Horecatrends | Culinaire kijktips week 5

5-2-2019

YouTube is al jaren een bron van  inspiratie voor het spotten van trends. Dagelijks worden er duizenden filmpjes geüpload met nieuwe en interessante content. Ook wij gebruiken soms video’s als inspiratiebron om over te schrijven. Met ook deze week weer een selectie van video’s waarvan Vera Rauwerda denkt dat ze gaaf zijn om te zien. Onder andere een filmpje over echte wasabi, waar groeit het en waarom is het zo duur? Ooit gehoord van Casu Marzu? Het schijnt de meest gevaarlijke kaas te zijn om te eten! Het proces komt in beeld tijdens een bijna ‘onsmakelijke’ video. En een video over een schandaal tijdens de master sommelier opleiding in Amerika.

Waarom is ‘echte’ wasabi zo prijzig?

Ik ben, samen met vele anderen, gek op sushi. Na het zien van dit filmpje werd mij duidelijk dat de groene pasta genaamd wasabi die ze bij de sushi serveren in elk sushi-restaurant, helemaal niet ‘echte’ wasabi is. Het is vaak een mix van verschillende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld mierikswortel, vermengd met een klein percentage wasabi poeder. In het filmpje is te zien wanneer het de naam wasabi mag hebben en wat echte wasabi zo duur maakt. De wasabi plant is één van de moeilijkste planten om te laten groeien. Er is maar één plek in de wereld waar de plant natuurlijk kan groeien, en dat is langs Japanse bergstromen. Dit is een van de redenen waarom een kilo ‘echte’ wasabi rond de $250 dollar kan kosten.

Lengte: 5:58

Kanaal: Business Insider

Datum: 19-01-2019

‘Bedorven’ kaas gemaakt met hulp van levende maden

Op het bekende eiland Sardinië, wordt al jaren een bekende delicatesse van Italië geproduceerd en gegeten. Deze delicatesse staat bekend als de ‘meest gevaarlijke kaas ter wereld’. De kaas heet ‘Casu marzu’ wat letterlijk ‘bedorven kaas’ betekend. Deze kaas wordt gemaakt met de hulp van levende maden. Deze maden geven de kaas zijn unieke smaak en textuur. In het filmpje is te zien hoe deze kaas wordt gemaakt. Het eten van de kaas wordt gezien als gevaarlijk vanwege het feit dat veel mensen denken dat de maden verder leven in het lichaam nadat de kaas gegeten wordt. De kaas is daarom illegaal om te verkopen. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om een stukje van deze kaas te proeven, zeker niet na het zien van dit filmpje!

Lengte: 2:27

Kanaal: Great Big Story

Datum: 03-01-2019

Het schandaal in de sommelier wereld

De titel van dit filmpje past naar mijn idee niet goed bij de inhoud. Door de titel lijkt het namelijk alsof het filmpje zich richt op de manier om je te trainen voor het master sommelier-examen, de hoogst haalbare sommelier certificaat in Amerika. Maar in werkelijkheid wordt er gedurende het filmpje verteld over een incident dat wordt gezien dat het schandaal in de wijnindustrie.

Het examen bestaat uit 3 onderdelen en het is zo moeilijk, dat er tegenwoordig nog maar 300 master-sommeliers zijn in Amerika. Jaarlijks slaagt ongeveer 10 tot 12 procent van de deelnemers. Afgelopen jaar (2018) waren er 24 sommeliers die het examen haalden, een record aantal. Maar naar verloop van tijd is de directie erachter gekomen dat er is gefraudeerd tijdens het examen, er waren namelijk antwoorden gelekt en verspreid. Hierdoor moesten alle deelnemers het examen nogmaals ondergaan.

Het wordt interessant na zo’n drie minuten als de 4 jongens die het verhaal vertellen aangeven inmiddels al meer dan 60.000 dollar per persoon hebben uitgegeven om te trainen voor dit examen. In eerste instantie waren zij geslaagd voor dit examen, maar vanwege dit schandaal moesten ook zij nogmaals het examen ondergaan. Of ze het uiteindelijk alsnog halen, is te zien in de video!

Lengte: 7:56

Kanaal: VICE News

Datum: 27-01-2019

 

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.