Het ‘Munch’ platform in Hongarije | Bezig met het creëren van food-, milieu- en sociaal bewustzijn

28-5-2021

  • MUNCH the platform to prevent food waste in Hungary
  • MUNCH the platform to prevent food waste in Hungary

Munch is een platform dat restaurants, bakkerijen, winkels en hotels in staat stelt om hun onverkochte, maar hoogwaardige voedsel tegen een gereduceerde prijs te verkopen of te schenken aan consumenten, die ook kunnen doneren. Munch kun je vanuit het Engels vertalen als knabbelen.

Hier hebben we de Too Good To Go-app die erg populair is, maar 4 studenten in Hongarije hebben het platform Munch gemaakt, ook om voedselverspilling te voorkomen en zo voedsel-, milieu- en sociaal bewustzijn te creëren. Ze zijn zelfs een strategisch partnerschap aangegaan met de Hongaarse Voedselbank, waardoor ze mensen in nood kunnen helpen. Dit project genaamd MunCharity verbindt de klanten van Munch en de mensen in nood met het overtollige voedsel van de restaurants. Een bijdrage van Katalin Gecsei uit Hongarije.

Het idee achter het ‘Munch’ platform

Wereldwijd wordt 1/3 van al het geproduceerde voedsel verspild, terwijl één op de negen mensen geen toegang heeft tot de juiste kwaliteit of kwantiteit van voedsel. Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het na China en de VS het derde grootste land ter wereld zijn wat betreft de uitstoot van kooldioxide. Om in Hongarije dit probleem het hoofd te bieden, heeft het team van Munch dit platform gecreëerd waarmee bedrijven overtollig voedsel rechtstreeks aan consumenten kunnen verkopen en eventueel te doneren aan mensen in nood.

Munch is in de zomer van 2020 opgericht door vier universiteitsstudenten, Albert Wettstein, Kirill Perepelica, Bence Zwecker en Botond Zsoldos, met als doel een project te creëren dat gebaseerd is op een driehoeksmodel voor duurzaamheid: voedselbewustzijn, milieubewustzijn en sociaal bewustzijn. Het samenbrengen van klanten en restaurants met voedsel dat ze anders zouden weggooien – of zoals het bedrijf het noemt, munches – is een win-win situatie. Het bedrijf geeft echter ook mensen in nood coupons voor munches tegen drastisch verlaagde prijzen, of zelfs gratis. In maart sloten de Hongaarse Voedselbank en de Munch zelfs een strategisch partnerschap zoals hierboven beschreven.

In tien maanden tijd sloot Munch contracten met meer dan 200 partners (restaurants, bakkerijen, hotelketens en detailhandel), waaronder Starbucks en de grootste Hongaarse bakkerijfranchise, Lipóti, in 7 verschillende Hongaarse steden. Ze hebben momenteel 55.000 Food Savers, die zich hebben geregistreerd via hun applicatie of website. In de online gemeenschap, zoals Facebook Groups, werd het initiatief tot dusverre opgepakt door meer dan 25.000 Food Savers, die elke dag hun persoonlijke Munch-ervaring delen. Het belangrijkste is dat Munch meer dan 30.000 pakketten heeft bespaard dankzij de Food Savers. Dit betekent dat er ruim 120 ton voedselverspilling is voorkomen en er nog veel meer volgt.

“We werken elke dag aan een betere en duurzamere toekomst, waar het voedsel een waarde heeft en geen gram wordt weggegooid, terwijl aan de andere kant van de wereld miljoenen mensen verhongeren”, aldus Belayane Najoua, Public Relatiemanager van Munch.

Website: Munch

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.