Het Aziatische Restaurant in beeld

29-8-2014

  • HT aziatisch restaurant

Dit is een gratis publicatie door Van Spronsen & Partners horeca-advies. Lees verder voor de samenvatting en een toekomstvisie voor Chinese, Japanse en overige Aziatische restaurants.

Aanbod Aziatische keukens

De ontwikkeling van het totaal aantal Aziatische restaurants lijkt op het eerste gezicht gering, maar de verschillen onder de Aziatische keukens zijn relatief groot. Door de verschuiving van de populariteit naar met name de Japanse all-you-can-eat concepten en de moderne Aziatische specialiteitenrestaurants, zal naar verwachting het aanbod van Chinees-Indische restaurants de komende jaren licht blijven afnemen om vervolgens te stabiliseren. Alle andere Aziatische restaurants zullen de komende jaren een lichte groei laten zien. Echter deze groei zal minder sterk zijn dan de afgelopen jaren.

Aanbod Aziatische restaurants 2013

Hoogtepunt van het All-You-Can-Eat Sushiconcept bereikt?

Na een periode van explosieve groei van het aantal Japanse All-You-Can-Eat sushirestaurants is de verwachting dat dit segment zal gaan stabiliseren. We verwachten dat het sushiconcept binnen een paar jaar zijn hoogtepunt zal bereiken. Het aantal Japanse restaurants zal de komende jaren nog wel licht blijven toenemen, met name buiten de grote steden tot circa 350 restaurants.

Ontwikkeling aanbod restaurants 2004-2013

Aziatische koksopleiding noodzakelijk

De Aziatische restaurantsector kampt al jaren met een tekort aan goed opgeleide koks. Tot voor kort werd dit opgevangen door koks uit China te laten over komen. Door de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV), is dit veel ingewikkelder geworden. Het schaarste probleem neemt nu snel toe en is een bedreiging voor deze sector. Om Nederlandse koks in te kunnen zetten zullen zij eerst omgeschoold moeten worden. Hoewel de Aziatische horeca ruim 10% beslaat van de totale horeca aanbod in Nederland, is er geen vakgerichte opleiding vanuit het onderwijs. Inmiddels zijn er initiatieven ontstaan om Aziatische koksopleidingen en cursussen aan te bieden via verschillende ROC’s. Tevens kan het initiatief van Han Ji met het opzetten van de HanTing Academy bijdragen aan goed opgeleide (Nederlandse) koks die de technieken en bereidingswijze van de Aziatische keuken kunnen voortzetten.

Chef-kok Han Ji

Chef-kok Han Ji (HanTing Cuisine)

2e generatie

Ook binnen de 2e generatie Chinese Nederlanders blijft de horeca in trek. Deze jongere generatie is beter opgeleid en speelt gemakkelijker in op de innovatie. Zij kiezen niet snel voor de traditionele Chinees-Indische restaurants, maar zoeken onder andere de vernieuwing op in andere moderne en hippe Oosterse restaurantconcepten. De succesvolle moderne Japanse sushirestaurants en ‘wok’ to-go concepten zijn hier voorbeelden van. Naar verwachting zullen steeds meer jonge Aziatische horecaondernemers het stokje overnemen van hun voorgangers en zal de Aziatische restaurantsector hierdoor een grote stap vooruit zetten richting professionalisering en modernisering. Moderne en hippe Oosterse restaurantconcepten zullen dan ook het beeld van de sector gaan veranderen.

Aziatische fusion restaurants Restaurant Izzi

Aziatische fusion restaurants – Restaurant Izzi

 

De nieuwe Aziatische restaurants

De Aziatische restaurantsector is één van de meest dynamische restaurantsectoren in Nederland waar de verschuiving van restaurantformules en conceptverandering heel normaal lijkt te zijn. Deze ontwikkeling is mede veroorzaakt doordat de Aziatische restaurantmarkt langzamerhand aan het verzadigen is, waardoor ondernemers genoodzaakt zijn hun restaurantformule aan te passen. Nu de 2e generatie horecaondernemers zich ook in de Aziatische restaurantsector mengen, verwachten wij dat de sector de komende jaren een metamorfose zal ondergaan. De komende jaren zullen we Aziatisch fastfood vaker tegen komen en zijn er al moderne Aziatische fusion ketenrestaurants die verschillende keukens combineren. Aziatische specialiteiten restaurants die traditionele en authentieke gerechten op moderne wijze weten te presenteren en Aziatische haute cuisine die op hoog culinair niveau presteren. Bestaande wokrestaurants worden omgebouwd naar all-dining restaurants met meerdere keuken richtingen. De Aziatische restaurantsector is bij uitstek de sector waar volop wordt geïnnoveerd en geëxperimenteerd. Ook verwachten wij dat menig horecaondernemer weer mee zal gaan met succesvolle restaurantconcepten.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.