Heb jij ook een tekort aan personeel?

22-6-2018

  • Tekort aan personeel

De krapte op de arbeidsmarkt is in verschillende sectoren flink merkbaar. Bereid je er als werkgever op voor dat het werven van personeel nog moeilijker gaat worden. Als we de UWV arbeidsmarktprognose moeten geloven dan zal de schaarste op arbeidsmarkt gaan stijgen. Naast de zorg en bouw zal ook de horeca hier steeds meer last van krijgen. Van de ondernemers wordt 22,5% hierdoor belemmerd in hun bedrijfsactiviteiten. Als werkgever wil je niet te veel tijd bezig zijn met het werven van personeel. Hoewel de meeste sollicitaties nog steeds via job boards binnen komen, zijn er tal van andere manieren om aan personeel te komen. Gebaseerd op recente onderzoek van Jobvite zijn dit de meest effectieve manieren van personeel werven.

Een gastblog van Marieke Bolman van Hotelprofessionals.nl.

Referral bonus

Je werknemers zijn de ambassadeurs van je bedrijf. Zij weten als geen ander hoe het is om voor je te werken. Een referral bonus is een populair instrument om nieuw talent binnen te halen. De extraatjes zijn bijvoorbeeld hotelovernachtingen, geldbedragen, extra vrije dagen en natuurlijk een leuke nieuwe collega. Via deze weg bereik je ook de passief werkzoekende.

De specialist: recruitment

Laat het lastige werk aan een specialist over. Naast de grote recruitmentbureaus heeft ook elke branche gespecialiseerde recruitmentbureaus zoals MJ People dat in de hotellerie is. In vele gevallen is er een ‘no cure no pay’ regeling. De werving en selectie wordt uithanden genomen en iemand met een specifiek profiel wordt voor je gevonden. Dit is de manier om passief werkzoekende te benaderen.

Interne sollicitatie

De meest effectieve manier is intern solliciteren. Stel daarom ook altijd personeel op de hoogte van openstaande vacatures. In grote organisaties is intern solliciteren beter mogelijk dan in kleinere bedrijven. Naast dat de werknemer goed op de hoogte is van de bedrijfscultuur en functie kan je de werknemer ook een nieuwe uitdaging bieden binnen de organisatie wat helpt bij personeel behoudt.

Social recruitment

Het onder de aandacht brengen van je vacature via social media is inmiddels een veel gebruikt kanaal. Pas het social-mediakanaal aan op je doelgroep, maar LinkedIn blijft het kanaal waaruit de meeste sollicitaties voortkomen. Uit de data van Hotelprofessionals.nl, vacature site voor de hotellerie, is gebleken dat van alle sollicitaties via de social-mediakanalen ruim 75% van de sollicitanten afkomstig is van LinkedIn. Betrek werknemers hierbij door te vragen of zij de vacature willen delen op hun social-mediakanalen. Hiermee vergroot je het bereik substantieel.

Recruitmentcampagne

Deze manier van rekruteren vereist creativiteit. In 2013 ging het NHOW hotel in Rotterdam de straat op om horecatalenten te werven. Uiteindelijk leverde campagne 50 nieuwe medewerkers op. Een andere manier van slim vacatures promoten is via een video vacature campagne. Een video kan de potentiele sollicitant een goed visueel inzicht geven van de werkplek en mogelijke collega’s. Verzin iets origineels en misschien gaat jouw campagne viral.

Passief werkzoekende naar werknemers

Creëer een groepje met talenten van passief en actief werkzoekende en informeer hen via email over de openstaande functies. Als bedrijf kan je een database opbouwen met e-mailadressen van sollicitanten en een inschrijfmogelijkheid geven om up to date te blijven van nieuwe openstaande vacatures. Uit de data van Hotelprofessionals.nl is gebleken dat 13% van alle sollicitaties komt vanuit response op het versturen van wekelijkse vacature updates. Een kanaal die je als werkgever dus zeker niet mag laten liggen.

Bron: Marieke Bolman van Hotelprofessionals.nl

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.