbers uit beide steden de mogelijkheid in één keer van alle deelnemende zaken te proeven, van laagdrempelige brasseries tot zaken met een Michelin ster. We brengen hen samen voor zowel gourmands die graag willen ervaren wat er op dit moment speelt in de steden als voor de vaste gasten van de deelnemende restaurants.

Website: Guustronomie

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.