IKEA SPACE10 Lab | The fast food of the future

20-3-2018

  • Neatballs SPACE10, credits Kasper KristoffersenNeatballs SPACE10, credits Kasper Kristoffersen
  • Neatballs SPACE10, credits Kasper KristoffersenNeatballs SPACE10, credits Kasper Kristoffersen
  • Bug Burger SPACE10, credits Kasper KristoffersenBug Burger SPACE10, credits Kasper Kristoffersen
  • Bug Burger SPACE10, credits Kasper KristoffersenBug Burger SPACE10, credits Kasper Kristoffersen
  • Lokal Salad SPACE10, credits Kasper KristoffersenLokal Salad SPACE10, credits Kasper Kristoffersen
  • Lokal Salad SPACE10, credits Kasper KristoffersenLokal Salad SPACE10, credits Kasper Kristoffersen
  • Microgreen ice cream, SPACE10, credits Kasper KristoffersenMicrogreen ice cream, SPACE10, credits Kasper Kristoffersen

Steeds meer mensen proberen om gezond te eten, minder vlees en meer groenten, zowel om gezondheidsredenen als voor het milieu. IKEA SPACE10 Lab introduceerde 3 jaar geleden ‘Tomorrow’s Meatball’, een visuele heroverweging van de iconische gehaktbal van IKEA met behulp van alternatieve ingrediënten zoals insecten, algen en vlees uit het laboratorium. Sindsdien hebben ze onder de naam ‘The fast food of the future’ een bredere selectie gerechten ontwikkeld die laten zien welk type voedsel in de niet al te verre toekomst mainstream zou kunnen worden. Er was één belangrijk principe in gedachten, de gerechten moesten niet alleen gezond en duurzaam zijn maar ook heerlijk smaken! De gerechten staan ​​trouwens niet op het menu bij de IKEA vestigingen.

The fast food of the future

Het ontworpen menu bevat vijf klassieke gerechten en komt vers uit de testkeuken van SPACE10, een samenwerking tussen SPACE10 en IKEA. Het ‘future living lab’ is gemaakt om culinair onderzoek te doen naar de toekomst. Hoewel IKEA bij dit project is betrokken, zijn er momenteel geen plannen om deze gerechten op hun menu’s te zetten. SPACE10 heeft verschillende doorlopende laboratoria en één van die laboratoria verkent nieuwe, fantasierijke en duurzame manieren om gezond voedsel te produceren, te verbouwen en te distribueren in het hart van onze steden.

Vijf klassieke gerechten bereid met de producten van de toekomst

Zoals vermeld op hun persbericht op Medium: “Om de mening van mensen te veranderen over eten, om hen te inspireren om nieuwe ingrediënten te proberen, kunnen we niet alleen een beroep doen op het intellect, we moeten hun smaakpapillen prikkelen. Daarom werken we samen met onze chef-in-residence om gerechten te bedenken die er goed uitzien, goed smaken en goed zijn voor mens en planeet.” De vijf gerechten die ze bedacht hebben zijn de ‘The Dogless Hotdog’, ‘The Bug Burger’, ‘The Neatball’, ‘LOKAL Salad’ en ‘Microgreen Ice Cream’.

De Dogless Hotdog

We schreven al dat IKEA bezig was een dogless hotdog te ontwikkelen in onze trends in het kort in februari maar nu weten we meer! De hotdog wordt gemaakt van gedroogde en geglaceerde babywortels, bieten- en bessenketchup, mosterd en kurkuma-crème, geroosterde uien, komkommersalade en een kruidenmengsel. De ster van de show is het broodje zelf, dat is gemaakt met Spirulina, de micro-alg die meer bèta-caroteen bevat dan wortels, meer chlorofyl dan tarwegras en 50 keer meer ijzer dan spinazie. Bovendien bevat ‘The Dogless Hotdog’ meer eiwitten dan een ‘echte’ hotdog vanwege de Spirulina, dat door de VN  ‘het meest ideale voedsel voor de mensheid’ is genoemd.

The Bug Burger

Om te laten zien dat insecten goed kunnen smaken, namen de chefs in het SPACE10  lab één van de ‘gehaktballetjes van morgen’ – de Crispy Bug Ball – en maakten hiervan hamburgers. Elke schijf bevat 100 g rode biet, 50 g pastinaak, 50 g aardappelen en 50 g meelwormen – de larven van een zwarte kever. De Bug Burger wordt geserveerd op een heerlijk, witte bloem broodje met daarop een hydrocultuur salade mix en bieslook, gegarneerd met relish van rode biet en zwarte bessen ketchup.

The Neatball

The Neatball is ontworpen om mensen te laten nadenken over het verminderen van hun vleesconsumptie, het gebruik van lokale producten en het proberen van alternatieve eiwitten. Ze hebben twee soorten ‘Neatballs’ ontwikkeld, één met meelwormen (“Bug Balls, anyone?”), de andere met wortelgroenten zoals wortels, pastinaken en bieten. En voor een echte Zweedse ervaring, worden ze geserveerd met aardappelpuree, jus en cranberrysaus.

LOKAL Salad

Bij SPACE10 houden ze van een uitgebalanceerd dieet, waarvan salade een onderdeel is. Ze kweken hun eigen microgreens in de kelder. Dankzij hydrocultuur ofwel de kunst van het verbouwen van gewassen zonder grond. In plaats daarvan worden hun microgreens, spruiten en kruiden (zoals rode, dooraderde zuring, broccoli en dragon, erwtenspruiten, roze steelradijs en tijm, en komkommerkruid, rode rand mosterd en citroenmelisse) geteeld in water dat de perfecte hoeveelheid voedingsstoffen bevat. Met hydrocultuur serveren ze heerlijk, lokaal geproduceerd voedsel, duurzamer, smakelijker en gezonder.

Microgreen Ice Cream

Als dessert serveert SPACE10 Lab ijs gemaakt van kruiden en microgreens met smaken zoals venkel, koriander, basilicum, munt en een combinatie van deze smaken. De basis wordt met slechts 60 g suiker (voor een portie van 600 g) gemaakt, aangezoet met een mix van appelsap, appels en citroensap. Ze creëerden ook popsicles (ijslolly’s), gemaakt met een keuze aan hydrocultuur geteelde kruiden, waaronder lievevrouwenbedstro, koriander, Spaanse kervel en zuring.

Website: SPACE10

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.