ROOM FOR CHANGE | The Social Hub Eindhoven stelt hotelkamers beschikbaar voor economische daklozen

20-4-2023

  • The Social Hub Eindhoven joines GiveMe5The Social Hub Eindhoven joines GiveMe5

Hybride business hotel The Social Hub Eindhoven heeft zich aangesloten bij ROOM FOR CHANGE: een programma van stichting The Present Movement waarbij hotels worden uitgenodigd om kamers beschikbaar te stellen aan economisch daklozen. Tijdens hun verblijf in The Social Hub worden deelnemers structureel ondersteund. De uitbreiding naar Eindhoven komt voort uit een krachtenbundeling met Start Foundation, die sinds dit jaar financiële support biedt voor zowel de expansie van ROOM FOR CHANGE naar de tien grootste gemeenten (de G10) als om deelnemers van het project te begeleiden naar een baan.

Leestijd: 2 minuten

Daklozeninitiatief ROOM FOR CHANGE opgezet door The Present Movement

ROOM FOR CHANGE is opgezet door The Present Movement, een stichting die als doel heeft om sociaal ondernemen tot norm te maken door ondernemers met maatschappelijke initiatieven te verbinden. Daarbij ligt de focus op het bevorderen van gelijkwaardigheid en menswaardigheid. Voor ROOM FOR CHANGE moedigen zij specifiek de hotelbranche aan om per hotel vijf kamers of 1% van hun totale bezetting beschikbaar te stellen aan economisch daklozen, die door een samenloop van omstandigheden (faillissement, scheiding, verlies van baan) hun huis hebben verloren en op straat belandden.

Uitbreiding naar de G10 door support Start Foundation

De komende twee jaar ontvangt ROOM FOR CHANGE support van Start Foundation om het initiatief uit te breiden naar de G10 en deelnemers te ondersteunen in hun banenzoektocht. Hierdoor worden naar verwachting een extra 200 mensen van de straat gehaald. Als onderdeel van de geografische uitbreiding heeft hybride business hotel The Social Hub Eindhoven zich aangesloten bij het sociaal maatschappelijke initiatief. De krachtenbundeling sluit naadloos aan op de missie van The Social Hub om mensen te verbinden en zo een betere samenleving te creëren. Tijdens het verblijf in The Social Hub worden de deelnemers begeleid door stichting Springplank. Sonny Biesmans, General Manager bij The Social Hub Eindhoven: “Samen met The Present en ondersteunende hulp van Springplank hopen we bij te kunnen dragen aan het terugdringen van de daklozenproblematiek. Hotels kunnen hier een cruciale positieve rol in spelen. Door onze hotelkamers beschikbaar te stellen voor een tijdelijk verblijf kunnen economisch daklozen herstellen van het leven op straat en verder met hun zoektocht naar huizing en werk.”

Het ROOM FOR CHANGE programma | Klein gebaar, grote impact

Het ‘ROOM FOR CHANGE’ programma is ontstaan na een spontane actie van Marnix Geus, oprichter van The Present Movement, die de toen nog dakloze Amsterdammer ‘Paul’ een hotelovernachting aanbood tijdens een bar winterweekend in 2021. Geus vroeg zijn netwerk vervolgens om hulp via een Linkedin-post, die viraal ging. “Op straat is het leven keihard,” zegt Geus. “Je leeft en overleeft per dag waardoor er geen ruimte is om over de toekomst na te kunnen denken. Door een veilige slaapplek voor jezelf te hebben, komt de rust weer terug en daarmee ook de moed en hoop om weer te kunnen dromen over het eigen bestaan. De hoteliers noemen het een ‘klein gebaar’, voor de dakloze is het life changing.”

Hotelondernemers die zich aan willen sluiten bij ROOM FOR CHANGE kunnen dat doen via hun website.

Website: GiveMe5 & The Present Movement & The Social Hub Eindhoven

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.