Ichiran Ramen | Solo dining in flavour concentration booths

2-3-2017

  • Ichiran Ramen

Uit eten gaan zonder contact te hebben met tafelgenoten, andere gasten of bedieningsmedewerkers. Het kan sinds eind vorig jaar in New York bij het van oorsprong Japanse restaurantketen Ichiran Ramen. Gasten kunnen er 24 uur per dag terecht voor een kom ramen, een Japans gerecht wat vergelijkbaar is met noedelsoep. Indien je je wilt concentreren op de smaak dan kun je alleen eten in hun ‘flavour concentration booths’. 

Ichiran Ramen

Het is niet wat je op het eerste gezicht zou verwachten wanneer je een restaurant binnenstapt. Waar je gezelligheid verwacht zie je bij Ichiran Ramen een lange rij met gasten zitten die allemaal in hun eigen ‘hokje’ aan het eten zijn. Er is vrijwel geen contact; niet met andere gasten, niet met de bediening. Bij binnenkomst krijg je als gast via een nummer systeem een tafel toegewezen, je bestelling schrijf je op en schuif je vervolgens voor je uit. De bediening (die achter een scherm aan het werk is) maakt de bestelling klaar en schuift dit dan naar je toe via een klein luik. Het restaurant in New York heeft 30 tafels (hokjes), die ook wel ‘flavour concentration booths’ genoemd worden.

Solo Dining

Het concept richt zich volledig op ‘solo dining’, dineren zonder afleiding. Niet door tafelgenoten, bediening, muziek, mobiel of andere gasten in het restaurant. De focus moet volledig liggen op het eten. Alleen dan komen de smaken van het eten volledig tot hun recht.

Inspiratie?

Zou zo’n concept ook in Nederland werken? Wij betwijfelen het. Hier is uit eten gaan nog voornamelijk een avondje uit gaan. In veel culturen zoals onder andere in New York en Japan wordt er echter vaker gewoon een goede functionele maaltijd buiten de deur gegeten en soms niet voor de gezelligheid met familie, vrienden of collega’s uit eten gegaan. Hier speelt Ichiran Ramen op in.

Bekijk hier de video van Ichiran Ramen.

Website: Ichiran

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.