Floating Farm | De eerste zelfvoorzienende drijvende stadsboerderij

3-10-2018

Floating Farm is een drijvende zelfvoorzienende stadsboerderij waar op een diervriendelijke en duurzame manier dagverse zuivel wordt geproduceerd. Drijvende kracht achter het de stadsboerderij is ontwikkelingsmaatschappij Beladon. In een wereld waar de populatie explosief stijgt, brengt de Floating Farm voedselproductie weer terug naar de mensen. Bij het initiatief is er niet alleen gedacht aan het commercieel belang, maar wordt onderwijs ook een belangrijk onderdeel van de boerderij. Er zullen dingen worden uitgelegd over innovatieve technieken en stadslandbouw.

Weet wat je eet | Grazende koeien midden in de stad

De drijvende boerderij krijgt drie etages. De koeien zullen gaan grazen op de bovenste en middelste etage, deze worden uitgerust met echte bomen en gras, om een zo natuurlijk mogelijke omgeving met voldoende schaduw na te bootsen. Het melken, opruimen van de mest en de overige schoonmaak werkzaamheden zullen worden gedaan door geautomatiseerde robots. Mochten de koeien opzoek zijn naar wat vaste grond onder de voeten dan kunnen ze door middel van een loopbrug terug naar een weiland op de kade.

Op de begane grond van de Floating Farm zal een educatie- en bezoekerscentrum worden geopend. Naast het informeren en enthousiasmeren van bezoekers zal op de begane grond ook zuivelproductie plaats gaan vinden. Om het concept circulair te houden zullen er tot slot ook verschillende machines geplaatst worden die afvalstromen verkorten.

Duurzaam en circulair | Het sluiten van de cirkel in Rotterdam

De koe staat in het gehele proces centraal. Deze koeien zullen rauwe melk gaan produceren dat vervolgens verwerkt kan worden tot verkoopbare melk, yoghurt, room en verse kaas. Het gras, een belangrijk onderdeel van het dieet van de koeien, wordt door middel van een LED systeem kunstmatig sneller gegroeid. Dit gebeurd op de begane grond. Op het gras na gaan de koeien voornamelijk rest grondstoffen uit de stad eten. Hierbij kan gedacht worden aan restjes van bakkers, aardappelverwerkers en bierbrouwers.  De overige natuur groeit door natuurlijke zoninval, opgevangen en gefilterd regenwater en het automatisch planten van zaadjes. Vruchtbare grond wordt gewonnen uit de uitwerpselen van de koeien. De mest en natuurlijk energie worden op de begane grond van de boerderij geproduceerd.

Floating Farm 

Het unieke project verwacht eind dit jaar de eerste koeien in de haven. Wij zijn in ieder geval erg enthousiast en gaan zeker een kijkje nemen in de Merwe4haven in Rotterdam!

Website: Floating Farm

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.