Hertog Jan | Lanceert digitale Rijpingskelder voor Grand Prestige

27-11-2018

  • Hertog Jan Grand PrestigeHertog Jan Grand Prestige
  • Hertog Jan Grand Prestige in de Rijpingskelder
  • Hertog Jan Grand Prestige bonbons door Meesterpatissier Robèrt van BeckhovenHertog Jan Grand Prestige bonbons door Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven

Bierliefhebbers kunnen nu zelf het rijpingsproces online volgen. Met zijn complexe smaak, waarin je zowel de bittere als de zoete aroma’s goed kunt onderscheiden, is Grand Prestige het kroonjuweel van Hertog Jan. En de smaak wordt nog rijker naarmate het bier een aantal jaren bewaard wordt, wat gebeurt in de kelders van de brouwerij in het Limburgse Arcen – en bij liefhebbers thuis. Hertog Jan lanceert het online platform de digitale Rijpingskelder, waar het rijpingsproces van Grand Prestige-bier gevolgd kan worden.

De digitale Rijpingskelder van Hertog Jan’s Grand Prestige

Het proces van het rijpen en de verrassende smaakontwikkeling die hieruit voortkomt, is te zien in de laatste aflevering van de documentaire-reeks van Hertog Jan. De 5-delige documentaire-reeks van Hertog Jan gaat over de verhalen achter verschillende Nederlandse bieren. In de laatste aflevering ontdekt journalist Joris Vermeer de verrassende smaakontwikkeling van Grand Prestige. Met Meesterbrouwer Gerard daalt hij af in de kelder van de Hertog Jan Brouwerij in Arcen, waar het bier wel zes tot acht jaar gerijpt wordt voor een nog vollere, intense smaakbeleving. Samen proeven ze van een Grand Prestige uit drie verschillende brouwjaren. Aan het einde van de aflevering maakt Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven ook nog twee verschillende soorten bonbons. De eerste om de smaak van chocola die Grand Prestige van nature heeft naar boven te halen en de ander met als hoofdingrediënt een gerijpte Grand Prestige uit 2012. De documentaire is te zien op de website van Hertog Jan en hieronder:

Online rijpingsproces

Met de jaren verdwijnt de bitterheid uit Grand Prestige en leidt de nieuwe, natuurlijke zoetheid van het bier tot een smaak en geur die doet denken aan een portwijn. Sommige bierliefhebbers laten hun Grand Prestige in hun eigen kelders rijpen en voor hen is het bijzondere rijpingsproces vanaf nu ook online te volgen in de digitale Rijpingskelder. Hier zijn ook tips voor optimale bewaarcondities te vinden, zodat iedereen zijn eigen fles kan laten rijpen. Op dit online platform houdt Meesterbrouwer Gerard de eigenaren van de flessen Grand Prestige op de hoogte van wat er precies gebeurt tijdens het rijpingsproces in hun fles, en krijgen ze een overzicht van het aantal flessen dat verspreid door Nederland en daarbuiten ligt te rijpen.

Prijzenkast van de Grand Prestige

Grand Prestige, dat met vier verschillende mouten wordt gebrouwen, is een gerstewijn met een fruitige geur en een bitterzoete afdronk, waarin gebrande moutsmaken als karamel, cacao en koffie te ontdekken zijn. Het lievelingsbier van de Meesterbrouwer heeft in 2014 en 2018 een gouden medaille gewonnen op de World Beer Cup, ook wel de Olympische Spelen van het bier genoemd, en kreeg dit jaar nog een platina onderscheiding bij Meininger’s International Craft Beer Awards.

Website: Hertog Jan 

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.