Horecatrends | Culinaire kijktips – week 1

3-1-2019

YouTube is al jaren een bron van  inspiratie voor het spotten van trends. Dagelijks worden er duizenden filmpjes geüpload met nieuwe en interessante content. Ook wij gebruiken soms video’s als inspiratiebron om over te schrijven. Met deze week de laatste selectie van video’s waarvan Mike Adam denkt dat ze gaaf zijn om te zien. Onder andere over het recent geopende Intercontinental Shanghai Wonderland hotel dat gebouwd is in een verlaten mijn, een video over de ‘reageerbuis steak’ en een video over genetisch gemanipuleerde Braziliaanse Angus kalveren.

Hoe genetisch gemanipuleerde Angus koeien de Braziliaanse markt lijken te gaan veroveren

De vleesmarkt in Brazilië is aan het veranderen. De vleesconsumptie was al fors in Brazilië, maar er werd vooral goedkoper rundvlees gegeten van mindere kwaliteit. De vraag naar vlees van luxere en duurdere rassen zoals de Angus was eigenlijk minimaal. Dit is echter aan het veranderen. Mede door de economische groei in het land lijkt de vraag naar malser vlees van bijvoorbeeld de Angus koe toe te nemen. Om hier optimaal van te kunnen profiteren hebben een aantal wetenschappers het DNA van een Angus rund genetisch gemanipuleerd. Hierdoor moet dit type rund beter bestand zijn tegen hitte en groeien ze hetzelfde op als de Angus koeien in bijvoorbeeld Schotland.

In de bovenstaande video wordt uitgelegd waarom de manipulatie wordt getest, hoe dit wordt gedaan en hoe de toekomst van deze ontwikkeling er uit kan gaan zien. Ik vind het vooral erg interessant omdat ik het ethisch een interessant onderwerp vindt, en omdat deze ontwikkeling vleesconsumptie in de toekomst kan stimuleren op een niet echt duurzame manier.

Lengte: 9:17

Kanaal: Wall Street Journal

Datum: 4-10-2018

Hoe smaakt steak uit een reageerbuisje?

In deze video wordt op een duurzame manier gekeken naar de ontwikkeling van vleesconsumptie in de toekomst. In het filmpje wordt uitgelegd hoe vlees bijna exact kan worden nagemaakt zonder daar een dier voor te slachten. Alles gebeurd op basis van stamcellen. In het filmpje is een voorbeeld te zien van een product waarbij de smaak al goed is nagebootst en een voorbeeld waarbij men de structuur van een steak al grotendeels heeft nagebootst. De juiste combinatie van een identieke smaak en bijpassende textuur zal op deze manier alleen een kwestie van tijd zijn.

Ik vond dit filmpje erg interessant omdat het laat zien waartoe we momenteel al in staat zijn, en wat de volgende stappen zijn qua ontwikkeling, wetten en regelgeving. Het staat qua ontwikkeling vrijwel haaks op het eerste filmpje. Ik ben erg benieuwd welke ontwikkeling de overhand zal krijgen de komende jaren!

Lengte: 9:54

Kanaal: Wall Street Journal

Datum: 11-12-2018

InterContinental Shanghai Wonderland hotel | Na veel ups-and-downs eindelijk geopend

In 2012 berichtte wij al over de start van de bouw van het InterContinental Shanghai Wonderland hotel. De bedoeling was dat in 2014 of uiterlijk 2015 opgeleverd zou worden. Na ruim 60 technische problemen verholpen te hebben is het hotel afgelopen 20 november dan eindelijk geopend. Het hotel ligt voor het grootste gedeelte onder de grond, in een voormalig mijn gebied.

Op het filmpje is goed te zien hoe uniek de locatie is en hoe mooi het hotel uiteindelijk geworden is.

Lengte: 1:19

Kanaal: South China Morning Post

Datum: 16-11-2018

 

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.