Genoeg Gewaste! 013 Poppodium gaat samen met bezoeker voor ‘een betere wereld’

2-6-2022

  • Genoeg Gewaste - Poppodium013Genoeg Gewaste - Poppodium013

Onder de noemer ‘Genoeg Gewaste’ zet 013 Poppodium grote stappen in het kader van duurzaamheid en wil men tegelijkertijd wereldwijd impact maken. Zo neemt het poppodium per direct afscheid van softcups en gebotteld water. Dankzij samenwerkingen met goede doelen, kunnen bezoekers voortaan bijdragen aan water- en voedselprojecten over de hele wereld. Zo bestelt een bezoeker van 013 Poppodium niet één glas, maar 300 liter water.

Leestijd: 2 minuten

300 liter water in een hardcup

Dankzij de samenwerking met de Made Blue Foundation wordt voor elke gekochte hardcup met kraanwater 300 liter schoon drinkwater beschikbaar gemaakt op plaatsen waar dit schaars is, waaronder Tanzania en Vietnam. Frank van der Tang, mede-oprichter van de Made Blue Foundation: “Voor ons is water zo vanzelfsprekend, maar voor nog altijd 771 miljoen mensen is het een dagtaak om water te halen. Water dat vaak nog vervuild is ook. Zij kunnen daardoor niet werken of naar school en met name kinderen worden vaak ziek. Onze missie is schoon drinkwater voor iedereen. Daarom zijn wij heel blij dat 013 voor elke hardcup met kraanwater maar liefst 1000 glazen, ofwel 300 liter schoon drinkwater, doneert aan onze waterprojecten. Zo maken ze enorm veel impact en worden de bezoekers van 013 aan het denken gezet.”

Genoeg Gewaste | Kraanwater uit Made Blue tappunten

013 Poppodium bezoekers kunnen geen flesjes water meer kopen. In plaats hiervan kan de bezoeker een gefilterd glas kraanwater – plat en bruis – uit één van de speciaal daarvoor aangelegde Made Blue tappunten kopen. De keuze voor kraanwater (het Tilburgse water werd in 2019 nog als lekkerste van Nederland bekroond), bespaart op onder andere transport en afval en vermindert zo de CO2-uitstoot.

Frens Frijns, directeur-bestuurder 013 Poppodium: “Goed zorgen voor de mensen die we mogen ontvangen, staat bij 013 op de eerste plaats. En daar hoort voor ons ook bij: aandacht hebben voor de wereld om ons heen. Dat we nu onze ecologische voetafdruk verder verkleinen is fijn én noodzakelijk, maar dat vraagt ook iets van onze bezoekers. Dat we samen de kwaliteit verbeteren en tegelijkertijd zorgen voor een iets betere wereld, is geweldig en uniek in Nederland.”

Hardcups voor softcups | 27.860 kilo plastic besparen

Naast de samenwerking met de Made Blue Foundation verruilt het poppodium de softcups voor hardcups. Hiermee wordt jaarlijks 27.860 kilo plastic bespaard. Een belangrijke stap met directe impact die, dankzij het statiegeldsysteem, een nóg groter effect zal sorteren. Bezoekers betalen voortaan €0.50 statiegeld voor hun beker. Dit bedrag kan men bij het inleveren van de hardcup terugkrijgen óf men kan de beker inclusief statiegeld doneren aan een goed doel, te beginnen met het UN World Food Programme. Zij kunnen dankzij iedere gedoneerde hardcup, elders in de wereld een schoolmaaltijd verzorgen. Schoolmaaltijden die broodnodige voeding bieden aan kinderen in ontwikkelingslanden en hen tegelijkertijd stimuleert naar school te gaan. “De eerste testen wezen uit dat ruim 90% van de bezoekers de hardcup doneert. Dat zegt veel over de bereidwilligheid die ontstaat als je bezoekers meeneemt in je overwegingen”, aldus Frijns.

Genoeg Gewaste

Onder de noemer ‘Genoeg Gewaste’ rolt 013 de komende periode meer projecten uit in het kader van verduurzaming. Daarnaast zal er een documentaire verschijnen over de transitie die 013 zelf heeft doorgemaakt. Hierover wordt later meer bekend gemaakt.

We schreven eerder over de Made Blue Foundation in o.a. dit artikeltje!

Website: 013 Poppodium en Made Blue Foundation 

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.