Fine-dining-restaurants G4 | “Wij nemen de gezondheid van gasten wél serieus, maar krijgen de hardste klappen.”

15-11-2021

  • Fine-dining-restaurants G4Fine-dining-restaurants G4

De Nederlandse fine-dining-restaurants verenigd in de G4 zijn verbijsterd over het kabinetsbesluit om de horeca drie weken om 20.00 uur te sluiten. Met een besmettingspercentage van slechts 2,9 % voor de gehele horecasector vindt een fractie daarvan plaats in gastronomische restaurants. Juist daar kunnen gasten een hele avond veilig doorbrengen. Het kabinet beoogt het aantal bewegingen te beperken, maar het tegenovergestelde is het geval omdat gasten na 20.00 uur op pad gaan naar bijvoorbeeld bioscoop, theater, vrienden of familie. De G4 (een samenwerkingsverband van Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisinier, JRE-Jeune Restaurateurs en Fine Eastern Restaurants) werkt graag mee aan een afgewogen pakket maatregelen en oplossingen, maar met de huidige buitenproportionele maatregelen wordt hun levenswerk en ons nationaal gastronomisch erfgoed wederom bedreigd.

Het lijkt het erop dat ondernemers in de horeca en evenementen-industrie wederom de pineut zijn. Dat er gevoelsmatig onterechte maatregelen worden genomen die bepaalde beroepen extra hard treffen. Laten we hopen dat deze bijzonder nette oproep van de G4 en andere protesten vanuit de horeca gehoor krijgen in Den Haag en dat over 3 weken in ieder geval een 2G of 3G beleid in werking gaat. Uiteindelijk willen horecaondernemers en medewerkers hun gasten in de watten leggen en is het grootste gedeelte van deze gasten wel gevaccineerd en gemotiveerd om niet weer een winter binnen te moeten zitten.

Leestijd: 2 minuten

Bericht van Patrick van Zuiden, voorzitter van de Fine-dining-restaurants G4

Verbijsterd zijn we. Het blijkt opnieuw dat politici in Den Haag geen idee hebben wat er in onze fine dining restaurants speelt. Wij, de toprestaurants van Nederland, worden diep in ons hart geraakt. We hebben de hele pandemie ons steeds geschikt naar nieuwe regels. We zijn lange tijd gesloten geweest, we hebben ons gehouden aan aangepaste openingstijden, aan het maximum aantal gasten en aan de anderhalve meter. We hebben de coronacheck bij elke gast gedaan. We zijn telkens het braafste jongetje van de klas geweest, maar blijkbaar is het niet genoeg en moeten ook wij onze restaurants om 20 uur sluiten. Het is buiten proporties en zo oneerlijk.

Besmettingspercentage gehele horeca slechts 2,9%

Waarom? Uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland blijkt dat besmetting in de hele horeca laag is: 2,9 procent. We hebben het dan over de hele sector: van kroeg op de hoek, fastservice-restaurant, eetcafé, bistro tot en met Michelinsterren-restaurant. Van die kleine 2,9 procent vindt slechts een fractie plaats in onze gastronomische restaurants. Wij willen niet de strijd aangaan met collega’s in andere segmenten van de horeca, maar wij krijgen wel de hardste klappen. Want onze diner-ervaring begint pas tegen 20 uur.

Juist méér bewegingen vanaf 20.00 uur

Natuurlijk gaan we vanaf nu eerder open voor een early dinner. Maar wat gaan de gasten doen als ze om 20 uur bij ons moeten vertrekken? Naar de bioscoop? Het theater? Naar vrienden? Of familie? In plaats van een hele avond bij ons veilig doorbrengen – wij nemen de gezondheid van onze gasten wél serieus – wordt nu de kans op besmetting juist groter. Het kabinet beoogt het aantal bewegingen te beperken. Het tegenovergestelde is het geval: eerst uit eten en daarna nog op pad.

Wij werken graag mee aan afgewogen pakket maatregelen

Dat er iets moet gebeuren om de zorg te ontlasten begrijpen we. We snappen ook dat iedereen daaraan een steentje moet bijdragen. Daarom pleiten wij voor een afgewogen pakket aan maatregelen en oplossingen. Daar werken wij graag aan mee, maar dit gaat ons echt te ver! Ons levenswerk en ons nationaal gastronomisch erfgoed worden nu weer bedreigd door maatregelen waarbij in onze ogen elke nuance ontbreekt.

 

De Fine-dining-restaurants G4 schreef eerder dit jaar ook een reactie op de oproep tot een horeca-protest waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open werden gesteld. Zij wilden niet meedoen aan het moedwillig overtreden van de wet alhoewel ze alle begrip hadden voor de wanhoop en radeloosheid van collega’s bij wie ’t water aan de lippen stond. 

Website: Fine Eastern Restaurants Jeunes Restaurateurs Les Patrons Cuisiniers Alliance Gastronomique

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.